Social Media

[Recenze] Michaela Burdová: Pomsta | Volání sirény #2

https://obalky.kosmas.cz/ArticleCovers/201492_big.jpgNázev: Pomsta
Série: Volání sirény
Díl: 2
Autor: Michaela Burdová
Počet stran: 368
Nakladatelství: Fragment [leden 2015]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Vydržela pravá láska staletí a překonala nenávist, nebo se změnila v touhu po pomstě?

Noel se nedokáže smířit se smrtí svého přítele. Je přesvědčená, že za ní stojí nadpřirozené síly. Každé léto se totiž ve městě ztrácejí a záhadně umírají muži. Její teorii o siréně, která má všechno na svědomí, nikdo nevěří. Až na záhadného Derrena, který se nedávno přistěhoval a kterému Noel očividně není lhostejná. Co když ale Derren něco skrývá?

Dívka se začne zaplétat do příběhu staleté zrady a nenávisti a brzy zjišťuje, že jí jde o život. Vše se ještě zkomplikuje, když poznává strýcovu přítelkyni Larissu – skutečnou sirénu.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Pokud vám v prvním dílu dělala problémy hlavní hrdinka Larissa, v pokračování pro Vás září naděje v podobě Noel, která Larissu v roli ústřední postavy nahradila. Autorka totiž nepokračuje tam, kde skončila, ale hodila nás do sedm set let vzdálené budoucnosti, kde je Noel zničená smrtí svého přítele. Všichni tvrdí, že to byla sebevražda, ale Noel u jeho smrti byla a jako sebevražda jí to ani zdaleka nepřišlo. Navíc zmizení či umírání lidí se v jejich městečku opakuje každé léto několik dlouhých let. A právě Noel je přesvědčená, že se k nim totiž každé léto vrací siréna. Abych byla upřímná, sama nevím, jestli mi přišla lepší Larissa anebo Noel. Ani jedna z nich mi nebyla nijak sympatická a nemohu říct, že bych si ji oblíbila.

SummerSamozřejmě, Larissa ze scény nemizí. Čímž nespoileruju, aby bylo jasno, neboť je to napsáno v samotné anotaci. Logika tomuhle počinu, dle mého názoru, schází. Přeci jen když knihu ukončím tak, že to vypadá, že má hlavní hrdinka umřít, nenapíšu do anotace dalšího dílu něco, z čeho jasně vyplývá, že přežila. Jistě, to, že přežila, bylo asi většině čtenářů jasné i bez toho, ale jde o ten princip. Příznivce Larissy to patrně zamrzí, ale v knize jí tolik není a na to, než se poprvé objeví, si budou muset chvíli počkat.

No a pak je tu opět náš temný sexy Derren, který se nastěhoval do domu hrůzy, lidé se ho bojí a tak dále. Mě na něm zarážela jedna věc – žije celou tu dobu, celou tu dobu pozoruje vývoj technologií a podobně, ale stejně stále žije v starém domu, má to tam zařízeno v historickém stylu, svítí svícemi, nemá telefon a tak. Čekala bych, že s jeho bohatstvím bude žít v nějaké moderní vile a tak, že se taky nějak vyvine s dobou. Mimochodem, celkem by mě zajímalo, kde ty peníze pořád bere, protože může být sebebohatší, ale i tak mu za těch pár set let přece musí peníze dojít, no ne?

Žádnou postavu jsem si neoblíbila, žádná postava mě neokouzlila a nedostala. Všechny postavy jsou totiž neskutečně umělé, nepřirozené a zkrátka divné. Právě ta umělost a nepřirozenost jsou kameny úrazu celého příběhu. Totiž, téměř všechno tam tak působí, nejen ty postavy, ale i styl psaní a příběh. Můžete mi říct, že příběh tak přece působit musí, když je to vymyšlená fantasy, ale rovnou Vám říkám, že ne, nemusí. Jde to napsat tak, aby to tak nepůsobilo.

http://nd06.jxs.cz/389/659/bfea1ad98a_99592798_o2.pngPakliže jsem u minulého dílu říkala, že je to napsané tak obyčejně, tady si troufám tvrdit něco jiného. Tentokrát to totiž Míša nenapsala moc dobře a obyčejné to tedy není, bohužel ne v dobrém slova smyslu. Nejenže to působí jako takový první pokus o to něco napsat, autorova první kniha, ale spousta skutečně prvních knih byla napsána mnohem lépe. A zkrátka nemůžete popřít, že v případě, že se autorka chlubí tím, že se jedná o její jedenáctou knihu, je to sakra chyba. Navíc mi přišlo, že autorka vždycky o něco jen tak zavadila, asi aby to nebylo nějak prázdné, ale věnovala tomu sotva pár vět a šla dál. Působilo to usekaně a nedokončeně. Většinou šlo o drobné věci, ale o to spíše by snad udělala lépe, kdyby je úplně vynechala. No a jindy jsem zase přeskakovala věty, protože tam bylo tolik omáčky okolo, která mě vůbec nezajímala, že to jinak nešlo. A to to nebylo tak, že bych byla nějak zvlášť napjatá. Když jsem si na to ale přivykla a přestala to tolik vnímat, dalo se to číst, sice jsem se nad tím chvílemi vztekala, ale co no. Nebyl problém u toho vydržet a to je fajn.

