Social Media

[Recenze] Andrew Fukuda: Kořist | Hon #2

Název: Kořist
Série: Hon
Díl: 2
Autor: Andrew Fukuda
Počet stran: 342
Nakladatelství: Fragment [říjen 2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?

Gen a jeho lidští přátelé prchají nocí. Gena však nepronásledují jen krvežízniví lovci, ale i vzpomínky na dívku Záři, která zůstala v Ústavu pro studium glupanů. Klidným ho nenechávají ani probouzející se city k lidské dívce Sisy.

Na svém útěku se dostanou až do lidské komunity žijící na tajném místě vysoko v horách. Když si začnou myslet, že jsou konečně v bezpečí, události naberou nečekaný směr. Gen poznává, že nový svět, který objevili, je možná stejně zlý jako svět, který opustili.

Nepřátelé se najednou valí ze všech stran. Genovi a Sisy začíná být jasné, že nemají nic než jeden druhého. Pokud se nestanou kořistí…
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Kořist začíná tam, kde Hon končí, žádnou velkou prodlevu tedy nečekejte. Naši hrdinové plují po řece a utíkají tak od lidí (rozumějte upírů) prahnoucích po jejich krvi a mase. Netuší kam a jak dlouho se budou plavit, jediné co vědí je, že Vědec tam na ně někde čeká.

Když dorazí do zdánlivého cíle své cesty, postupně zjišťují, že to možná není jejich vysněnou zemí. Lidská vesnice, do které se totiž dostanou, je podezřelá a Sisy s Genem nevědí, čemu věřit. Na druhou stranu – mohou skutečně lidé, kteří lidskou společnost nikdy pořádně nepoznali, o tomhle něco vědět?

Autor vás už jen svým stylem psaní do knihy vtáhne a udrží vás u ní až do konce. Samozřejmě, kniha není úplně nejkratší, takže ji nepřelouskáte celou za jedno odpoledne, ale věřím, že budete chtít číst téměř každou volnou chvíli. A pokavaď se do ní pustíte třeba o víkendu, myslím, že mnoho z vás u ní vydrží celý den, dokavaď ji nedočtou.

Stránky utíkají neskutečně rychle. Sama jsem měla dojem, že se vlastně skoro nic moc ještě nestalo, ale už jsem byla na padesáté straně a vůbec mi nepřišlo, že bych toho přečetla tolik. Představte si, jak to asi muselo vypadat, když se pak dělo něco skutečně mega napínavého. V takových případech se ovšem o to víc projevovalo, že je tam možná až zbytečně moc omáčky okolo. V jednu chvíli jsem dokonce měla chuť přeskočit celou stranu, abych se konečně dostala k tomu skutečně důležitému.

Od začátku do konce děj působí poměrně akčně a to i ve chvílích, kdy se vlastně neděje nic moc. Hlavní podíl na tom pravděpodobně má to, jak je to napsáno, ale svou roli má, myslím, i ten fakt, že prostě víte, že to ještě bude sakra napínavý a že je na co se těšit. I v tomhle díle na vás čeká spoustu otázek, na které budete toužit znát odpověď, ale i takových, na jejichž odpověď přijdete sami a téměř okamžitě.

Jeden problém tu ale pořád je. Ta nelogičnost určitých věcí. Vytýkala jsem to Honu, vytýkám to i Kořisti a upřímně doufám, že to nebudu muset vytýkat i Pasti. Mám dojem, že autor měl sice geniální nápady a snažil se to udělat co nejnápaditější, ale zapomněl některé věci domyslet. A to jak ty větší, tak ty menší (to třeba fakt, že Ben v rámci pár dnů přibral tolik, až nevěřím, že je to možné anebo, že v jablku byla umístěna žiletka tak, že si toho nikdo nevšiml). Teď budu trochu spoilerovat, ale zmínit to musím – v jednu chvíli jsem se totiž už začala radovat, že konečně vysvětlily některé ty věci, jako třeba jak je to s těmi místy, které lidé (soumračníci, upíři) obývají a podobně. Bohužel o něco později se ukázalo, že to tak vlastně asi není a já tak zase nevím, zda mají jen to jedno městečko anebo jich je víc a tak. Abych ale jen nekřivdila, něco tam vysvětleno bylo. Za nejdůležitější považuju to, že konečně vím, jak soumračníci (upíři, lidé) vznikli a proč je kniha označována za dystopii.

Každopádně, v závěru vám tuhle knihu i tak doporučím, protože pokud překousnete občasnou nelogičnost toho všeho, je to vážně parádní kniha a za přečtení stojí.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
http://nd06.jxs.cz/295/965/24c1321dd8_94185859_o2.gif
8 komentářů u "[Recenze] Andrew Fukuda: Kořist | Hon #2"
  1. Taky mi vadilo právě nelogičnost různých situací, přeskakování v ději... Ale jinak se mi Hon moc líbil :)
    Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ona to je dystopie? o.O

    No, mě tyhle knihy nijak moc nelákají. Hodně lidí to chválí, někteří to přirovnávají k HG, ale nevím... Přijde mi to jako děsná blbost. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo je :D U prvního dílu mi taky dost vrtalo hlavou, proč je to tak označený. Tady jsem pochopila :D

      Není to blbost. Teda, jako jo, některý věci jo, ale celkově mi ten nápad přijde jako jedna z nejoriginálnějších upířin! :D

      Vymazat
  3. Já Kořist zrovna čtu, jsem na padesáté straně! :D a bohužel/nebo bohudík mám zatím stejné pocity jako ty..
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě osobně se tato trilogie líbí snad nejvíce z dystopií a dokonce si troufnu říct, že přeskočila i city k HG (na Divergenci však nemá :D).. Zkrátka se mi tyto knihy líbí a mohu říct, že kdyby se titulů ujal dobrý režisér, tak by mohla vzniknout i docela vkusná adaptace... no, ale víme, jak to dopadá... :/

    Anika Rodriguez BLOG

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to celkem dost originální nápad, jak mezi dystopiema, tak mezi upírama, takže se nedivím :) I když to zpracování pak prostě trochu pokulhává, zvlášť v domýšlení těch detailů.

      Vymazat
  5. ...ale já ji vážně přelouskala za jeden den. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se ti nedivím :D Mít ten čas (a ok, možná nebejt tolik líná), tak bych to probably taky dala za den :D

      Vymazat