Social Media

[Recenze] Kiera Cass: První | Selekce #3

Název: První
Série: Selekce
Díl: 3
Autor: Kierra Cass
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Počet stran: 278
Nakladatelství: CooBoo [září 2015]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Když byla America vybrána do Selekce, ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah samotné koruny, natož k srdci prince Maxona. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje, jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Americe se nějakým zázrakem podařilo vydržet i po tom všem, co natropila a soutěž se zdánlivě blíží ke konci. Zbývají čtyři kandidátky – ona, Celesta, Elise a Kriss. Pro Americu to nevypadá moc nadějně – s Maxonem se za poslední dobu značně odcizili a opětovné sbližování se jim moc nejde. I přes to ale ani jeden nevzdává – America touží jejich vztah zachránit a Maxon stále doufá a vzpírá se svému otci, který se touží Americy co nejdříve zbavit.

Horší se také situace v zemi. Jižní rebelové začínají být čím dál agresivnější a touží se zmocnit trůnu. Nikdo už není moc v bezpečí.

Neměla jsem strach z krále. Ani z rebelů. Věděla jsem, co pro mě Maxon znamená a byla jsem si jistá, že všechno dobře dopadne.

Je pravda, že děj se od prvního dílu trochu vyvinul, přeci jen se toho děje o něco málo víc. Tenhle vývoj se dal samozřejmě předpokládat, i Elita toho byla důkazem, na druhou stranu jsem doufala, že ten vývoj bude přeci jen o něco větší, ale tak nevadí. Je to stále jednoduché, snad až tak nějak primitivní a předvídatelné, ale to zas tak nevadí, protože to stejně baví.

Ono je to vážně pěkně napsaný. Autorčin styl sice není žádný zázrak a nic nového pod sluncem, má své mouchy, ale kniha se díky němu čte jako po másle a utíká až neskutečně rychle. Navíc vás tak připoutá, že jste ochotni ignorovat i většinu ne zrovna vyvedených věcí, ať už jde o děj anebo postavy.

Závěr tohohle dílu byl jasný snad každému už od první chvíle, kdy si přečetl anotaci Selekce a věřím, že většina si postupem času domyslela i některé další podrobnosti, ke kterým nejspíše dojde. Jenže autorka to přepískla. Myslím, že jejím záměrem bylo, aby byl konec co nejeemotivnější, ale to se jí vůbec nepovedlo. Částečně za to nejspíš mohl i styl, jakým to napsala – ani v tom nebyly znát patřičné emoce.  [A teď trochu spoiler, vážení, čtěte na vlastní riziko: Těch smrtí prostě bylo moc. Já chápu, že museli umřít lidé, ale dle mého autorka zničehonic zabila až nepřirozeně moc postav, které jsme měli tu možnost poznat, zatímco do téhle doby vždycky všechny přežívaly. To se prostě nepovedlo. Nesedí to tam.]

Ale tohle nebylo to jediné, co se na konci nepovedla. Autorka tam totiž udělala dle mého tak moc hloupou a nereálnou věc, kterou prostě nedokážu ignorovat. [Spoiler, vol 2: Konkrétně jde o to, že rebelové ukradli uniformy vojákům z paláce, které zabili, vydali se do paláce a tvářili se jako jedni z jejich strážců a nikdo si toho nevšiml, dokud nebylo pozdě. To prostě není možný. Je to palác, pořád melou o obraně a své lidi si ověřují jen na základě oblečení? Vážně? Nikdo si tam nevšiml, že se jim tam najednou promenáduje spousta cizích lidí? To je prostě hrozná pitomost!]

Přesto všechno se mi ta kniha ale opět hrozně líbila. Jasně, je to svým způsobem hrozná blbost, ale to nevadí. Možná je to prostě tou princeznovskou tématikou, že mi to tak podvědomě hraje na takovou tu romantickou holčičí (a trochu nostalgickou) strunu, víte, co myslim, ne? Hodnotím to o půl hvězdičky hůře, než předchozí dva díly a to výhradně kvůli tomu nepovedenému konci
http://nd06.jxs.cz/105/257/0c579c04c9_93869651_o2.png 
4 komentáře u "[Recenze] Kiera Cass: První | Selekce #3"
  1. Ono je veľa oveľa lepších sérií ako Selekcia, ale to už je taká srdovka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevim, pro mě to srdcovka vyloženě není, ale bezesporu souhlasim s tim, že je mnoho lepší knih a tahle je stejně tim svym způsobem super :D

      Vymazat
  2. [KOMENTÁŘ SE SPOILERY]

    Mám velmi podobný názor. Ten konec zbabrala kde mohla. Jistě všem nám bylo jasné jak to vlastně skončí, ale ona to chtěla vyhoupnout na nový level a povraždila (celkem nepřirozeně jak už si podotkla) půlku postav pomalu. A to nemluvím o inteligenci hl. hrdinky či nerozhodnosti Maxona... bože kolikrát jsem měla chut je proliskat oba.
    Ale souhlasím s tebou. I když ta kniha má své mouchy (a že jich je) tak je čtivá a chytne za tu správnou holčičí strunu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem vážně ráda, že to někdo vidí podobně! :) :D

      Vymazat