Pořád se mi líbí to, že Míša sáhla po sirénách, páč to jsou bytosti, o kterých nikdo moc nepíše (nebo alespoň já o jiných knihách s touhle tématikou nevím, rozhodně né na YA a NA scéně). I když příběh jako takovej je celkem ohranej a né nějak extra nápaditej, ty sirény tomu dodávají na zajímavosti. Jen ten časovej skok… No, trochu mi to přijde, že Míša měla původně dva nápady a mermomocí je chtěla spojit do jednoho. A tak vzniklo tohle. Nevím, možná by udělala lépe, kdyby napsala každé jako samostatnou knihu, takhle to působí trochu jako taková slátanina dvou různých věcí, ale budiž. Tady se toho dělo mnohem víc a tak to bylo zajímavější než první díl a bavilo mě to o poznání více. Jak jsem ale řekla – příběh je celkem ohranej a nejednou v knize narazíte na hrozný klišé, někdy v podobně události, jindy zas v podobě třeba jen jediné věty. Dá se to přežít, sama jsem toho důkazem, ačkoliv chvílemi jsem vážně vyšilovala. Myslím, že Míša se to snažila napsat dobře a zajímavě, aby se fakt něco dělo a ve výsledku se to zkrátka úplně nepovedlo. Je to trochu předvídatelné a spousta věcí, která mě měla překvapit, mě buď napadla mnohem dřív než hlavní hrdinku anebo mě prostě nechala chladnou.

Mám takovej blbej pocit, že ta recenze teď zní hrozně negativně a ukazuje knihu pouze ve špatném světle. Bohužel nevím, jak líp to napsat anebo co kladného zdůraznit. Přesto ale neříkám, že je ta kniha vyloženě špatná. Mně úplně nesedla a pravděpodobně nebudu jediná, ale věřím, že se najdou i lidé, kterým sedne. U mladších čtenářek, které nejsou tolik náročné, to pak má určitě velké naděje na sklizení úspěchu, protože to přeci jen obsahuje takovéty věci, co by je měly zaujmout a nejspíše i zaujmou, počínaje sexy hlavním hrdinou, pokračujíc přes ohromnou lásku a zlomeným srdcem. Zkrátka ta kniha své čtenáře najde, jako ostatně každá jiná a pokud máte za to, že by Vás příběh dle anotace mohl bavit – zkuste to a jen kvůli mé recenzi to zase nezavrhujte. Váhám, kolik hvězdiček knize udělit, protože vůbec nevím, nemám představu. Asi to nechám opět na těch třech.
 
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
http://nd06.jxs.cz/295/965/24c1321dd8_94185859_o2.gif

12 komentářů u "[Recenze] Michaela Burdová: Pomsta | Volání sirény #2"
  1. Já jsem po dočtení Prokletí byla přesvědčená, že si ten další díl přečtu, ale... Teď už se mi do toho nechce, kor když vím, že jsme na tu knihu měli tak nějak stejný názor... :D I když ty tam píšeš, že to bylo lepší, než Prokletí, ale prostě pořád se asi přemluvit nenechám no. :D Už kvůli tomu, že se Míša trochu sekla ve vývinu... (Eh, samozřejmě nic proti ní.) :) Její první dvě série jsou úžasné, ale SP a tohle je... No, jako by psala poprvé.
    Určitě jsou lepší knihy a ty jsou přednější. :)
    No, ale je fakt, že tahle série je asi děsně originální tím námětem no, těma sirénama. :)

    Pěkná recenze! ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Trochu". Ona se nesekla jen trochu hele, ona se sekla téměř úplně a to je prostě špatný.
      S tím, že obě první série jsou úžasný ovšem nemůžu souhlasit. KM jsou boží, to jo. Ale PJ jsem rozečetla (k jejich smůle až po KM, takže neprávem kritizuji je, no) a už jen všeobecně co se děje týče: vždyť je to to samý, jako KM! Navíc mě to celkově moc nebavilo a nějak ten druhej díl nemůžu dočíst.

      Vymazat
  2. Mám v celku podobný názor. Víc se rozepíšu v recenzích, které už chci tento týden konečně napsat :D
    Pomsta mi přišla mnohem lepší než Prokletí, ale taky "žádnejšlágr" :D

    OdpovědětVymazat
  3. Budu se prostě opakovat, ale autorku nemám ráda a její styl mi nesedl. Takže je blbost, abych se zbytečně pouštěla do této série, která by pro mě vůbec nebyla. Ale aspoň někomu se líbí, aspoň z poloviny. Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně, pakliže už zkrátka s autorkou máš špatné zkušenosti, nemá cenu to číst :)

      Vymazat
  4. Ta anotace mě dost mate, sice jsem první díl četla a tohle je dvojka... Ale mám pocit, jako by mezi nimi byl ještě nějaký mezidíl...
    Od autorky jsem četla zatím jedinou knihu a to jedničku Volání sirény a moc nadšená z ní nejsem. Po Pomstě asi sáhnu, ovšem nic od ní neočekávám.
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já na anotaci poprvý koukala jakože "What the fuck, to bude ale shit", protože mi to přišlo jako taková hrozná matlanina :D

      Jít do toho bez očekávání je asi nejlepší možná cesta :)

      Vymazat
  5. Cože? Ona má novou knížku? Vím, že její knížky nejsou nějakej vrchol literatury, ale její knížky mám ráda, takže tohle by mě taky dost zajímalo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak vidíš, tak má :D Doufám, že tobě se knížka bude líbit :)

      Vymazat
  6. Pěkně napsaná recenze :). Jedničku Sirény jsem už četla a no... nevím. Chvílemi mě kniha občas bavila, chvílemi mi přišla jakoby strašně umělá a nepřirozená... taková "bez emocí". Námět super, celkem čtivá romance, ale ty postavy...
    No, kdybych sem měla napsat celý ten názor, trvalo by to ještě dlouho :D.
    Dvojku mám doma a pustím se do ní co nevidět... Uvidíme, jaký budu na ni mít názor :).

    Na mém blogu plánuji 1 recenzi souhrnně na oba dva díly :D.
    http://karolina-kahounova.blog.cz/

    OdpovědětVymazat