Social Media

[Recenze] A. G. Howard - Zrcadlení | Šepotání #3

Název: Zrcadlení
Série: Šepotání
Díl: 3
Autor: A. G. Howard
Překlad: Magdaléna Stárková
Počet stran: 432
Nakladatelství: [CooBoo, únor 2016]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Po zdrcující bitvě na školním plese přijala Alyssa své divé šílenství a rozhodla se bojovat za oba světy, které miluje – za svět lidí i za Říši divů. I když to znamená, že musí vyzvat Červenou na závěrečný souboj plný podvodů a intrik. A protože je králičí díra, jediná cesta do Říše divů, zasypaná, musí Alyssa projít zrcadlovým světem do Kdekolijinde, prostoru obydleného mutanty a podsvětnickými vyvrheli.

V třetím díle ságy Šepotání se Alyssa a její otec vydávají do srdce magické země a chaosu, aby našli Alyssinu matku, její rytíře a napravili vše, co se stihlo pokazit. Společně se Zachem a Morfeem musí zachránit Říši divů a odvrátit rozklad i zkázu, jež se zrcadlí v každém zrcadle na světě. Ale pokud uspějí a přežijí, opravdu je všechny čeká šťastný konec?
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Alyssa to tak trochu zvorala – zničila vchod do Říše divů, uvěznila tam svou matku a Morfeus se Zachem skončili uvěznění v Kdekolijinde. A sama Alyssa? Zavřená v blázinci.

Po měsíci ale nastane vhodná chvíle, popadne svého otce a spolu s ním na babočce uprchne z blázince přímo do vlaku ztracených vzpomínek. Protože vrátit vzpomínky jejímu otci je jediná naděje na záchranu jejích milovaných i samotné Říše divů.

Společně odhalují tajemství minulosti a nachází cestu do Kdekolijinde, kde na ni čekají další problémy, nelehký úkol a spousta záhad.

Musela jsem zešílet, abych znovu našla zdravý pohled na věc.

Závěrečný díl z trochu jiné Říše divů nás provede podivným světem za zrcadlem. Přišla vám Říše divů zvrácená? Jen si počkejte na Kdekolijinde, které není jen zvrácené, ale taky nebezpečné. Je vidět, že A. G. Howard nemá nejmenší problém vymyslet nejen jeden fascinující a šílený svět, ale rovnou dva.

Kniha je stejně jako předchozí díly napínavá a překvapivá, na druhou stranu vyvrcholení se blíží a všichni to ví, tudíž i spor v Alyssině srdci vrcholí. Zach nebo Morfeus? Tož věčná otázka (kterou upřímně nechápu, protože, sakra, Morfeus, děcka!). Je pravda, že v předchozích dílech se toho nejspíš dělo o něco víc, tady doopravdy zabírá tenhle problém daleko více místa, než dříve, ale co naděláme.

Z absolutního konce jsem trochu rozpačitá, ale to je především představou, jaké to musí být. Závěrečné události se mi zase úplně nelíbily, neboť (a teď takovej menší spoiler, ale věřím, že nikoho nijak zvlášť nepřekvapí) jsem měla pocit, že se to všechno vyvinulo přesně tak, aby to Alysse hrálo do karet.

S dějem se vyvíjí i postavy, obzvlášť tedy Zach, na druhou stranu stále se držím toho, že vůbec nechápu, co na něm Alyssa vidí. Morfeus je pořád neskutečná láska a já jen nechápavě vrtím hlavou nad tím, jak může být knižní postava tak šíleně sexy. Alyssa je zase Alyssa a já nevím, tohle je prostě jedna z těch postav, které ani nemilujete, ani vás neotravují, zkrátka zlatá střední cesta.

Ovšem, zásadní zpráva přichází teď: konečně jsem se přestala ztrácet v popisech! Možná to bylo tím, že jich bylo míň, každopádně konečně tu nebyly části, které jsem musela číst třikrát a stejně jsem je nakonec nepochopila.

S čím jsem ovšem měla trochu problém, byly dialogy. V některých chvílích mi přišly fakt hrozně naivní a nepřirozené. A Alyssino označování Morfea a Zacha jako „kluci“ mi přišlo taky dost divné. Já chápu, že to líp nešlo, ale zkrátka… Nevím, přečtěte si to a řekněte mi, jestli je problém u mě anebo se to doopravdy nehodilo.

Jinak jsem ale problém neměla snad žádný. Bavila jsem se a knihu přečetla vážně rychle. Je to jedna z těch knih, se kterými mám chuť trávit volný čas a nečtu je jen v metru, kde nic lepšího na práci nemám, jak to u některých bývá. Je pravda, že po dějové stránce jsem možná čekala malinko víc, ale co se dá dělat, kniha je i přesto velmi čtivá. Pro mě je tohle zkrátka fakt skvělá série, která stojí za přečtení a čtyři hvězdičky jí náleží právem.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
4 komentáře u "[Recenze] A. G. Howard - Zrcadlení | Šepotání #3"
  1. vypadá moc zajimavě, píšu na seznam! :)
    http://deniselibertas.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Zrcadlení jsem četla a moc se mi líbilo. Parádní recenze, a jsem moc ráda že někdo sdílí můj názor na Morfea :) Ale vážně, kdo tam Zacha potřebuje ? :D Na knížce se mi jen nezdál ten epilog.. trochu moc přitažený za vlasy :/ Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, epilog byl prostě takovej... aha? Hlavně si to vůbec nedovedu představit, že bych měla takhle žít a tak. Alyssa s tím byla nějaká vyrovnaná :D

      Vymazat