Social Media

[Recenze] Marie Lu: Legenda | Legenda #1

Název: Legenda
Série: Legenda
Díl: 1
Autor: Marie Lu
Překlad: Tomáš Bíla
Počet stran: 280
Nakladatelství: CooBoo [březen 2013]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day se naproti tomu narodil ve slumu a už ve svém mladém věku je nehledanějším zločincem Republiky.

Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu.

Plná nepřetržité akce, napětí, romantiky, nečekaných zvratů a překvapivých odhalení. Legenda vás nenechá ani na chvíli vydechnout!
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Day, chlapec, jehož otisky prstů nelze přiřadit k žádnému obyvateli Republiky, je nejhledanější a nejobávanější zločinec v celé Republice. Nejde ani tak o to, že by byl až tak nebezpečný, ale spíš o to, že si toho dovolil hodně a vždycky se mu podařilo utéct. Neschopnost Republiky dopadnout patnáctiletého hocha totiž přeci jen nevrhá na stát nejlepší světlo.


Zato June je nejgeniálnější dítě Republiky, jediná, která u Zkoušky získala plný počet bodů. Všem je jasné, že před sebou prostě musí mít sakra úspěšnou budoucnost. Když je její bratr zabit, její studium na univerzitě je předčasně dokončeno a June dostává jedinečnou příležitost se předvést a zároveň pomstít svého bratra. Má za úkol dopadnout Daye, který má dle všeho jeho smrt na svědomí.

June se tedy vydává do ulic v přestrojení za obyčejnou holku z ulice, ve snaze ho najít. Jenže když ho poprvé potká, zprvu vůbec netuší, že je to on.

Vzít neustále dokola omílaný námět a napsat knihu není zas až taková věda. Ale vzít dokola omílaný námět a napsat knihu, která za něco stojí, to už tak snadné není. Marie Lu si tedy rozhodně zaslouží uznání, protože ona to zvládla a tak, přestože je Legenda jedno velké klišé, většinu milovníků dystopií si rozhodně získá.

Od první do poslední strany tak nějak víte, že něco podobného už tu bylo, ale netrápí vás to. Je to čtivý, je to sympatický, je to zábavný a je to napínavý. Kouzlem je, že plno z těch klišé je tak skvěle schovaných, že vlastně nevíte, které si autorka zvolí příště a nejednou vás pořádně překvapí.

Samozřejmě je tu i typická romantická linka, která ale naštěstí není násilně protlačována do popředí, protože autorka sama ví, že hrdinové mají mnoho jiných starostí. Je pravda, že mi trochu vrtá hlavou, kde se vzala, jak to, že nezůstalo jen u té vzájemné přitažlivosti, ale přešla v něco víc bez toho, aby se ti dva lépe poznali.

Jsou knihy, kde máte pocit, že to vyprávění ze dvou pohledů je jen snaha držet se trendu, ačkoliv to je vlastně docela zbytečný. V případě Legendy je tomu ale naopak – fakt, že moc dobře vidíme příběh z obou stran, tomu dodává takový další rozměr, dává nám to možnost ještě lépe si příběh vychutnat.

Mám pocit, že jsem žádnou takovou klasickou dystopii nečetla, ani nepamatuju, nejspíš proto jsem se tak zarazila, když jsem se dozvěděla, že hlavním hrdinům je patnáct. Ačkoliv to se ještě dalo, nejhorší byla třináctiletá Tess, jejíž věk jsem se dozvěděla až po několika stranách, kdy jsem jí tipovala alespoň těch klasických šestnáct. Dřív jsem to nevnímala, ale teď, když jsem sama ve věku těhle hrdinů, mám tendence si v určitých situacích představovat sebe nebo svoje vrstevníky a sakra – to přece není možný. Je jasný, že podmínky světa, ve kterém hrdinové žijí, je často donutí tak nějak předčasně dospět, ale stejně – třináct a patnáct, jsou to malý děti, tohle přece nemůžou dokázat! Je ale pravda, že tohle jednoduše Legendě vyčítat nemůžu, protože je to neřest téměř většiny dystopií, na které si vzpomenu.

Odhlédneme-li ale od věku, uvidíme skvěle zpracované hrdiny. Každý oplývá jedinečnou a silnou osobností a vyznačují se individuálními vlastnostmi a rysy přesně tak, jak by to mělo být.

Marie Lu v Legendě předvedla, že jednoduše umí psát a já si raději ani nepředstavuji, jak by vypadala její kniha s úplně novým neotřelým námětem, kde čtenář nemá nejmenší tušení, co by se mohlo chystat. Legenda je kniha, jejíž příběh tu už byl, ale stejně je zpracovaná tak, že stojí za to. Nepřinese nic nového, ale stejně je to skvělá jednohubka, jejíž čtení si užijete a odpočinete si u něj. Bezesporu je to jedna z těch knih, kterou by měl mít ve svém repertoáru téměř každý milovník dystopií. Čtyři hvězdy.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png 
5 komentářů u "[Recenze] Marie Lu: Legenda | Legenda #1"
  1. Nad touto knizni serii jsem se dlouho rozmyslela, zvlast kdyz prvni dva dily v ruznych vyprodejich. Koukam, ze ty hodnotis docela kladne. Treba ji nakonec nekdy zkusim taky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já tu knihu milovala a pořád miluju :D Mně se Legenda hrozně líbila, i pokračování. Přesně jak píšeš, ty její nečekané zvraty miluju :3

    OdpovědětVymazat
  3. Legenda je klasika, co se dystopií týče. Mám celou sérii moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Četla jsem jen Legendu, ale moc se mi líbila :) Musím se konečně někdy pustit i do dalších dílů :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto knihu mi vychvalovali už dřív. Od autorky mě zaujalo Mladí vyvolení.

    OdpovědětVymazat