Social Media

[Recenze] Elly Blake: Ledová krev | Ledová krev #1


Název: Ledová krev
Série: Ledová krev
Díl: 1
Autor: Elly Blake
Překlad: Tereza Frantová
Počet stran: 320
Nakladatelství: CooBoo [srpen 2017]

Oficiální anotace: Sedmnáctiletá Ruby žije ve světě, v němž vše ovládá led. Ovšem ona sama má moc ohně a žáru – a to se v tomto krutém světě trestá smrtí. Takže po smrti své matky se přidává k rebelům, kteří chtějí zničit ledového krále. Ovšem než se stačí zapojit do boje, je polapená a donucena bojovat proti nejlepším bojovníkům svého nepřítele. Jestliže turnaj přežije, má jedinečnou šanci zničit šíleného krále. Ale skončí tím utrpění lidí v království?

Plamen a led jsou v tomto světě nepřátele na život a na smrt, ovšem společně by mohly vytvořit sílu, která by mohla změnit vše.

Království vládne led. Ona je Ohnivá. Na rovnováhu sil si tu nikdo nehraje a moc plamene se trestá smrtí.

Ruby žila poměrně klidný život, jenže pak do její vesnice vtrhli vojáci a všechno se změnilo. Její matka je mrtvá a ona sama zavřená v žaláři. Přesto není všem dnům konec a Ruby je z vězení zachráněna dvěma muži, kteří se rozhodli povstat proti králi a tvrdí, že právě ona je klíčem k jejich vítězství. Odvedou ji do horského opatství, kde se postupně učí ovládat svůj žár. Času není nazbyt, do letního slunovratu zbývá jen pár měsíců…

„Utíkala jsem. Z vězení, z opatství a teď i před skupinkou uprchlíků. Budu takhle žít už napořád? Neustále prožívat jeden těsný únik za druhým, dokud mě osud nedostihne?“

Přiznám se, že už při čtení anotace jsem měla tak trochu pocit, že něco podobného jsem už někde slyšela. Oheň versus led, ztráta, láska, pomsta, nemilosrdný král, rebelové, aréna – určitě najdete knihu, ve které se minimálně některé takové aspekty vyskytují. Nicméně nelámala jsem nad tím hůl, přeci jen moc dobře vím, že i ne tak dobrá zápletka může být skvěle podaná a stále tu byla šance, že mě i ten děj ještě překvapí.

Bohužel nepřekvapil. Ledová krev je prostě mainstreamová kniha, tuctové young adult fantasy, ke kterému nebude těžké najít něco podobného. Což o to, právě díky tomu, že kniha využívá poměrně ozkoušená témata, o kterých se ví, že zaujmou, je naprosto jisté, že se najdou lidé, kteří z ní budou prostě nadšení. Stejně tak se ale najdou i lidé, kteří budou autorku v duchu zoufale prosit, aby se nevydala vstříc některému z dalších možných klišé. Pro mě osobně to nic překvapivého nebylo a při čtení jsem měla pocit, že už ten příběh vlastně víceméně celý znám.

„Pokud jsem měla zničit trůn, musela jsem přežít. Abych přežila, musela jsem vyhrát. A abych vyhrála, potřebovala jsem od něj šanci bojovat.“

Nicméně vypíchnout musím dvě věci. Za prvé to je pověst o tom, jak Mraziví a Ohniví vlastně vznikli. Já vám ani nevím proč, ale tohle se mi fakt líbilo. Vznik obou dvou ras byl věrohodný, měl důvod, nebylo to prostě jen tak, že by se autorka rozhodla, že chce využít tyhle dva protiklady, ale dokázala tomu vytvořit i pěkné základy a to cením. Neříkám, že je to něco světoborného, ale líbilo se mi to.

Jinak vám ale k prostředí a světu nemám moc co říct. Není to žádný supr dupr propracovaný vesmír, na který byste jen obdivně hleděli a obdivovali autorku, jak to skvěle vymyslela. Elly Blake nezabíhala do detailů a až na pár pověstí, střípků minulosti a několika dalších nutných popisů a informací, svět nijak zvlášť nerozebírala. Ono to prostě nebylo to, na čem skutečně záleželo, i děj se odehrává jen na několika málo místech.

Tou druhou věcí je potom konec, to byla totiž část, která mě bavila asi nejvíc. Ne, že by autorčiny záměry konečně přestaly být zjevné a naopak by člověka něčím překvapila, ovšem konečně mě dokázala zatáhnout do děje. Konečně jsem alespoň na chvíli téměř hltala slova.

Obecně kniha nebyla napsána nijak výrazně čtivě. Nebylo to úplně nečtivé, ale holt to není ten typ knihy, která vás dokáže pohltit i v případě, že si vás nezíská samotný příběh a charaktery. Není to styl, který byste si zapamatovali.

Je to autorčina prvotina a je to prostě znát, všimnete si toho zejména na dialozích a postavách. Protagonisté jsou nemastní, neslaní, až moc typičtí, ale alespoň člověka většinou moc neštvou. Problém nastane, když spolu začnou mluvit. Občas je to v pohodě, ale jindy jsou ty dialogy prostě nepřirozené a to, co hrdinům vypadne z pusy, je dost naškrobeně poskládáno. Nejvíce je to patrné ve chvílích, kdy spolu hovoří právě Arcus a Ruby.

„Za chvíli zemřu. Bude ze mě historka, co se vypráví se smíchem nad džbánem piva, v teple a s rodinou, kterou já už nikdy mít nebudu, protože on mě o ni připravil.“

Setkala jsem se s častým přirovnáním k Rudé královně, nicméně tu jsem nečetla a tak to těžko posoudím. Mě samotné to připomínalo spíš Skleněný trůn, zejména tedy druhá část knihy. Vy dost možná najdete i nějakou tu podobnost s něčím dalším. Jak už jsem řekla, je to takové typické young adult fantasy a pokud patříte mezi fanoušky tohoto žánru nebo alespoň máte rádi výše zmiňovaný Skleněný trůn, určitě se po knize podívejte. Pro mě osobně je to takový průměr – nic nového pod sluncem, ani v dobrém, ani ve špatném slova smyslu a tak knihu průměrně i hodnotím a tři hvězdičky jsou její.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Za poskytnutí ARC výtisku děkuji nakladatelství CooBoo.
12 komentářů u "[Recenze] Elly Blake: Ledová krev | Ledová krev #1"
  1. Já nevím, podle mě se to Rudé královně nepodobá. Tohle se mi totiž líbilo, ale RK vůbec :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkám, Rudou královnu jsem nečetla, tak fakt nevím :D

      Vymazat
  2. Další kniha kterou si nemůžu nechat ujít :)

    OdpovědětVymazat
  3. Takhle mi kniha vážně trošku připomíná Skleněný trůn, jak zmiňuješ, každopádně nevypadá zle.
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že tam tu podobnost někdo vidí taky :D Díky :)

      Vymazat
  4. Myslím, že upřednostním jiné podobné knížky, ale nevylučuji, že dojde i na Ledovou krev.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono asi zas o tolik nepřijdeš. A třeba se k ní nakonec nějak přeci jen dostaneš a naopak tě ještě překvapí, kdo ví :)

      Vymazat
  5. Další kniha o které jsem toho moc neslyšela. Vážně bych měla sledovat novinky víc. Každopádně se mi docela zamlouvá. YA mám prostě ráda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V klidu, já o ní taky ve chvíli, kdy jsem ji dostala, slyšela úplně poprvé :D

      Vymazat
  6. tady me nejvic zaujala asi obalka, ale jinak to nechavam osudu :-D

    OdpovědětVymazat