Social Media

[Recenze] Tereza Janišová: Kouzla na obzoru | Erilian #2

Název: Kouzla na obzoru
Série: Erilian
Díl: 2
Autor: Tereza Janišová
Počet stran: 318
Nakladatelství: XYZ [březen 2012]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Život ve městě Erilian se zdá být až pohádkově idylický. Zia, mladá spisovatelka, rebelka a čarodějka v jedné osobě, tento názor nesdílí. Kde má v tomhle nudném městě snobů najít inspiraci pro svoji knihu? Když ale objeví v zaprášeném podkrovním pokoji matčin starý zápisník z jejích cest po jihovýchodních zemích, obrátí se mladé čarodějce život vzhůru nohama. Rozhodne se vzít svůj osud do vlastních rukou a jedné letní noci uteče z domu. Netuší ale, že pluje vstříc velkým tajemstvím!
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Stejně jako jsem dlouho otálela s přečtením prvního příběhu ze světa Erilianu, dlouho mi trvalo i než jsem se dostala k jeho pokračování, přestože první díl se mi vážně líbil. Vůbec jsem nečekala, že po otevření začnu zjišťovat, že si v mém srdci Kiara s Lyrazem utrhli mnohem větší kus, než jsem vůbec tušila.

Většinou autoři píší další díly svých knih se stejnými hlavními hrdiny nebo naopak udělají tou ústřední postavou naopak někoho, kdo byl v předchozí knize jen vedlejší, ale Tereza Janišová na to šla jinak a tak se do Erilianu vracíme až po zhruba osmnácti letech, abychom prožili dobrodružství s Kiařinou dcerou.

Kiara dospěla a člověka prostě musí trochu zamrazit, když si vybaví, jaká bývala dříve v porovnání s tím, kým je dnes. Vážená předsedkyně Velké rady Čarodějů, no věřili byste tomu?! A co víc – není vdaná za Lyraze, jak by člověk čekal, nýbrž za někoho úplně jiného.

O Kiaru ale tentokrát tolik nejde, jak už jsem zmínila, v hlavní roli se totiž ocitá její dcera – Zia. Je jí sedmnáct a je prostě jiná, nebaví jí všechny ty společenské akce, kterých se musí účastnit kvůli svým rodičům, nemá ráda šaty a ze všeho nejvíc chce zažít nějaké pořádné dobrodružství, ze kterého by mohla načerpat inspiraci pro svou chystanou knihu. Především si je ale jistá, že ví všechno nejlíp a její rodiče jsou jen zbytečně opatrní a prudérní, když jí nechtějí dovolit vydat se na cesty. Po jedné nepříjemné hádce to tedy nevydrží a prostě a jednoduše se sebere a nasedne na první loď, která z přístavu odplouvá.

Čekala jsem, že touhle chvílí začne dobrodružná cesta z místa na místo a zprvu to tak i vypadá. Jenže když se jí podaří uniknout z nebezpečí, které ji potkalo hned na prvním navštíveném ostrově, dostane se na druhý ostrov, kde nakonec stráví většinu času. A právě tady se konečně setkáváme i s Lyrazem Perelianem.

„Náhody mají svůj specifický smysl pro humor.“

Většina příběhu tedy volně plyne, bez nějakého zdánlivého cíle, stejně jako tomu bylo i u Města čarodějů. Jenže i v tomhle případě to tak nevydrží až do konce a přijde zvrat, který obrátí všechno vzhůru nohama a naše hrdiny čeká přetěžký úkol. Ani do té doby se ale rozhodně nenudíte, protože ono sám každodenní život často přichystá ty nejlepší události a v kouzelném světě, jaký stvořila Tereza Janišová, to platí dvojnásob.

V Kouzlech na obzoru autorka dokázala, že na Erilian ani zdaleka nevyplýtvala všechny své nápady a tak světy i bytosti, které poznáváme tentokrát, jsou opět úžasné, překvapivé, kouzelné a hlavně úplně jiné.

Stejně tak se setkáváme s novými postavami, které jsou taky každá úplně jiná. Setkáme se s proradným polodžinem, ráznou šamankou i klukem s mechanickým okem. Samozřejmě svůj prostor dostanou i Lyraz a Kiara a především Zia. Přestože Zia je doopravdy trochu rozmazlená, namyšlená a až moc chytrá, není to ten typ, který by člověka všudypřítomně doháněl k šílenství, což je štěstí.

Nezapře se, že se jedná o knihu začínající autorky, ale stejně tak se nezapře ani její vývoj. Přestože občas některé věty zní trochu naivně a dodávají tak knize ještě o něco málo více dojem knihy pro děti, je to prakticky zanedbatelné a kniha se čte dobře. Pravda, nedá se tu mluvit o nějaké zázračné čtivosti, za co dost možná může někdy trochu větší množství nezáživných popisů, a není to kniha, od které se nejde odtrhnout, ale když chcete, přečíst ji za jedno odpoledne není nejmenší problém.

Ač se to může zdát, rozhodně to není obyčejná knihy pro děti, ale skvěle si u ní odpočinou i starší čtenáři. Jedná se o milý dobrodružný příběh, doplněný krásnými ilustracemi, který si bezesporu zaslouží vaši pozornost. Ode mě dostává čtyři hvězdičky.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství XYZ.

2 komentáře u "[Recenze] Tereza Janišová: Kouzla na obzoru | Erilian #2"
  1. O téhle knížce ani spisovatelce jsem zatím vůbec neslyšela, co jsme ale vyrozuměla z recenze, mohlo by se docela dobře jednat o můj žánr a tenhle kousek vypadá přinejmenším zajímavě :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá docela dobře, myslím, že bych se u ní ani nenudila :)

    OdpovědětVymazat