Social Media

[Recenze] Colleen Hoover: Ztracená naděje | Bez naděje #2

21883171Název: Ztracená naděje
Originální název: Losing Hope
Série: Bez naděje
Díl: 2
Autor: Colleen Hoover
Počet stran: 336
Nakladatelství: Yoli [květen 2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Colleen Hooverová okouzlila čtenáře románem Bez naděje, příběhem toho, co se stalo, když dívka jménem Sky potkala dávno ztraceného přítele z dětství, Deana Holdera. S Holderovou pomocí odhalila Sky šokující rodinná tajemství a vyrovnala se s city a vzpomínkami, které v ní zanechaly hluboké jizvy. Bez naděje byl Skyin příběh. A ve Ztrácení naděje se konečně dozvíme pravdu o Deanu Holderovi.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Bez naděje byla vskutku dobrá kniha s poměrně neokoukanou tématikou. Bez naději jsme prožívali z pohledu Sky, ve Ztracené naději se nám ale celý příběh dostává do rukou z pohledu Holdera.

Pokud si říkáte, že to nebude stát za nic, že se jedná pouze o převyprávěné prvního dílu, mohu vás ujistit, že se mýlíte. Samozřejmě, hlavní zápletku už známe a moc šokujících překvapení na nás už nečeká, spoustu souvislostí si dáváte dohromady, protože jste četli první díl a tak. Ale i přes to se kniha autorce neskutečně povedla a vlastně mi přijde lepší než první díl.

add a captionAutorka na nic nečeká a okamžitě nás hodí do asi nejhorší chvíle Holderova života. Sama jsem to nečekala, i když je to poměrně logické, a byla jsem z toho vážně v žoku. Zažíváme jeho prvotní utrpení a vyrovnávání se s tím vším. A potom přeskočíme jeden rok a už za chvíli jsme s Holderem v sámošce, kde poprvé potkal Sky. Pokračování pak zahrnuje všechno, co už známe, ale najednou vnímáme úplně jinak – Holderovo poznávání Sky a její poznávání sebe a minulosti a tak.

Autorka nám také přináší kromě výchozího příběhu ještě něco málo navíc v podobě dopisů, které Holder píše Less. Píše jí všechno možné, o svých pocitech, o tom co se děje, o Sky… Rozhodně je to skvělý nápad, jak knihu zpestřit.

Jak tak čteme a vidíme to vše z druhého pohledu, zjišťujeme, že Holder je vlastně trochu jiný, než jsme si mysleli. Právě Holder tomu celému dodává to něco, co knihu tolik odlišuje od té první a činí jí ještě lepší. Je zkrátka úžasné znát i všechny jeho emoce, všechno to, co se dělo, když u toho Sky nebyla. Najednou chápeme jak jeho samotného, tak jeho chování.

Psáno je to na jednu stranu dost stejně, jako Bez naděje a na druhou stranu je to takové Holderovitější. Zkrátka ten kluk se na tom podepisuje a to je jedině dobře. Čte se to příjemně a dost rychle to odsýpá, avšak celý příběh neztrácí na svém mírném a klidném tempu.

Také překlad mi přišel o něco lepší, objevilo se tam mnohem méně „jsi“ zkrácených na „s“ v případech, kdy se to skutečně nehodilo. Což bylo něco, co mě v předchozím díle neskutečně rozčilovalo.

Ztracená naděje je úžasným doplněním Bez naděje. Dle mého dokonce první díl překonává. To i přesto, že děj vlastně známe, jen jsou nám doplňovány informace ze strany Holdera. Plus je také to, že v tomto případě už nemám dojem, že by autorka každou volnou chvíli vycpávala sexem. Na plné hodnocení to sice ještě není, ale čtyři a půl rozhodně udělit mohu.
http://nd06.jxs.cz/105/257/0c579c04c9_93869651_o2.png
4 komentáře u "[Recenze] Colleen Hoover: Ztracená naděje | Bez naděje #2"
  1. Konečně někdo, komu přišel Holderův pohled lepší! :D Strašně obdivuju autorku, že mě dokázala zaujmout stejným příběhem, ale vlastně i tak trochu jiným - okořeněným něčím víc, co nedokážu popsat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Myslím, že spousta autorů by to nedovedla zvládnout tak dobře.

      Vymazat
  2. Já bohužel nečetla ani první díl, což je určitě škoda, protože na obě dvě knihy slyším samou chválu. Ale určitě se po obou chci podívat. A super recenze :)

    OdpovědětVymazat