Social Media

[Recenze] Alex Flinn: Dýchání pod vodou | Dýchání pod vodou #1

18038920Název: Dýchání pod vodou
Originální název: Breathing Underwater
Série: Dýchání pod vodou
Díl:
Autor: Alex Flinn
Počet stran: 256
Nakladatelství: Moba [srpen 2013]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s1600/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Zdálo se, že má všechno, že je jedním z vyvolených. Jmenuju se Nick. Jsem inteligentní, úspěšný, oblíbený, a hlavně bohatý. Jsem prostě frajer, Lidé si myslí, jak snadný mám život. Až na jednu věc. Když jsem potkal Caitlin, myslel jsem, že se všechny moje problémy jednou provždy vyřeší.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s1600/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Vůbec jsem nevěděla co od knihy a jejího příběhu očekávat, neměla jsem ani zdánlivě ponětí, o co by vlastně mělo jít, protože anotace mi toho zas tak moc neřekla. Ovšem o čem to je, jsem se začala dozvídat hned na prvních stranách.

Autorka nás nijak nezdržuje a nijak do děje neuvádí. Prostě nás do něj hodí a ať čekáme, co se od hlavního hrdiny dozvíme. S šestnáctiletým Nickem se setkáváme, když míří k soudu. Jeho bývalá přítelkyně ho totiž obvinila z toho, že na ní provozoval násilné chování. Soud je na její straně a tak Nick, kromě zákazu přibližování, musí za trest půl roku chodit na skupinové terapie ohledně ovládání hněvu a psát deník o tom, co se stalo, aby se nad svými činy zamyslel. Každý týden pět set slov.

Beautiful Dangerous XoxoNick si dle všeho nepřipouští, že by udělal něco špatného a že Caitlin prostě přehání a vymýšlí si. Na jednu stranu je milý, pozorný, přátelský, ale utrápený a na druhou žárlivý, majetnický a protivný. Ztrápený problémy, které má s otcem, protože ač se jeho život na venek jeví ideálním, k ideálu má daleko. Spisovatelka Nicka a jeho psychiku perfektně propracovala. Nick rozhodně není ideálním klukem a má problémy, které dost možná mají původ právě v jeho vztahu se svým otcem. I tak se mu nějak povedlo, že se dostal do mé přízně, přestože kdybych s ním chodila třeba do třídy a nevěděla o tom všem, co se v jeho životě odehrává, nejspíš bych ho neměla ráda ani trochu. Z čehož tedy vyplývá, že Nick je skvělým důkazem, že nic není tak jednoduché jak se zdá a že není správné odsuzovat lidi ihned, ať už podle jejich vzhledu nebo chování, ne pokud skutečně nevíme, co se odehrává v jejich životech, v jejich hlavě. Samozřejmě, neříkám tím, že se dá všechno, co Nick udělal odpustit a že je vlastně hodný a dobrý. To ani omylem.

Sledujeme Nicka, jak se vyrovnává se ztrátou milované přítelkyně, ale i přátel a jak všechno vidí on. Pomocí deníku, který píše, se pak pomalu dozvídáme, jak to všechno vlastně bylo s Caitlin a kde je pravda. Jak na něho (ne)působí terapie, na které chodí.

Ages agoJe vidět, že Alex si tématiku, o které píše, řádně nastudovala a ví, o čem píše. Stejně tak skvěle vymyslela postavy, které působily skutečně reálně. Nick a jeho přátelé byli jednoduše puberťáci, kteří si užívají života. Zvláště pak do postavy Nicka se autorka vážně výborně vžila a kniha působila neskutečně skutečně, přestože se jednalo pouze o fikci.

I styl psaní odpovídal tomu, že to vše bylo z pohledu náctiletého Nicka. Odrážela se v tom jeho povaha a vše co se mu v životě dělo.

Celá tahle kniha mě už od prvních stran neskutečně chytla a já byla jen ráda,  že jsem si ji přečetla. Celou dobu jsem vůbec nevěděla, jak kniha asi skončí, tušila jsem, že moc dobře asi ne, no, zda mé tušení bylo správné, se už přesvědčte sami. Já knihu hodnotím čtyřmi a půl hvězdičkou, protože mi jednoduše vyrazila dech.
 http://nd06.jxs.cz/105/257/0c579c04c9_93869651_o2.png
8 komentářů u "[Recenze] Alex Flinn: Dýchání pod vodou | Dýchání pod vodou #1"
  1. Knihu neznám, ale dle tvého popisu vypadá zajímavě. Věřím, že ses při čtení nenudila.

    OdpovědětVymazat
  2. Čítala som Hvězdu, čo je vlastne príbeh Caitlin. Veľmi by som si chcela prečítať aj Dýchaní pod vodou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uuu, to je příběh Caitlin? Já dle anotace na stránkách Moby měla za to, že je to samostatná kniha o.o Ty jo díky, bych bez tebe asi nevěděla, dokud bych knihu nezačala číst :D

      Vymazat
  3. O knihe počujem prvý krát, zaujal ma už ten názov, ktorý je dobre zapamätateľný a originálny :-) Anotácia toho skutočne veľa nepovie, neviem, či je to dobre alebo zle :D Každopádne kniha vyzerá po obsahovej stránke dobre, je super, že hneď na začiatku či čitateľ proste vhodený do deja, nemám rada zdĺhavé úvody :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha vypadá zajímavě. Nenapsal autor náhodou knihu Hvězda, nebo tak něco? :) Recenze je moc hezky napsaná, kniha mě díky ni zaujala a je se po ni pokusím podívat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V prvé řadě se jednou o autorku, ne autora :D A ano, napsala :) A jak jsem se díky Knižné Maniačce (viz koment výše) dozvěděla, je to (volné, tipuji) pokračování k této knize :) Pokud po ní budeš koukat, zkus Tesco, kdybys tam náhodou byla, já ji tam nedávno sehnala asi za 130 korun :D

      Vymazat
  5. Já tu knihu potřebuju! Už po ní pokukuju hrozně dlouho a po tvé recenzi jí prostě chci. :D
    Hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě po ní koukni a jak už jsem psala výše, kdybys náhodou byla v Tescu, můžeš se zkusit podívat tam, já ji tam nedávno sehnala asi za 130 korun :D

      Vymazat