Social Media

[Recenze] Meg Cabot: Jmenuji se Nikki + Na útěku | V kůži supermodelky #2 + #3

http://data.bux.cz/book/003/465/0034652/large.jpgNázev: Jmenuji se Nikki + Na útěku
Originální název: Being Nikki + Runway
Série: V kůži supermodelky
Díl: 2 + 3
Autor: Meg Cabot
Počet stran: Jmenuji se Nikki: 256; Na útěku: 240
Nakladatelství: Knižní klub [září 2011 + srpen 2012]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s1600/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: 
Jmenuji se Nikki: NEMŮŽE ZA TO, ŽE JE KRÁSNÁ, ALE NEVZDÁVÁ SE! Newyorskou středoškolačku Em Wattsovou potkala tragédie s nečekanými následky: po probuzení z kómatu se ocitla „v kůži supermodelky“, jak zní titul prvního svazku jejích příhod (vydal Knižní klub v roce 2009). Zásluhou špičkových neurochirurgů se její mozek ocitl v těle prominentní modelky Nikki Howardové, po níž Em automaticky získává nejen práci v topmodelingu, astronomické příjmy i nóbl apartmá, ale hlavně nové přátele ze světa showbyznysu a starosti, které po sobě zanechala její předchůdkyně v tomto těle. Dívka snažící se vyrovnat se ztrátou svého starého já i s odloučením od spolužáka Christophera, do něhož je beznadějně zamilovaná, se však na Nikkiných jehlových podpatcích stále více zaplétá do pavučiny lží, kterou kolem ní spřádá její zaměstnavatel, mamutí společnost Stark. Zlověstná korporace má prsty všude – vládne nejen americkému obchodu, ale i módnímu, hudebnímu a počítačovému průmyslu – a svou hvězdu sleduje za pomoci špionážních štěnic. Energická Em v těle Nikki je však odhodlána se nedat navzdory šatům od Dolce & Gabbany a díky ironickému nadhledu hrdinek věhlasné americké autorky dívčích románů baví čtenářky po celém světě.

Na útěku: Třetí, závěrečný svazek série o Em Wattsové, která zažila nedobrovolnou proměnu v americkou topmodelku Nikki Howardovou, zastihuje hrdinku na útěku ze školy, z práce i od svých milovaných. Když totiž Em vypátrá, proč ze světa zmizela její předchůdkyně, jejíž slavné tělo teď nosí, pochopí, že jí může pomoct jediná osoba. Její láska Christopher bude muset riskovat úplně všechno, poněvadž dívku je třeba vyrvat ze spárů nevyzpytatelného Brandona Starka a nabourat se do centrálního serveru firmy jeho pohádkově bohatého otce.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s1600/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Opět se setkáváme s Emerson Wattsovou, která byla přinucena stát se jinou dívkou, Nikki Howardovou, slavnou modelkou a to jí poněkud komplikuje život (pomineme teď fakt, že pokud by se jí nestala, už by nežila). Jenže všechno se najednou začíná komplikovat ještě více a Em je nucena dělat věci, které už vůbec nechce a ubližovat lidem, které miluje, aby ochránila jiné.

Ze začátku se příběh druhého dílu vyvíjel poklidně a šlo jen o všechny ty strasti, které Em přinášel život supermodelky. Jenže pak zničehonic se to všechno postupně začíná měnit a děj nabírá úplně nový směr a vy se znenadání přistihnete, jak nedočkavě a napjatě otáčíte stránku za stránkou, v očekávání toho co přijde. Z obyčejného oddechového dívčího románku se najednou stane něco mnohem víc.

http://data.bux.cz/book/003/561/0035616/large.jpgNapínavý, šokující a tak nějak nejistý děj mě jednoduše donutil číst dál a dál, abych co nejdříve zjistila, jak to všechno vlastně nakonec dopadne. Avšak nestačilo mi pouze vědět, jak to ve výsledku dopadne, ne potřebovala jsem znát veškeré detaily a ani přečtení poslední stránky dopředu mi k ničemu nebylo (ehm, ehm). Četla jsem stránku za stránkou nehorázně zvědavá, co se bude dít dál. Vlastně jsem některé odstavce četla jen nedbalým přelétnutím očima, jen abych se co nejdříve dostala k tomu skutečně podstatnému.

Nejen, že Meg připravila úžasný děj, který vás bude napínat, ale také knihu skutečně čtivě napsala. Její styl psaní je skvělý sám o sobě, ale tohle bylo mnohonásobně čtivější a prostě lepší než první díl. Protože tady se už skutečně děje něco vážnějšího, než jen obyčejný život modelky. Avšak je pravda, že v těch nejnapínavějších chvílích tam bylo někdy možná až moc omáčky okolo a jak jsem říkala, někdy jsem to opravdu jen tak přelétla očima, jen proto, abych byla u toho důležitějšího rychleji.

A konečně i Christopher dostal mnohem víc prostoru a já můžu na rovinu říct, že jsem si ho prostě zamilovala. On je prostě úžasnej a prostě neskutečnej. (Ale na Jesseho nebo Johna pořád nemá.)

No, a když už jsme u postav, neskutečně jsem propadla i Cosabelle. To je jednoduše tak rozkošnej pejsek, že nejde ji nemilovat.

Na Em je zase postupně vidět vliv toho, kým se stala. Můžeme pozorovat, jak se najednou postupně mění, ale přitom je to pořád ta samá a nehorázně fajn holka, i když se často nechová úplně nejlépe.

Nevím, co víc říct. Tahle série rozhodně předčila veškerá má očekávání a já jsem neskutečně ráda, že jsem si ji přečetla. Oběma knihám uděluji zasloužené čtyři hvězdičky.
6 komentářů u "[Recenze] Meg Cabot: Jmenuji se Nikki + Na útěku | V kůži supermodelky #2 + #3"
  1. Musím si také něco od té Meg přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mohla bych si přečíst první díl no :D Ale vím že autorka páše moc hezky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys mohla no :D Až se k tomu dostaneš - ať se líbí! :)

      Vymazat
  3. Zatím jsem četla jenom první díl, na zbylé dva se chystám a moc se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně je na co se těšit, protože ty další díly jsou skutečně mnohem lepší :)

      Vymazat