Social Media

[Recenze] Rick Riordan: Bitva o labyrint | Percy Jackson #4

11393460Název: Bitva o labyrint
Série: Percy Jackson
Díl: 4
Autor: Rick Riordan
Počet stran: 384
Nakladatelství: Fragment [březen 2011]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Jmenuji se Percy Jackson… Je mi skoro 15. Svět kolem se zdá být čím dál nebezpečnější.

Tábor polokrevných už není, co býval. Luke s Kronovou armádou se snaží dostat se za jeho hranice. Vydáváme se do prastarého Daidalova labyrintu. Jdeš do toho s námi? Musím tě ale varovat, důmyslné podzemní bludiště může člověka dovést kamkoli, zmást, dohnat k šílenství a zahubit…
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Percyho Jacksona čeká další léto a jak tomu tak bývá, právě to bývá obvykle obdobím, kdy přichází nějaké to dobrodružství. Ani tentokrát Percy v táboře Polokrevných neprožije klidné bezstarostné léto, ale čeká ho další výprava. Spolu s Anabeth, Groverem a Tysonem je čeká prozkoumávání zrádného labyrintu. Ano, toho labyrintu, kde byl kdysi uvězněn Mínotaur. Jejich cíl je jednoduchý – nedovolit, aby se Ariadnina nit, která je klíčem k orientaci labyrintem, dostala do rukou Luka.

Co mě hned na začátku překvapilo, bylo to, že tentokrát už se nekonalo žádné několika stranové přivykání na styl, kterým je kniha psána. Už tu totiž nebyly žádné náznaky toho dětského stylu. A to ani z Percyho myšlení.

Percy totiž zase o kus dospěl a to se samozřejmě projevuje na jeho myšlení. A vzhledem k tomu, že kniha je vyprávěna z Percyho pohledu, má to vliv i na Váš zážitek ze čtení. Za sebe knihu v těchto ohledech hodnotím jako příjemnou a čtivou. Byly chvíle, kdy byla tak čtivá, že jsem měla problém se od knihy odtrhnout, ale také chvíle, kdy se to sice četlo dobře, ale klidně jsem ji mohla odložit v polovině kapitoly.

S dospíváním hlavních hrdinů už na scénu pomalu začínají přicházet i nějaké ty city a podobně. Nemusíte se ale bát, že by děj knihy nějak zásadně ovlivňovaly a najednou se kniha točí primárně kolem nich. Netočí. Vlastně jsou tam jen celkem okrajově, ale zároveň mají svou roli a příjemně dokreslují detaily příběhu. Navíc to knize přidává na reálnosti, neb je to ve věku hrdinů přirozené, i když na to nemají moc čas, na rozdíl od svých vrstevníků.

Děj byl částečně na stejném principu, jako u předchozích dílů – tedy hrdinové se vydali na výpravu, aby něco zachránili. Tentokrát to je ale přeci jenom trochu jiné, poněvadž nezachraňují nějakou konkrétní věc nebo tak, ale snaží se zabránit Lukovi, aby sehnal věc, díky které by se mohl orientovat v labyrintu a najít tak cestu do tábora. Situace s Lukem totiž už totiž skutečně spěje ke svému vyvrcholení. Všichni si jsou vědomi, že relativní klid už nebude mít moc dlouhé trvání.



Co knize prostě nemohu nevytknout je délka. Já nemám nic proti dlouhým knihám, pokud nejsou zbytečně natahovány a podobně. Bitva o labyrint je v tomhle ale výjimka. Kniha sice byla napsaná dobře, téměř neustále se něco dělo, ale zároveň na tom bylo v kombinaci s délkou něco neskutečně vyčerpávajícího. Abych tedy byla upřímná – od jisté části knihy, mohla to být tak třetí čtvrtina, jsem se už zkrátka nemohla dočkat konce.

Jak jsem tedy řekla, čtení knihy jsem si jednoduše užívala, i když ke konci už toho na mě bylo trochu moc. Kniha je všeobecně mezi čtenáři velmi oblíbená a není se čemu divit. Ode mě získává čtyři hvězdičky.
http://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.png
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
http://nd06.jxs.cz/295/965/24c1321dd8_94185859_o2.gif 
Zdroje obrázků:
9 komentářů u "[Recenze] Rick Riordan: Bitva o labyrint | Percy Jackson #4"
  1. Super recenze. Mě na rozdíl od tebe natahovaná, nebo příliš dlouhá nepřišla. Pro mně to bylo akorát a za ten počet stran jsem i ráda. Jinak více méně souhlasím, jen jsem z knihy nejspíš trochu víc nadšená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem se špatně vyjádřila. Nemyslela jsem tím, že kniha je natahovaná. To rozhodně ne. Všechno, co se tam děje jde po sobě dobře a autor má hold spoustu nápadů a ví co psát, všechno to tam perfektně sedí a patří. Jen chci říct, že na mě toho prostě bylo na jeden díl až moc.

      Jo, já vím, taky mám dojem, že jsou z toho všichni mnohem víc odvaření :D

      Vymazat
  2. Tuhle knihu snad miluju ze všech nejvíc! ^^ Ale ten poslední díl je taky strašně moc úžasnej. :)
    A máš pravdu, tahle kniha už není napsaná tím jednoduchým stylem, který je určený pro děti, ale je to o hodně vyspělejší. :) Myslím, že jsi to na začátku recenze tak myslela. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Právě teď čtu tento čtvrtý díl Percyho Jacksona a jsem vážně nadšená. Už se nemůžu dočkat posledního dílu a následně volného pokračování - série Bohové Olympu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Percy patří mezi mé nejoblíbenější série, ze všech knížek jsem byla nadšená a hlavně se mi líbí autorův styl psaní, který není přehnaně vážný, ale naopak takový odlehčený :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odlehčený? Ehh, v tomhle (a také posledním) díle mi právěže styl moc odlehčený už nepřišel, to spíš naopak :D

      Vymazat
  5. Přeci jenom už je to doba, co jsem Percyho Jacksona četla a jednotlivé díly si moc nepamatuji. A souhlasím s Aires´s world of books, že autor má vážně takový odlehčený, svižný a čtivý styl psaní, i když si ty díly už moc nepamatuju, takže přesně nevím... Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat