Social Media

[Recenze] J. K. Rowling: Harry Potter a Kámen mudrců | Harry Potter #1

http://knihy.abz.cz/imgs/products/img_208735_orig.jpgNázev: Harry Potter a Kámen mudrců
Série: Harry Potter
Díl: 1
Autor: J. K. Rowling
Počet stran: 285
Nakladatelství: Albatros [2000, následovalo několik dalších v jiných letech]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Brýlatý chlapec s nachovou jizvou na čele, připomínající blesk - to je Harry Potter. Jedenáctiletého učedníka čarodějných umění stvořila nadaná maladá spisovatelka J. K. Rowlingová a ze své ostrovní vlasti jej vyslala pro potěchu všem duším okouzleným fantazií. Vítejte i vy mezi jeho příznivci, nepatříte-li k odkouzleným nudným mudlům.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Harryho Pottera Vám zajisté nemusím představovat, neboť je to taková knižní legenda a téměř už i klasika. Pro mnoho z Vás je to dokonce kniha, na které jste vyrostli. Já bohužel Harryho za knihu svého dětství označit nemůžu, a ačkoliv toho lituji, jsem ráda, že to doháním alespoň teď.

Hned po otevření knihy na mě dýchla taková pěkná atmosféra, trochu dětské knížky, kterou navozovaly hrozně pěkné ilustrace prvních pár stran, které vydání, které mám doma (dotisk sedmého vydání z roku 2014), obsahovalo. Celkově se mi grafické zpracování líbí – od obálky, přes ony první strany, až po nadpisy kapitol a blesky u číslování stran. Jsou jednoduché, drobné a nerušivé, ale působí to zkrátka kouzelně.

http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20090509160456/harrypotter/images/e/ed/Hogwarts_boats_1.jpg
Harry je psán z velké části i pro dětské čtenáře a tak je přirozené, že se to odráží i na stylu psaní. Ovšem pokud z toho máte strach – nebojte se. Je to totiž vážně úžasné a příjemné a rychle si na to přivyknete. Skutečně mi trvalo jen stranu dvě, než jsem se do toho plně dostala (a zde si neopustím přirovnání k další známé knize, Percy Jacksonovi, jehož první díly jsou také psány trochu dětským stylem, ale u kterého mi vždy nějakou chvíli trvalo, než jsem na to přivykla).

Samotný příběh je takový klasický, ale výjimečný zároveň. Nevím, jak to přesně popsat. Na jednu stranu bych ho označilo za takový průměr, ale přitom je tu něco, co ho činí výjimečným. Ostatně jako celou tu knihu. Rozhodně nenudí, zabaví a nejednou dokáže rozesmát.

Postavy jsou hrozně odlišné, což je jednoduše bezva a to ať už jde o hlavní postavy anebo některé spolužáky, o kterých je nějak víc řečeno. Nejlépe zpracovaný je dle mého Hagrid, už jen kvůli tomu, že on má ze všech nejosobitější mluvu.

„Jsou věci, které musíte prožít společně, abyste toho druhého začali mít rádi, a omráčit horského trolla, vysokého dvanáct stop, k takovým věcem určitě patří.“

Harry Potter by hakumoSamotný Harry mi ovšem po nějaké době začal být trochu nesympatický. Zprvu to bylo dobré, ale ve chvíli, kdy byl v Bradavicích nějaké dva týdny a v klidu si porušoval pravidla, mě začal štvát. Přišlo mi to poněkud nepřirozené. Ono, představte si, že vyrůstáte v rodině, jako Harry a pak se najednou dozvíte, že jste čaroděj, máte možnost studovat na nejlepší škole čar a kouzel na světě a vymanit se z nepříznivých podmínek, ve kterých jste dosud žili. Přirozené mi zkrátka přijde, že v takové situaci se budete neustále nesmírně snažit, dávat pozor, abyste neprovedli nějakou drobnost a podobně. Perfektně to vystihuje třeba Hermiona, která to sice určitě částečně má v povaze, ale částečně za to rozhodně může i fakt z toho, že zjistila, že není obyčejný člověk a má možnost v Bradavicích studovat. Harry se na můj vkus až moc rychle otrkal.

