Social Media

[Recenze] C. S. Lewis: Čarodějův synovec | Letopisy Narnie #6 / #1

Název: Čarodějův synovec
Série: Letopisy Narnie
Díl: dle data vydání 6, chronologicky 1
Autor: C. S. Lewis
Překlad: Veronika Volhejnová
Počet stran: 208
Nakladatelství: Fragment [březen 2015 a starší]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Je spousta dveří, ale pouze jedny vedou do jiného světa. Projděte s námi do země zázraků a kouzel - do Narnie! Staňte se spolu s Digorym a jeho kamarádkou Polly svědky zrození pohádkové země! Seznamte se s bájným lvem Aslanem, který ji chrání, a poznejte zlou čarodějnici Jadis, která chce všechny ovládat. Nenechte si ujít fantasy bestseller, který nadchl miliony čtenářů po celém světě.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Narnie mi na pomyslném „to-read“ seznamu ležela už strašně dlouho, ale ne a ne se k ní dostat. Až teď mě konečně dostihla chuť pohádek a rozhodla jsem se konečně pustit do Čarodějova synovce. Na začátek asi stojí za zmínku, že ačkoliv podle vydání se jedná až o šestý, tedy předposlední, díl, chronologicky je úplně první. Spolu s Digorym, Polly a pár dalšími se totiž podíváme úplně na začátek. Na ten začátek, kdy z ničeho vznikla za Aslanova zpěvu celá Narnie. Ale kdy také do Narnie vkročilo první zlo.

„Narnie, Narnie, Narnie, procitni. Miluj. Mysli. Mluv. Buďtež kráčející stromy. Buďtež mluvící zvířata. Buďtež zázračné vody.“

Svým způsobem není kniha vyloženě napínavá, ale řekla bych, že má spíše vysvětlit, jak to všechno bylo. Je ale pravda, že cesta to nebyla jednoduchá a přeci jen i nějaké to dobrodružství se našlo.

Celé to začíná, když se Drigory a Polly rozhodnou prozkoumat půdu sousedního domu. Bohužel to ale neodhadnou a dojdou až do pracovny Drigoryho strýčka Andrewa. Ten nastalé situace okamžitě využije a za pomocí lsti a kouzelných prstenů posílá děti do kouzelného světa, kam se sám bál.

Je to pohádka a přesně tak je také napsána. Pohádkově a jednoduše, tak, že ji pochopí i děti, ale rozhodně neurazí ani staršího čtenáře. Mám pocit, že v dnešní době se už moc nepraktikuje –er forma vyprávění, kdy příběh jakoby skutečně někdo vypráví, někdo, kdo už to všechno ví a zná a je to škoda, protože osobně mám tenhle typ taky hrozně ráda.

Není to nikterak dlouhý příběh a ještě rychleji plyne. Těch dvě stě stran uteče, ani nevíte jak. Chvílemi budete hltat stránku za stránkou, chvílemi ne. Občas je to záživný víc, občas míň. Však ono uvidíte sami, pokud se do toho pustíte.

Milá, kouzelná a zkrátka pohádková, taková ta kniha je. Ať už je vám devět nebo třicet, myslím, že tímhle kouskem nemůžete udělat nijak zásadní chybu. V prvním případě si nadšeně užijete pohádku, v druhém se snad trochu vrátíte do dětství a užijete si to taky. Čtyři hvězdičky pro Narnii!
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

2 komentáře u "[Recenze] C. S. Lewis: Čarodějův synovec | Letopisy Narnie #6 / #1"
  1. Já věřím, že kniha je pro někoho nejspíš skutečně milá a kouzelná, já jsme bohužel Narnii na chuť tak nějak nikdy nepřišla :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  2. Narnie byla první série kterou jsem přečetla, a zamilovala jsem se jí. Její příběh je prostě kouzelný :)

    OdpovědětVymazat