Social Media

[Recenze] Becky Albertalli: Probuzení Simona Spiera

Název: Probuzení Simona Spiera
Autor: Becky Albertalli
Překlad: Anna Vrbová
Počet stran: 296
Nakladatelství: Yoli [únor 2017]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Na začátku všeho byly nevinné zprávy Tumblru… Poté co se Simon zapomněl odhlásit ze školního počítače, najde jeho korespondenci spolužák Martin a začne ho vydírat. Simon je totiž gay a před svými spolužáky to stále tají. Poslední dny trávil korespondencí se zajímavým klukem ze školy s přezdívkou Blue a natolik se sblížili, že by zvlášť jeho nerad vystavil nějaké trapné situaci a pomluvám. Spolužáci dovedou být pěkní sígři! On by to ustál, ale co Blue? Zná ho zatím jen po síti, ale kdo je Blue doopravdy? Žádného kluka ze školy, co by byl gay, nezná… S nerdem Martinem ale není radno si zahrávat, a tak se snaží vyhovět jeho požadavku: dostat se co nejblíž Simonově nejlepší kamarádce Abby. Simon Martina vtáhne do jejich party, ale Abby z toho není nijak nadšená a Simonovo tajemství je v ohrožení…
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Simon Spier je gay a jediný člověk, kterému se s tím kdy svěřil, je člověk, kterého vlastně ani pořádně nezná. Tenhle kluk si říká Blue a už nějaký ten pátek si dopisují, ví, že chodí do stejné školy, ale vzájemně netuší, kdo se za emaily skrývá.

Jenže pak se Simon zapomene odhlásit ze školního počítače a jeho emaily s Bluem se dostanou do rukou Martina, který v nich vidí příležitost, kterou si nemůže nechat ujít. Má se to takhle – Martinovi se líbí Abby a Abby je jedna ze Simonových nejlepších kamarádek. Láska je zrádná a zoufalý kluk je tak nakonec schopný mnohého, třeba i vydírat někoho, kdo mu nikdy nic neudělal. Simon je z toho nešťastný, ale nemůže si dovolit, aby se jeho emaily rozšířily po celé škole. Co by na to řekli jeho přátelé, sestry, rodiče? A hlavně – co by na to řekl vždy tak opatrný Blue?

Věhlasné Probuzení Simona Spiera se pyšní hned několika oceněními a není tedy divu, že se konečně dostalo do rukou i českým čtenářům. Kolem jeho vydání se strhl docela poprask, ať už kvůli původnímu převedení jména Simon na Šimon (pořád mě mrzí, že od toho nápadu nakonec upustili, já byla na tu slovní hříčku, která byla důvodem téhle změny, hrozně zvědavá) anebo protože je to prostě velmi propagovaná a vychvalovaná kniha.

Už prakticky od první stránky vám musí být jasné, že autorka se do knihy vrhla po hlavě a dala si záležet na tom, aby o Simonovi nejen psala, ale aby skutečně psala jako on. Kniha je tedy velmi osobitým a individuálním dílem, nicméně, je pravda, že právě díky oné osobitosti stylu nemusí sednout úplně každému. Obzvlášť pokud se najde někdo, komu Simon poleze na nervy, asi z díla moc nadšený nebude, neboť protagonista je prostě cítit prakticky z každého slova (a každé gramaticky neúplné věty).

„Mám pocit, že musím v jednom kuse něco oznamovat. Snažím se neměnit, ale měním se pořád, hlavně v maličkostech. Najdu si holku. Dám si pivo. A pokaždé se musím znovu představit celému vesmíru jako nový člověk.“

Není to ale jen Simon, kdo má charakter. I ostatním postavám se dostalo osobitého chování a vyjadřování. Najdeme tu černou roztleskávačku, která je idolem většiny geeků na škole, fotbalistu, který neustále sedí u videoher, yaoistku, která krásně kreslí, děvče s velice rychlým metabolismem a mnoho dalších.

Simon je… Simon. Přiznávám, že jsem vážně špatná v popisování charakterů, ať už jde o fiktivní nebo reálné lidi. Je to komediant, který se sice tváří jako cynik, ale nikdo mu to nežere. Miluje Oreo a hodně o něm mluví, až jsem chvílemi zvažovala, jestli celá ta kniha vlastně není jen skvěle vymyšlená reklama (a kdyby byla, musím uznat, že zafungovala). Je občas tak přímý, až valíte oči a ještě několikrát si jeho výrok opakujete, abyste se ujistili, že doopravdy řekl to, co si myslíte, že řekl. Někdy na něj zase koukáte a musíte se sami sebe ptát, jestli to už nepřehání a není mu to blbý, protože vám by na jeho místě bylo trapně. Zkrátka a dobře, je to postava, která má spoustu vlastností, zvyků, dobrých i špatných, postava, která je neskutečně svá a která se ještě pořád mění a hledá a je jen na vás, jak se k němu postavíte, jestli si s ním padnete do oka nebo ne.

Se Simonem strávíme dobrých pár měsíců, plných nácviků divadelního představení, přemýšlení o Blueovi, psaní si s Bluem, Simonových přátel, středoškolských dramat, dalšího přemýšlení o Blueovi a tak podobně. Během té doby se toho docela dost semele a není se čemu divit – je to kniha o teenagerech a kde se toho děje více než právě v jejich životech? Becky se povedlo skvěle vykreslit dospívání, ať už jde o první zkušenost s alkoholem, otravné rodiče, první lásku nebo prostě jen útrapy střední školy. Nudit se rozhodně nebudete, ani když se nic zásadního dít nebude, neboť kniha je také hodně o myšlenkách a každodenním životě, který sice často nebývá nic extra zajímavého, ale autorka vše popsala atraktivně a poutavě.

„Možná je to vyděrač. Možná se staneme přáteli. Kdo ví, jestli se to vůbec smí.“

Krom toho všeho je kniha také plná humoru a fandomů. Simon je geek, jak má být, a tak v knize narazíte na zmínky o Tardis, mozkomorech, Drarrym, Assassin’s Creed a v neposlední řadě také na několik hudebních interpretů.

Po celou dobu přemýšlíte a hádáte, kdo ten Blue nakonec bude a zda to Simon vlastně vůbec zjistí, nebo alespoň já to tak měla. Když ta osudová chvíle nakonec přišla, byla jsem trochu zklamaná. Danou možnost jsem už sice zvažovala, ale přišlo mi to prostě takové… trochu trapné, věřím, že autorka do toho mohla dát maličko více. Na tohle jsem ale brzo musela zapomenout, neboť následující část knihy byla tak sladká, až jsem se pomalu bála, že se celá rozpustím.

„Á propos – nemyslíš, že coming out by měli podstoupit všichni? Proč je za výchozí stav považována zrovna heterosexualita? Ty rozpaky by si měl zažít každý a při té příležitosti se k něčemu oficiálně přihlásit, ať už k hetero-, homo-, bisexualitě nebo čemukoliv jinému.“

Je to vážně dobrá kniha. Není to sice ta nejlepší, jakou jsem kdy četla, ale je vážně dost dobrá. Je čtivá, přelouskat se dá vážně rychle a s hlavním hrdinou se rozhodně nudit nebudete. Pokud jste už starší, věřím, že vám připomene všechny ty útrapy, které jsou s dospíváním neodmyslitelně spojeny a pokud si podobnými věcmi právě procházíte, dost možná se v ledasčem najdete. Určitě si Probuzení Simona Spiera přečtěte, je to skvělá a vtipná kniha, která vám přiblíží spoustu pocitů, jenž mohou provázet coming out a to ani nemusí jít o ten, kdy se přiznáváte k sexuální orientaci. A pokud máte strach z toho, že by vám kniha nemusela po stylové stránce úplně sednout, zkuste si najít nějakou ukázku a posuďte sami. Ode mě si Simon odnesl čtyři hvězdičky.

 http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji eshopu Knihy Dobrovský, knihu u nich můžete zakoupit v kategorii Světová beletrie.

10 komentářů u "[Recenze] Becky Albertalli: Probuzení Simona Spiera"
  1. Moc pěkná recenze!!!!!!
    Kniha na mě často vykukuje a já až ted konečně četla první recenzi. Děkuji ti za ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji. Doufám, že ti pomohla a snad tě i nalákala, abys po knize sáhla :)

      Vymazat
  2. Jak jsem byla na oslavě Yoli, hrozně mě tam na knihu nalákali! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice jsem tam nebyla, ale vůbec mě to nepřekvapuje :D

      Vymazat
  3. Knihu jsem už okukovala, ale zatím jsem se k ničemu nerozhoupala. Podle tvé recenze zní rozhodně skvěle. Určitě si ještě přečtu pár dalších, ale jak to tak vidím, stejně to dopadne tak, že si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad tě i ostatní recenze nalákají, ta kniha rozhodně stojí za to :)

      Vymazat
  4. Když jsem zjistila, že tato kniha má u nás vyjít, byla jsem nadšená. Těším se až se ke mně dostane. Jinak super recenze! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, já taky byla nadšená :D Snad se k tobě dostane brzy. Děkuju :)

      Vymazat