Konec knihy byl na jednu stranu takový… až moc dobrý. Najednou totiž všechno dopadlo dobře až moc. Není to nijak špatné, ale myslím, že kdyby se jisté drobnosti na konci nevyvinuli zas tak úžasně, bylo by to také dobré.

Harryho Pottera předhání jeho pověst, cože je sice skvělé, ale na druhou stranu o to více budete moci být případně zklamaní. Neboť je logické, že čím větší jsou očekávání, tím větší bude následné zklamání. V mém případě se tohle Harryho ale netýká a kniha se mi skutečně líbila. Byla to skutečně příjemná a nenáročná kniha s milými postavami a příběhem. Není divu, že se na světě těší takové popularitě. Zaujme velké i malé a to je něco, čím se nemůže chlubit každá kniha. Ode mě tedy zaslouženě dostává čtyři hvězdičky z pěti. A pokud jste ji ještě nečetli, rozhodně Vám doporučuji, abyste to napravili. Už po prvním díle totiž jasně vidím, že by byla škoda, nechat si tuhle sérii uniknout.
16 komentářů u "[Recenze] J. K. Rowling: Harry Potter a Kámen mudrců | Harry Potter #1"
  1. Tenhle rok se na Harryho taky chystám - prvně ;-) :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Jéžiš to je tak dávno, co jsem to četla... že bych si to přečtla znovu? Harry Potter je prostě kult a lidi ho mají rádi, protože s ním vyrůstali - včetně mě. Jak dospíval Harry dospívali jsme i my a to považuji za jeden z hlavních důvodů, proč je to pro tolik lidí tak srdeční záležitost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec mi o tom nemluv! :D Mě tak strašně štve, že jsem to tehdy nečetla... :D

      Vymazat
  3. Ten citát, který jsi použila, je moje nejoblíbenější věta knížky. :3

    OdpovědětVymazat
  4. Harry je prostě Harry :) zrovna si dávám re-reading a i po letech je to paráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je zkrátka hustý, protože ne každá kniha se líbí i po pár letech bo tak ^^

      Vymazat
  5. Já jsem jedna z těch, co na HP vyrůstala a všechny díly mám přečtené několikrát :D Nedávno jsem si dávala znovu re-reading a byla jsme potěšená, protože mi to připadá pořád stejně skvělé. Je pravda, že ten první díl je takový ještě dětský a pro mladší čtenáře, ale ono se to s vyšším věkem Harryho stupňuje a sedmí díl už bych malému dítěti do ruky nedala :D Jinak skvělá recenze, škoda že tě Harry štval, já ho mám ráda a zvykla jsem si na jeho klady i zápory :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle nejsou klady a zápory, tohle je prostě nepřirozený chování, sakra! :D

      Jo, s tím stupňováním počítám :D

      Vymazat
  6. Je pravda, že já jsem na Harrym Potterovi vyrůstala, i když jsem měla vždycky radši knihy od Tolkiena. Přesto chápu, proč jsi ho četla až teď...
    Povedená recenze na knižní legendu, psát recenze na knihu, kterou každý zná, je opravdu těžké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Tolkiena se do budoucna také chystám. Vlastně mi ho babička málem omylem koupila místo Pottera, že to není Potter, zjisila až u poklady... Nechápu jak :D

      Vymazat
  7. Aby som sa pustila do re-readingu... Ešte nikdy som to nečítala komplet celú sériu za sebou - ale možno práve to bolo fajn, že som s tým vyrastala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vyrůstání s tím má určitě velký vlív na to, jak je to populární. Věřím v to. I když i bez toho, je to vážně báječná kniha ^^

      Vymazat
  8. Pááni, to už je tak dlouho co jsem četla první díl! Musím dát re-reading. Tuhle sérii zbožňuju. U toho 'citátu' s trollem jsem si vzpomněla jak byli v tom filmu ti herci malí :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všichni by dávali re-reading a já to čtu poprvý, well -_- :D

      Hm. Mohlo by se udělat nějaký společný čtení... :D Jen mít doma všechny díly a ne jen první tři :D

      Vymazat