Social Media

[Recenze] Marissa Meyer: Cinder | Měsíční kroniky #1

http://www.egmont.cz/pictures/knihy/original/398_Cinder_titulka.jpgNázev: Cinder
Série: Měsíční kroniky
Díl: 1
Autor: Marissa Meyer
Počet stran: 400
Nakladatelství: Egmont
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Příběh odehrávající se v budoucnosti, v Novém Pekingu. Zemskou populaci ohrožuje smrtelná nemoc, letumóza , na níž stále nebyl nalezen lék. Ulicemi se prochází lidé, androidi a kyborgové.
A právě kyborgem je i hlavní hrdinka příběhu. Cinder, vyhlášená mechanička, která je kvůli svým kovovým součástem považována za méněcennou a zbytečnou hříčku člověka a techniky.
Vše se, ale začne měnit ve chvíli, kdy Cindeřin stánek na tržišti navštíví samotný princ a chce po ní opravit androida. Cinder netrvá dlouho, aby zjistila, že onen andorid je důležitější, než princ tvrdí.
Ovšem když letumózou onemocní Cindeřina nevlastní sestra a zároveň jediná lidská kamarádka Pivoňka, rozhodne se Adri, její macecha, konečně zbytečné kyborgské nevlastní dcery zbavit a prodá ji na výzkum oné nemoci, což je něco, co nikdy nikdo nepřežil.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Když jsem knihu potkávala v knihkupectvích, nikdy jsem o ní moc neuvažovala, přiznávám se, odrazovala mě od ní totiž její obálka. Ovšem po všech těch recenzích, které Cinder nebo i Scarlet, vychvalovaly téměř až do nebes, jsem šíleně trpěla tím, že sama jsem knihu stále neměla. Ovšem o to šťastnější jsem byla, když jsem se konečně i já stala vlastníkem prvního dílu Měsíčních kronik. Předpokládám, že je logické, že po vší té chvále, jsem na knihu měla obrovská očekávání.

Je to myslím první retelling, který jsem kdy četla, a nezklamal. Příběh o Popelce mám vlastně celkově ráda (Dobře, uznávám, zbožňuju především ty zfilmované Moderní popelky nom :D Cukřík potvrdí, vzhledem k tomu, že se mnou na všechny tři koukal 8I :D). Autorka vzala z originálního příběhu to nejlepší a zakomponovala to do svého vlastního nevšedního příběhu. Někdo by možná čekal, že kniha nebude nic zajímavého, že to prostě bude jen převyprávění popelky s tím, že se princ na plese seznámí s hlavní hrdinkou, zamiluje se, ona ztratí střevíček, on ji podle něho najde a nakonec spolu budou žít šťastně až do smrti a macecha s dcerami ať si závistivě hledí na popelčino štěstí. Ale tak to ani v nejmenším není. Když o tom tak uvažuju, tak mi to vlastně malinko připomíná i jeden další příběh. Barbie a Školu pro princezny, ale mám takový dojem, že je určitě i něco nebárbinovského na toto téma, jen si nemohu vzpomenout co :D

Každopádně, aby toho nebylo málo. Marisse bylo na Zemi moc těsno a proto předem odstěhovala část lidstva na Měsíc, kde se z nich mezitím stihla vyvinout úplně jiná a zvláštní rasa, zvaná Měsičňané včele se zlou královnou.

Je pravdou, že se v příběhu v některých věcech nedá úplně mluvit o nějaké nepředvídatelnosti, věc, kterou spousta lidí tušila již na začátku, se hlavní hrdinka dozví až na konci, ovšem je pravdou, že genialita téhle knihy způsobila, že jsem si tou věcí nikdy nebyla jistá a stále jsem si říkala, jestli autorce jen nejde o to, aby si čtenáři mysleli, že to tak bude, přestože nakonec pravda bude jiná.
Tak či onak to knize nijak nebránilo v tom, aby vás k sobě upoutala a vy chtěli vědět, co bude dál a dál. Sama jsem knihu, na mé poměry, přečetla poměrně rychle a měla problém se od knihy odtrhnout.

I různorodé postavy jsou super a promyšlené, každá má svůj příběh, své problémy, svůj život. Cinder vám jako hlavní hrdinka vůbec nevadí, ba naopak. I princ Kai, který to také nemá nejlehčí je propracovaná postava, milá a hodná Pivoňka, kterou bohužel nemáme moc šanci poznat a samozřejmě zlá macecha a její druhá dcera Perla, které vám s radostí budou mít krev. Což samozřejmě nejsou všichni.

Jak se občas stává, že pár dní po přečtení knihy mě začne opouštět část toho nadšení z právě dočtené knihy a teprve si začínám uvědomovat její zápory, tak tady se to nestalo, protože to už je déle, co jsem knihu dočetla a mé nadšení nijak nepolevilo.
Kniha mě ani v nejmenším nezklamala a v mnohém i předčila má očekávání a už se nemohu dočkat, až se mi do rukou dostanou i další díly téhle tetralogie.
Autorka to vše geniálně zpracovala a promyslela a věřím, že přečtení téhle knihy snad nikdo nemůže litovat. Vlastně mám takový dojem, že na knihu jsem snad nečetla žádnou zápornou recenzi.

I přes své nadšení dám knize čtyři hvězdičky, protože věřím, že ty další díly budou ještě lepší a právě pro ně si tu pátou hvězdičku schovám.
Ostatně, ono na těch hvězdičkách snad ani tolik nezáleží, protože to, že je ta kniha úžasná, se mi snad povedlo vám vylíčit všemi těmi slovy, které tahle recenze obsahuje.
http://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/110/336/ed043b6071_93869652_o2.png
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
1 komentář u "[Recenze] Marissa Meyer: Cinder | Měsíční kroniky #1"
  1. Na Cinder narážam už veľmi dlho a určite by som si ju chcela niekdy prečítať.. :)

    OdpovědětVymazat