Social Media

[Recenze] A. G. Howard: Běsnění | Šepotání #3.5

Název: Běsnění
Série: Šepotání
Díl: 3.5
Autor: A. G. Howard
Překlad: Magdaléna Stárková
Počet stran: 312
Nakladatelství: CooBoo [říjen 2016]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Alyssa Gardnerová skočila do králičí díry, čelila tajemné Říši divů a nakonec zvládla naplnit svůj osud. Přežila bitvu o svět podsvětníků a také bitvu o své srdce. V tomto povídkovém souboru se můžete společně s ní a její rodinou vrátit do Říše divů a zároveň si můžete přečíst i několik chybějících scén z předešlých knih!

V povídce Šest nemožných věcí Alyssa vzpomíná na nejvzácnější okamžiky ze svého nejen lidského života po konci Zrcadlení. Alyssina matka v povídce Kluk v pavučině vypráví o své návštěvě Říše divů a záchraně muže, který se později stal jejím manželem. A v Můře v zrcadle Morfeus pátrá v Zachových vzpomínkách na Alyssu.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Mysleli jste, že více už vám toho Alyssa a její nejbližší nemohou říct? V tom případě jste se pletli, neboť A. G. Howard je zpátky s knihou plnou dalších podivuhodných příběhů z Říše divů. Tři povídky, ale mnohem více příběhů.

První povídka se odehrává krátce po skončení Zrcadlení, kdy se konečně všechno zdá v pořádku, všichni se zdají být šťastní a hlavně - všichni jsou konečně zase spolu. Alyssina matka vzpomíná na dobu před mnoha lety, kdy ona sama odhalovala kouzlo Říše divů a především na své první setkání se svým mužem.

Druhá povídka je zase vyprávěna z pohledu Morfea, který se rozhodl prohlédnout si Zachovy ztracené vzpomínky, aby tak zjistil, co na tom prachobyčejném člověku Alyssa vidí.

Ve třetí a nejdelší povídce Alyssa píše o svém lidském i podsvětnickém životě a přechodu z jednoho do druhého.

Jak je asi zřejmé, rozhodně se nejedná o ten typ povídkových knih, které si klidně můžete přečíst ještě před tím, než se pustíte do samotné série, neboť by vám toho kniha opravdu hodně vyzradila.

„Je mi šumafuk, že jsem cvok, pokud mi to pomůže přežít.“

V první povídce A. G. Howard prokázala především to, že doopravdy nezvládá psát dospělé postavy. Postava Alyssiny matky mě neskutečně iritovala, neboť se chovala jako nějaký teenager, což rozhodně není. Naštěstí se ale notná část povídky odehrává právě v době, kdy teenagerem skutečně byla, takže jsem netrpěla celých osmdesát stran.

Cheshie the Cheshire Cat by TheArtOfOnyxDruhá i třetí povídka mají společnou jednu věc - občas jsou vážně hodně zmatečné a bylo těžké se v nich orientovat a chápat, co se vlastně děje. Výraznější je to u té druhé, neboť je přeci jen kratší a tak je tam to poměrové zastoupení značně větší. Kromě toho pro mě druhá povídka nebyla nijak zásadně zajímavá, nebavila mě, nedozvěděla jsem se z ní nic, co bych se potřebovala a chtěla dozvědět.

Pokud jde o poslední povídku, bylo to tak půl na půl. Něco mě bavilo více, něco méně. Samotné Alyssiny vzpomínky na prožitá dobrodružství byla tím méně záživným, mnohem lepší byly části, kde vyprávěla o tom, jak musela narafičit vlastní smrt, aby se následně mohla odebrat do Říše divů a chvíle, kdy vzpomínala na události předcházející porodu jejího a Morfeova syna.

„Po všem, co jsme prožili, nás víc než chaos děsí klid.“

Co mě zklamalo, byla postava Morfea, kterého jsem do té doby neskutečně zbožňovala. Tady jako by z velké části ztratil kouzlo, najednou nebyl vůbec tak sexy a okouzlující jako dřív. Tedy alespoň většinu času. Byly tu samozřejmě i chvíle, kdy jsem si na nějaké chybějící charisma rozhodně nemohla stěžovat, ale zkrátka a dobře, nebylo to úplně ono.

Obecně je kniha napsána ve stejném stylu, jako předchozí díly a tak vy, kdo jste je četli, budete už na autorčin styl nejspíš zvyklí. Běsnění bylo místy o něco méně záživné a strhující než předchozí knihy, nicméně i přesto stránky relativně rychle utíkaly.

Pokud jste fanoušky téhle série, rozhodně byste si knihu neměli nechat ujít, je to příjemné doplnění příběhu, které vás sice úplně neodzbrojí, ale potěší a nic jeho přečtením neztratíte. Za sebe knihu hodnotím třemi hvězdičkami.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
 
7 komentářů u "[Recenze] A. G. Howard: Běsnění | Šepotání #3.5"
  1. Krásná recenze. Sérii mám přečtenou, kromě tedy těchto povídek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Pokud se ti série líbila, pak určitě doporučuji pustit se i do povídek, určitě se najde něco, co se ti v nich zalíbí.

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Celou sérii Šepotání mám přečtenou, ale z Běsnění mám obavy.. četla jsem spíše záporné než kladné recenze. Ale určitě se do knížky chci pustit!
    Měj se krásně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvým obavám se nedivím, nicméně to určitě stojí za zkoušku, věřím, že v ní najdeš něco, co se ti zalíbí :)
      Ty se měj též krásně! :)

      Vymazat
  3. Přečetla jsem první díl a zbytek odsunula na neurčito. Příběh je skvělý, ale nějak mi moc nesedl autorčin styl, takže nevím, jestli se vůbec vrátím k zbývajícím dvoum dílům, natož k Běsnění...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Být tebou, zkusila bych ten druhý díl, osobně mi přišlo, že se tam autorčin styl dost zlepšil. Nevím, jestli máš ten samý problém, nicméně u prvního dílu jsem měla často problém s pochopením všemožných popisů, což se postupně zlepšuje. U druhého ti sice pořád přetrvávalo, ale se třetím už jsem tolik problémů neměla :)

      Vymazat
    2. Tak uvidím. Teď tu mám tolik knih, že i kdybych si ho půjčila hned, asi bych se k němu nakonec stejně nedostala. Až budu mít míň knih, zkusím mu dát ještě šanci :)

      Vymazat