Social Media

[Recenze] Kass Morgan: 21. den | Prvních 100 #2

23660770Název: 21. den
Série: Prvních 100
Díl: 2
Autor: Kass Morgan
Počet stran: 264
Nakladatelství: CooBoo [leden 2015]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Již stovky let na Zemi nikdo nevkročil – až do teď. Od přistání stovky odsouzenců uplynulo již 21 dní. Jsou to jediní lidé, kteří žijí na planetě… nebo si to alespoň myslí. V tváří tvář neznámému nepříteli se Wells pokouší udržet skupinu pohromadě. A na vesmírné stanici musí Glass podstoupit nemyslitelnou volbu mezi životní láskou a životem samotným.

Na konci minulého dílu kolonisté zjistili, že očividně nejsou prvními lidmi na Zemi od Kataklyzmatu. Protože někteří z lidí Zemi nikdy neopustili a přežili. Otázkou je, zda jsou skutečně hrozbou. Ačkoliv, dle toho, jak se s nimi setkali, to vypadá, že ano.

A samozřejmě, udržet sto vězňů v klidu začíná být chvílemi čím dál složitější. Zvlášť, když se musí strachovat o životy sebe i svých přátel, poněvadž neví, co od pozemšťanů očekávat.

Ani na lodi si ale nežijí bezstarostně, spíše naopak – obě vedlejší paluby byly uzavřené a odříznuté od přístupu kyslíku a lidé na nich jsou odsouzeni ke smrti.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Po tom, co Kass provedla na konci Prvních 100, jsem se druhého dílu zkrátka nemohla dočkat. Moje očekávání byla zkrátka obrovská a těšila jsem se, co autorka vymyslí dál.

http://wallpapers111.com/wp-content/uploads/2015/01/The-100-HD-Wallpapers2.jpgBrzy jsem si uvědomila, že druhý díl je úplně jiný než první. Zatímco ten první byl spíše než na samotný děj, zaměřený na postavy, v druhém má větší roli právě ten děj. Ne, že by postavy byly vyloženě zahnány do kouta, ale jejich psychika a minulost tvoří menší část děje. I oněch vzpomínek je tam mnohem méně. Nemějte strach – ono to působí celkem přirozeně. O postavách už toho zkrátka spoustu víme a děje se toho čím dál víc. Ale přiznávám, možná bych to vnímala jinak, kdybych knihy četla hned za sebou a ne s několika měsíčním odsuptem.

Ty postavy mám ráda. Clarke, Wellse i Glass. Také Erica, Felixe, Sashu, Octavii a další. Jediný, kterého nemusím je Bellamy. Nevím, nesedí mi jako člověk. Jako postava, je zpracován lidsky a stěžovat si jednoduše nemohu. Co mě ovšem štve a týká se to postav, jsou ty vztahy, milostný trojúhelníky a podobně. Tím mi prostě autorka pila krev.

„Nerodíme se jen kvůli sobě. Musíme se starat o druhé.“

Samotný děj je skvělý v tom, že víceméně nemá žádný „vyšší cíl“, či jak to nazvat. Prostě jen popisuje přistání na Zemi a to, jak se s tím kolonisté vyrovnávají. Vy tedy nevíte, k jakému velkému závěru, pokud vůbec, tohle všechno směřuje. Vlastně z velké části vůbec netušíte, co se odehraje dál. Říkám jen z velké části, protože nebudeme si moc nalhávat – ono je to i celkem dost předvídatelné, co se týče věcí, které jsou zmíněny a již o nich víme. A to ať už jde o situaci v táboře, s pozemšťany anebo se vztahy mezi postavami. I tak na Vás ale čeká nejedno šokující překvapení.

Já jednoduše žeru, jak autorka píše. Nejenže dokáže psát z třetí osoby tak, že na to úplně zapomínáte a máte dojem, že se na příběh díváte z pohledu postavy. Ona také píše neskutečně svižně a čtivě a kniha utíká jako voda v řece. Ani se nenadějete a jste na konci. Jediné co musím vytknout je, že občas tam na můj vkus bylo detailů zbytečně moc a měla jsem tendenci pročítat řádky polovičatě a vybírat z toho jen to skutečně podstatné.

http://wallpapers111.com/wp-content/uploads/2015/01/The-100-HD-Wallpapers12.jpgPořád zastávám názor, že tohle je geniální série a jsem hrozně zvědavá, co si autorka nachystala do dalšího dílu. Stejně tak mě neskutečně zajímá, jak to vlastně ukončí, poněvadž jak jsem řekla – ta kniha nemá žádný vyšší cíl, jako svrhnout špatnou vládu anebo vyřešit vraždu. Tudíž jsem na závěr neskutečně zvědavá a upřímně – přijde mi, že je strašně brzo, aby to končilo již třetím dílem (předpokládám tedy, že se bude jednat o trilogii, kterých je v dnešní době tolik).

Pokud Vás zajímá porovnání oproti prvnímu dílu, řeknu to takto: ta kniha má úplně stejně dobrou úroveň, ale zároveň jsou každá psaná trochu jinak a důraz je kladen na něco jiného. Obě se báječně čtou a utíkají neskutečně rychle. A proto i tahle ode mě získává čtyři hvězdičky.
http://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.png
8 komentářů u "[Recenze] Kass Morgan: 21. den | Prvních 100 #2"
  1. Pěkná recenze! Zatím jsem četla jen první knihu (a viděla seriál), ale už se nemůžu dočkat, až mi přijde pod ruku pokračování (a velice ráda slyším, že i to se Kass povedlo..)
    Fantasy is my weapon

    OdpovědětVymazat
  2. Prvních 100 se mi také moc líbilo a ten konec byl opravdu strašný :-D Na tenti díl se moc těším!!! :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel jsem nečetla první díl, což mi trochu znemožňuje si zatím přečíst ten druhý. Ale tahle série mě neskutečně láká, protože má mnoho pozitivních ohlasů a recenzí, včetně těch tvých. :) Krásně napsané, chápu jak to myslíš, ale já třeba nemám ráda, když je jeden díl zaměřený na postavy a druhý na děj. Přijde mi tam potom větší propast a menší návaznost. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu tě, ale ta propast mi tu nějak nepřišla, i když jak říkám, možná je to tím, že jsem knihy četla s takovým odstupem. Kdybys je náhodou četla chvíli po sobě, učitě mi řekni, jak jsi to vnímala, prosím :)

      Vymazat
  4. Jak já od doby, co vyšly, závidím Prvních 100 i 21 den všem, kteří je už měli možnost číst a mají je doma. Já si musím počkat skoro do konce března na narozeniny. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Čítala som Prvých 100 a veľmi som si sériu obľúbila, takže sa určite pustím aj do druhej časti. Seriál som však nevidela, zistila som, že je úplne iný ako kniha a bojím sa, že by mi to pokazilo vzťah ku knihe :) Videla si seriál či sa naň nechystáš? :)

    OdpovědětVymazat