Social Media

[Recenze] Kelley Armstrong: Přivolávání | Nejtemnější síly #1

21871568Název: Přivolávání
Série: Nejtemnější síly
Díl: 1
Autor: Kelley Armstrong
Počet stran: 306
Nakladatelství: Galatea [červen 2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Chloe vidí mrtvé lidi. Ano, jako ve filmech. Problém je, že vidět duchy v reálném životě znamená jednosměrnou jízdenku na psychiatrii. Ovšem nic není tak, jak se na první pohled zdá…

Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív.

Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála.

Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov... , a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Holka, která ve škole zběsile utíká před školníkem, kterého vidí jen ona. Přesně takhle totiž Chloe ve škole najdou učitelé. Není divu, že Chloe převezou do ústavu pro duševně choré – do Lylova domu, kde jí diagnostikují schizofrenii.

Chloe zprvu sice bere poslušně léky a svou nemoc si přizná a je ochotna snažit se předstírat, jak je v pořádku, sebevíc, jen aby se co nejdříve vrátila zpátky domů. Jenže pak začne poznávat další obyvatele Lylova domu a nabírat podezření. Trpí opravdu schizofrenií? Jsou ostatní děcka v Lylově domu skutečně psychicky narušená? A neskrývá Lylův dům náhodou něco?

Začnu na začátku a na rovinu upřímně řeknu, že si myslím, že autorka nezačala knihu zrovna nejšťastněji. Hned ono „O dvanáct let dříve…“ mě osobně totiž neskutečně vyděsilo, neboť mi ani trochu nesedl styl psaní. Trochu jsem se v něm ztrácela, nebyl mi příjemný, nečetl se mi dobře a jednoduše mě děsila představa, že by podobně měl být napsán i zbytek knihy. Naštěstí jsem v první kapitole začala zjišťovat, že zbytek knihy bude snad napsán lépe. A skutečně byl. Ale pořád to nebylo napsáno nijak tak, aby mě autorčin styl nějak odrovnal, jak skvělý by byl, nebo mě nutil neustále číst. To, jak byla kniha napsána, mi prostě nepřišlo úplně nejlepší. Nebylo to špatné, ale ani dobré. A neoznačila bych to ani za takový klasický průměr.  Zkrátka mi to přišlo trochu divné. Zprvu v některých částech poněkud strohé. Jednoduše mi to nesedělo a myslím, že se to podepsalo na celkovém zážitku z knihy. Přesto se to, ale dalo číst, ačkoliv bych si to dovedla představit napsané i lépe.

Kelly Emarine
Do knihy jsem se už od začátku nemohla začíst. Neberte mě špatně, nebylo to nic špatného, ba naopak. Na děj si nelze stěžovat, protože obsahoval věci, které by měl – jistou záhadnost, tajemství, čekající na odhalení, dva záhadné kluky, napětí a tak. Něco bylo sice trochu předvídatelné, ale jindy na vás zase čekalo překvapení. A ke konci to bylo vcelku napínavé. Na samotný konec si nelze stěžovat, autorka to ukončila tak jako zničehonic a rozhodně to na čtení dalšího dílu naláká.

Rozhodně nemohu popřít to, že stránky ubíhaly skutečně rychle. Nevím, jak je to možné, ale je to tak. Nejednou jsem na knihu koukala a divila se, že už mi zbývá jen tolik a tolik stránek. A co teprve, když jsem se dostala na konec, to bylo překvapení, když jsem otočila stránku a zjistila jsem, že to je pro tenhle díl všechno!

Hlavní hrdinka byla… divná. Zase to slovo. Nevím, jak lépe ji vystihnout. Občas v pohodě, jindy mi ale její chování a myšlení přišlo neskutečně pitomé, někdy nepřirozené a tak. Ono tak třeba – kdo si sakra barví vlasy na školních záchodech místo hodiny? Prostě hrdinka nebyla nejlepší. Na druhou stranu mi přišel super, její zájem o film, který se v knize tolikrát projevil

O dalších postavách se asi jen zmíním. Co si myslet o Simonovi a Derekovi nevím. Rae a Liz mi přišly celkem v pohodě. Tori byla… zajímavá.

Abych byla upřímná, nevím úplně, co si o knize myslet. Příběh má dle mého potencionál, co na tom, že je někdy trochu předvídatelný a okoukaný. Jen mi to prostě kazilo to, jak to bylo napsané. Celkově to ale nebyla špatná kniha a věřím, že spoustě z vás kniha zajisté sedne, kladné recenze od jiných blogerů jsou tomu důkazem. Já sama se rozhodně chystám přečíst i další díly, neboť jsem zvědavá, jak se bude dále vyvíjet děj a jak to bude napsané. Třeba to bude lepší. V tuhle chvíli knihu hodnotím tak na půl – dvě a půl hvězdičky jsou její.
http://nd06.jxs.cz/105/257/0c579c04c9_93869651_o2.png

 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Galatea.
4 komentáře u "[Recenze] Kelley Armstrong: Přivolávání | Nejtemnější síly #1"
  1. Zajímavá recenze, jde vidět, že máš z knihy takové odlišné pocity. Knihu jsem ještě nečetl a ani nevím, jestli chci. Hodně lidí má podobný názor jako ty a nevím, jestli by mi styl autorky zrovna sedl.. Takže netuším, jestli si ji pořídím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by stálo za to, zkusit si nejprve někde opatřit nějakou ukázku a dle toho se až rozhodnout, no :)

      Vymazat
  2. Já bych spíš řekla, že celá kniha je hloupá. To s divností nemá nic společného. .D
    A nudná jako hrom, ani mrtvolky nezachránily situaci.
    = Přivolávání jsem hodnotila hůř jak ty a do dalšího dílu mě nikdy nikdo nedokope.

    Zajímavá recenze s rozpoluplnými pocity, líbí se mi to. .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zas jako nepřijde vyloženě hloupá, ale fakt jen divná... :D

      Vymazat