Social Media

[Recenze] Katie McGarry: Překroč svůj stín | Překroč svůj stín #1

Název: Překroč svůj stín
Originální název: Pushing the Limits
Série: Překroč svůj stín
Díl: 1
Autor: Katie McGarry
Počet stran: 376
Nakladatelství: CooBoo [leden 2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s1600/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, svět se jí obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit.
Noah jí totiž rozumí.
A pomůže jí najít odpovědi.
Přitom by neměli mít vůbec nic společného.
A se všemi těmi tajemstvími, která v sobě oba nesou, je v zásadě nemožné, aby byli spolu. Přesto nedovedou potlačit vzájemnou přitažlivost. A Echo se ptá sama sebe, jak daleko může zajít, aby překročila vlastní stín.

Původně jsem měla za to, že půjde o nějakou vcelku obyčejnou slaďárnu pro dospívající holky, možná jen s nějakými neobvyklejšími prvky navíc, ale už na prvních stranách jsem začala zjišťovat, že se mýlím. Ani omylem to nebyla jen obyčejná romantická kniha.
TumblrKatie McGarry nás seznámí s dvěma mladými lidmi, ke kterým život nebyl zrovna shovívavý. Echo byla napadena, ovšem nic si z té noci, kdy se to stalo, nepamatuje. Z oblíbené holky se zničehonic stala podivínka s jizvami na rukou. Noah je zase sirotek, který se smrtí rodičů nepřišel jen o ně, ale nakonec i o vlastní bratry, kteří byli tím posledním, co mu zbylo. Protlouká se životem s cejchem mladého delikventa, děvkaře a huliče. Ti dva jsou neskutečně rozdílní a jediné co je spojuje je nepříjemná minulost. Ani jednoho by nenapadlo se s tím druhým začít bavit, jenže pak má Echo začít Noaha doučovat matematiku a oba zjišťují, že o tom druhém možná měli špatné mínění.

Hlavní hrdinové vzbuzují dojem, že jsou skutečnými lidmi, se všemi jejich emocemi, rozhodnutími, chybami a minulostí. Ač mě občas dokázal jeden z nich občas svým chováním naštvat, nedá se říct, že by mi byli nepříjemní. Oba měli své chyby, stejně, jako všichni lidé a já je i přesto měla ráda a oblíbila jsem si je. To se ovšem nedá říct o kamarádkách Echo, které mi vadily již od samého začátku. Přišly mi neskutečně sobecké, když se snažily, aby Echo byla zase stejná, jako dřív, kvůli tomu, aby se nemuseli stydět, že se baví s takovým outsiderem. Já vím, že jí asi i vážně chtěli pomoct, ale moc to tak na mě nepůsobilo. Je fakt, že Lily, ač spíše později, ještě nějak ušla, na konci vlastně byla i celkem v pohodě a na Nataly prostě nejde mít názor, jednak proto, že nedostala moc prostoru, ale i proto, že se dle všeho vždy držela toho, co řekla Lily. Ovšem Grace, která se již dříve přestala s Echo veřejně bavit, aby neztratila popularitu, bych omlátila něco o hlavu.

http://37.media.tumblr.com/d0ae128f8c6538b513c60c0e235eed0e/tumblr_n9oyxp8JAX1r238sko1_500.jpgDěj se upíná rovnoměrně k oběma hlavním postavám, což zajišťuje to, že je kniha střídavě vyprávěna z pohledu Echo i Noaha. Musím říct, že tady se ono střídání pohledu jednoznačně hodí, protože tak můžeme vidět různé situace z pohledu obou dvou a poznat tak, že všechno je jinak, než se může tomu druhému zdát.

Vyústění hlavního problému Noaha na konci asi nikoho nepřekvapí, minimálně mně byl ten konec prostě od začátku jasný, ovšem nijak mi to nevadilo, protože v knize je dost dalších věcí, které vás budou zajímat. U Echo vám pravděpodobně bude jasná zase jiná věc, ale ne její následky a závěr, takže tady to máte trochu překvapivější. Nejednou mě příběh těch dvou málem rozplakal a chvílemi mi to vcelku ždímalo psychiku, abych pravdu řekla.

Čtivě, svižně, bez zdlouhavých popisů a ničím nerušený čtecí zážitek je zaručen autorčinou schopností psát. Její styl mi nebyl nijak proti srsti a kniha se mi četla skutečně velmi dobře, věřím, že bude i vám.

Pokud váháte, zda po knize sáhnout nebo ne, doporučuji vám, abyste udělali to první. Překroč svůj stín je dle mého skutečně skvělé dílo a za přečtení stojí. Příjemný styl psaní, promyšlený a ne zcela obyčejný děj a sympatičtí hlavní hrdinové prostě udělají svoje a já věřím, že tahle emotivní kniha si získá i vás. Knize uděluji čtyři a půl hvězdičky, protože do té páté tomu něco málo chybělo.
http://nd06.jxs.cz/105/257/0c579c04c9_93869651_o2.png
3 komentáře u "[Recenze] Katie McGarry: Překroč svůj stín | Překroč svůj stín #1"
  1. Tuhle serii si poznamenam, vypada moc dobre :)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem už jednu recenzi a měla podobný názor. Asi si ji časem koupím, ale zase to není kniha, kterou bych nutně musela být. Ale námět je podle všeho hezky zpracovaný Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat