Social Media

[Recenze] David Levithan, John Green: Will Grayson, Will Grayson

Název: Will Grayson, Will Grayson
Autor: David Levithan, John Green
Překlad: Veronika Volhejnová
Počet stran: 280
Nakladatelství: Yoli [hardback duben 2016, paperback červenec 2016]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Chicago je dost velké město a dva středoškoláky z jeho opačných konců může dohromady svést leda náhoda. A aby se navíc ti dva jmenovali úplně stejně, totiž Will Grayson, musí ta náhoda být hodně veliká.

Jenže opravdový spád věci naberou teprve tehdy, když se do všeho vloží ještě někdo třetí – kamarád jednoho z Willů zvaný Drobek, tornádo v lidské podobě. Drobek je střední útočník školního týmu amerického fotbalu, autor, skladatel, producent, režisér a hlavní hvězda nejlepšího muzikálu všech dob, a především věčně zamilovaný gay. A když ten se do něčeho pustí, můžete si být jistí, že při zdi se držet nebude…

Oba Willy čeká řada příjemných i méně příjemných překvapení a postupně si budou muset znovu přebrat všechno, co si mysleli o sobě, o lásce i o přátelství.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Co víte o lidech, kteří se jmenují stejně jako vy? Setkali jste se někdy s nějakým? Ani první, ani druhý Will Grayson o tom zjevně zatím moc neuvažoval, takže si snad umíte představit, co to bylo za překvapení, když na sebe náhodou narazili v sexshopu, kam za normálních okolností ani jeden z nich nechodí.

Ale o jejich přátelství tenhle příběh není. Oba dva se potýkají se strastmi středoškolského života a jejich život je to, o co jde. Spojuje je hlavně Drobek, nejlepší kamarád jednoho z Willů. Přiznám se, že sama jsem byla trochu překvapená, protože jsem čekala, že si ti dva budou bližší, že jejich životní osudy budou více propojené, ale ono to vlastně nevadí, i takhle jsou propletené v těch správných částech.

Těžko říct, o čem ta kniha je. O přátelství, o lásce, o náhodách, o životě. Znáte to. Žádný vyšší cíl, prostě jen obyčejný život. Nečekejte napínavá dobrodružství, momenty, při kterých v žilách tuhne krev, zásadní a zcela neobvyklé životní události, protože jinak budete zklamaní. Will Grayson, Will Grayson je kniha, kde není tak těžké potkat problémy podobné těm vašim, ať už jde o lásku, rodinu nebo cokoliv jiného. Ti dva kluci nejsou výjimeční, jsou to lidi, stejně jako vy nebo já.

Johnův Will je prostě typický hlavní hrdina tohohle autora – taková šedá myš, prakticky nezajímavý, nevýrazný, věčně v ústraní, (doposud) nepodnikající žádná zásadní dobrodružství a tak podobně. Myslím, že pokud jste četli nějakou jeho knihu, vyjma Hvězdy nám nepřály, tak máte docela přesnou představu.

máma by ráda, abych se s ní loučil „hezký den“. jenže to je podle mě jedna z největších pitomostí, co kdy kdo vymyslel. má snad člověk na vybranou říct „děsný den“ nebo „nemožný den“ nebo „kašlu na tebe den“? ne. vždycky, když člověk odněkud odchází, musí přát jenom hezký den. a na to já nevěřím. já věřím proti tomu.

Davidův Will je jiný. Trpí depresí, s lidmi se většinou moc nesbližuje. A je zamilovaný, do Izáka, kluka, kterého poznal přes internet. Abych pravdu řekla, právě tenhle Will mi přišel tak nějak lepší, skutečnější, živější. A ačkoliv se mi to těžko posuzuje, protože s tím sama žádné zkušenosti nemám, myslím, že David Willovu depresi vystihl vážně dobře, což na tom má také zásadní roli. Čímž ale nechci říct, že Will je jen jeho nemoc, protože rozhodně není.

Willové se střídají po kapitolách, a pokud se bojíte, že byste z toho mohli být zmatení a plést si je, věřte, že to nehrozí. A nejen proto, že Davidův Will nepíše velká písmena. Jsou naprosto rozdílní, jejich pohled na svět je úplně jiný a jejich životy jsou odlišné.

„Od kdy je šukání to jediný, na čem záleží? Od kdy může mít člověk rád jen toho, s kým se chce vyspat? Vždyť je to pitomost, Drobku!“

Z postav pak stojí za zmínku ještě Drobek, bez kterého by to nešlo. Velký jak gorila a věčně zamilovaný gay, který touží po tom, udělat svět lepším místem. Myslím, že nejlépe ho ale vystihne tahle písnička, která je možná sama o sobě na první pohled (potažmo poslech) hrozná, ale když poznáte Drobka, zjistíte, že k němu vlastně dost dobře sedí a že je svým způsobem jednoduše skvělá.


Ačkoliv to je pěkná kniha, nemohla jsem se zbavit dojmu, že tomu něco chybí, něco, čím by mě to naprosto dostalo. Jasně, občas tam byly super hlášky, občas jsem se musela zasmát, občas to bylo vážně chytrý a celou dobu to bylo o životě, jenže tomu chybělo něco, díky čemu bych to měla potřebu zhltnout prakticky na posezení. Skutečný spád to dostalo až na konci. Jo, konec se vydařil a mám pocit, že knize přidal úplně jiný rozměr, udělal ji mnohem lepší. Jak já byla překvapená, když jsem otočila stranu v očekávání další kapitoly a místo ní tam na mě čekalo poděkování!

Kombinace Davida Levithana a Johna Greena byl dobrý nápad. Kdyby knihu psal jen jeden z nich, nejspíš by nebyla tak dobrá, protože takhle jsou oba Willové úplně jiní, stvořili je jiní lidé a je to vidět. Ale není to rušivý element, nebojte, naopak myslím, že si ti dva skvěle sedli. Pokud jste fanoušky alespoň jednoho z nich, určitě ji nevynechávejte. Není to kniha plná zázraků, ale věřím, že alespoň pár si jich tam najdete. Já ji hodnotím třemi a půl hvězdičkami.
http://nd06.jxs.cz/105/257/0c579c04c9_93869651_o2.png
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji eshopu Knihy Dobrovský, knihu u nich můžete zakoupit v kategorii Knihy pro mládež.

6 komentářů u "[Recenze] David Levithan, John Green: Will Grayson, Will Grayson"
  1. Já osobně tenhle žánr nevyhledávám ani trošku. Od Greena jsem četla asi tři knihy, ale ani jedna z nich (snad až na Hvězdy) mě moc nebavila, takže číst tento kousek nejspíš nemám v plánu.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, pokud tě tyhle knihy neberou, tak to vážně nemá cenu.

      Vymazat
  2. Jo, byla to boží kombinace. Davidova Willa jsem asi měla o něco radši, no. Mně se tahle knížka líbila fakt že dost, vlastně přemýšlím, proč jsem dala čtyři a ne pět hvězdiček :D A pořád mě štve ten překlad Tinyho na Drobka :D Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na ty překlady jmen u Johnových knih tak zvyklá, že už mě to ani netrápí :D

      Vymazat
  3. Tahle knížka se mi moc líbila :) Zrovna se na ní snažím sesmolit recenzi, ale tak dobrá jako tvoje asi nebude :) Moc se ti to povedlo! ;)

    OdpovědětVymazat