Social Media

[Recenze] Ally Condie: Matched | Dokonalý pár, Dokonalý sen, Dokonalý svět

Název: Dokonalý pár, Dokonalý sen, Dokonalý svět
Série: Matched
Díly: 3
Autor: Ally Condie
Překlad: Martina Neradová (1+2), Klára Kučerová (3)
Počet stran: 328; 344; 448
Nakladatelství: Knižní Klub [2012; 2013; 2013]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Budoucnost. Společnost dokonale ovládá lidské životy. Rozhoduje o jejich práci, oblečení, jídle, partnerech, počtu dětí i o tom, kdy zemřou. Nemoci byli prakticky vymíceny. Existují stovkové výběry, které obsahují sto nejlepších písní, obrazů, básní, příběhů, jiné neexistují. Lidé sami netvoří, neumí tvořit. A všechno se to zdá správné – Společnost přeci nejlépe ví, co je nejlepší!

Cassia oslavila sedmnácté narozeniny a tak ji brzy čeká seznamovací večírek, kde se dozví, kdo je pro ni dokonalým partnerem. Ukáže se, že je to Xander – její nejlepší přítel. Všechno se zdá perfektní do chvíle, kdy si Cassia chce prohlédnout, co píší o Xanderovi na mikrokartě s informacemi, kteří spárovaní dostávají, a tam se najednou místo Xandera mihne obličej někoho jiného. A světe div se, i toho Cassia zná. Je to totiž její kamarád Ky.

Jejího dědečka navíc čeká závěrečný večírek, neboť oslaví osmdesáté narozeniny a to je den, kdy lidé umírají. Pár dní předtím jí její dědeček dá pudřenku a v jeho poslední den jí ukáže, co skrývá  - dvě krátké básničky. Básničky, které byste ve stovce vybraných nenašly.

Tohle všechno a mnohem víc odstartuje příběh o zakázané lásce, porušování pravidel a pochybách o tom, zda je celý tenhle systém správný.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Nápad není nikterak ojedinělý, vlastně je to celkem typický námět dystopických knih, ale i přesto se zdá, že je u nás kniha velmi oblíbená. A vzhledem k tomu, že většinou to není námět, ale zpracování, co rozhoduje o kvalitě či nekvalitě knihy, očekávala jsem, že tohle bude zpracovaný minimálně dobře.

Jenže nebylo. Knihy jsou absolutně nečtivé, nudné a nezáživné. Místy taky zdlouhavé, to hlavně v druhém dílu, kdy jsem měla dojem, že být editorkou tohohle díla, tak vyškrtám tolik odstavců, až by kniha byla poloviční. Ke konci prvního dílu jsem už některé odstavce jen zběžně prolétla očima, no ve druhém jsem postupně začala některé odstavce přeskakovat prakticky úplně a čím dál jsem se dostávala, tím výraznější to bylo. Ačkoliv ve třetím se nejednou stalo, že jsem se k odstavci nakonec přeci jen vracela, ještě víckrát jsem prostě jen rovnou skákala k dialogům a souvislostem s nimi. Těšila jsem se, až dojdu ke konci. (A tady se asi už ptáte, proč jsem to tedy četla, když mě to tak nebavilo. Je to celkem jednoduchý, když už tu sérii mám doma celou, bylo mi hrozně blbý ji nedočíst.)

Když s někým trávíte čas, dáváte mu část svého života a berete si část z jeho.

Ačkoliv děj mohl být napínavý, autorka to celé zabila tím stylem psaní. Jako plus bych asi zmínila, že občas tam bylo něco, co čtenář nepředvídal, ale třeba já osobně ani neměla potřebu, cokoliv předvídat, takže mi to bylo úplně k ničemu.

Občas mi přišlo, že to nedávalo smysl. Třeba takoví abnormálové a anomálové. Pochopila jsem, že abnormály se stali ti, co něco provedli (a rovnou jejich partneři a potomci, pokud je měli) a anomály nejspíš, když provedli něco ještě horšího. Jenže jsem se nemohla ubránit pocitu, že se všichni chovají, jako by v jejich odlišnosti bylo něco jiného, co jim vadí. Jako by v jejich genetice bylo něco odlišného, jako by nebyli normální lidé.

První díl je vyprávěn z pohledu Cassiy, v druhém se střídají pohledy Cassiy a Kye a ve třetím k těm dvěma přibudou ještě kapitoly Xandera, ty byly ze všech nejzajímavější. Ani jedna z postav si mě nezískala, všem chybí taková ta živost. V prvním díle jsem to přikládala tomu, že Cassia žije život, který se skutečným životem dal nazývat jen těžko, že je to vina Společnosti a čekala jsem, že postupně, jak bude pochybovat a tak, bude se také měnit, nejen její myšlení, ale také její osobnost, že získá na osobitosti a skutečnosti, ale to se nestalo. A nezískala to ani žádná jiná z postav.

Pro mě série byla neskutečným zklamáním a hlavně otravou. Nemohla jsem se dočkat konce a ne z toho důvodu, že bych byla zvědavá, jak to celé dopadne. Dvě hvězdičky dávám za… ani nevím za co. Asi za ten začátek, kdy Cassia skvěle odpovídala životu ve Společnosti, kapky nepředvídatelnosti a asi i výčitky, že jsem tam tolik přeskakovala.
9 komentářů u "[Recenze] Ally Condie: Matched | Dokonalý pár, Dokonalý sen, Dokonalý svět"
  1. Dokonalý pár mám doma a nemožně dlouho se k němu chci dostat....recenze je napsaná opravdu dobře...tak uvidíme, jestli se pro knihu nakonec rozhodnu nebo ji nechám tak jak je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, za zkoušku nic nedáš :D Ale fakt, pokavaď tě to nezaujme, tak ti asi poradim se na ty další díly vážně vykašlat, protože se to nelepší :D

      Vymazat
  2. Taky mám sérii doma, snad se mi teda bude líbit :p

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, moc mě nestraš :) Sérii mám doma a docela se na ni těším :) Tak snad to nebude tak zlé :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý deň nepredali by ste tieto knižky?

    OdpovědětVymazat