Social Media

[Recenze] Lauren Kate: Andělé | Pád, Muka, Vytržení, Vykoupení

Série: Andělé
Díly: Pád, Muka, Vytržení, Vykoupení
Autor: Lauren Kate
Překlad: Jana Jašová
Počet stran: 1264 [320; 328; 304; 312]
Nakladatelství: Knižní klub [srpen 2011; říjen 2011; únor 2012; září 2012]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Komplet čtyř knih čtenářsky oblíbené řady Andělé, v níž se odvíjí příběh věčné a tragické lásky Luce a Daniela.

Příběh začíná, když se Luce ocitne v podivné internátní škole, kde se seznámí se záhadným, přitažlivým Danielem Grigorim, který si od ní udržuje odstup, a přesto ji neodolatelně přitahuje. Ve druhém dílu už Luce ví víc o sobě, o Danielovi i o kletbě, jež nad nimi visí, a snaží se přerušit věčný koloběh lásky, předčasné smrti a znovuzrození. V tom třetím se vrací po svých stopách do hluboké minulosti, aby v minulých životech objevila něco, co by mohlo pomoci v tom současném. A ve čtvrtém se osudy Luce a Daniela završují v dramatickém finále.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Už na začátku první knihy jsem měla dojem, že tenhle počin se mi líbit nebude a že se pravděpodobně ani nebudu nutit do čtení dalších dílů. Bylo to divný, naivní, nepřirozený a hlavně nudný. Přesto jsem četla dál. Po přehoupnutí poloviny se ale konečně začalo něco dít a najednou už to vůbec nebyla taková nuda a po dočtení knihy jsem se s velkým očekáváním vrhala po dalším dílu. Jenže tam to zase přišlo – zhruba polovina knihy byla opět příšerně nudná a teprve poté se začalo něco dít a já knihu zase dočítala s vírou, že vzhledem k tomu, co se má dít v dalším díle, už nuda rozhodně nehrozí. A zase jsem se spletla. Třetí díl byl pak téměř to samé. Je pravda, že u posledních dvou knih už nebyla nudná celá polovina, ale jen o něco kratší část, ale stejně.

Nejsem si jistá, jestli to má na svědomí nezáživný děj anebo autorčina neschopnost psát čtivě a tendence zdlouhavě popisovat všechno možné. Nejspíš všechno dohromady. Kamenem úrazu totiž byly popisy – byla jich spousta a vůbec mě nezajímaly, vůbec k ničemu nebyly.

Původní námět celé téhle série se mi celkem líbil, jasně, není to nic jedinečného a je takových příběhů plno, ale to nevadí. Autorka očividně dost vycházela z bible, byly tam souvislosti, což musím pochválit. Umím si představit, že by se našli i autoři, kteří by se na něco takového úplně vykašlali.

Každopádně děj jako takový, jak už jsem zmínila, byl často neskutečně nudný. Nemyslete si – nepotřebuju všude kdovíjakou akci, ale potřebuju, aby se něco dělo.

Autorka stvořila ten typ postav, které se většinou dají snést, ale zkrátka nemáte potřebu tvořit si k nim nějaké hlubší vztahy. Ale alespoň se postupem času vyvíjely, což bylo nejzřetelnější na Luce, která postupně přestávala být, s prominutím, taková vymatlaná kráva.

Série celkově sice nebyla nejlépe zpracovaná, ale bylo tam něco, díky čemu jsem i v těch nejhorších chvílích pořád chtěla vědět, jak to s hlavními hrdiny nakonec dopadne, přestože to znamenalo pročíst se tolika nezajímavými stranami. Jestli to stálo za to? Sama nevím, asi jo, ačkoliv konec jako takovej byl… po tom všem svým způsobem smutnej.

Každopádně, myslím, že většinu z toho, co jsem chtěla říct, jsem řekla a můžu přejít k celkovému hodnocení. Bylo to tak půl na půl – napůl dobré, napůl nic moc. Pokud máte rádi anděly, zamilované příběhy a láká vás to, pak do toho jděte. Pokud si nejste jisti, o moc nepřijdete, když místo tomuhle věnujete čas knihám, o kterých víte, že si je doopravdy chcete přečíst.
10 komentářů u "[Recenze] Lauren Kate: Andělé | Pád, Muka, Vytržení, Vykoupení"
  1. Já od této autorky četla Slzu a Vodopád a mám takové zkušenosti, že už ji nikdy číst nebudu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, Slzu jsem původně číst chtěla i přes některé negativní ohlasy, ale po tomhle jsem si to rychle rozmyslela, abych pravdu řekla :D

      Vymazat
  2. Ano, ty její popisy jsou na zabití XD Já z nich rostla, hlavně v Utrpení, které pro mě opravdu bylo doslovným utrpením XD
    Za mě byl první a třetí díl nejlepší (třetí nejlepší z celé série), nápad měla vážně dobrý, ale nedokázalo ho správně využít.
    Jen tak mimochodem, teď vyšla další kniha z téhle série, tentokrát se příběh soustředí na Cama, osobně mi Cam přišel jako velmi zajímavá postava, ale moc prostoru nedostával, třeba to bude lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím. Myslím, že pokud na tu knihu nebudou slyšet chvály až do nebes, tak se do ní pravděpodobně pouštět nebudu, stejně jako do Zamilovaných andělů... :D

      Vymazat
  3. Cetla jsem serii hodne, ale hoodne davno, no, a bavila me dost. Moc si toho nepamatuju, co se tyce ctivosti, stylu psani apod. Jen mi utkvelo v hlave, jak segra tvrdila, ze Luce je Hlasatelka. Na jeji obranu musim rict, ze 2.dil cetla dlouho po 1. Stejne se ji smeju doted. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yaay, tak to je celkem funny :DD

      Vymazat
    2. Nevím, k čemu přesně to je, ale hej, nebuď ironická! :D Kdybys ségru slyšela, jak moc byla přesvědčená... Ani jsem jí to nevyvracela.
      To ti ani Cam neučaroval? :D Mně ho pak bylo líto kvůli Lilith, tak snad to nějak dopadne, když už je (nebo teprve bude?) to pokračování.

      Vymazat
    3. To nemělo bejt ironický! Promiň... :D Musim zapracovat na svym vyjadřování :'D
      Já bych to vážně chtěla vidět, ty jo :D
      A ani Cam, no. Mám dojem, že snad ani líto mi ho neylo, ty jo.
      Jinak, to pokračování vyšlo už desátýho listopadu :D A ty jo... to mě nenapadlo, že by to ještě mohlo nějak dopadnout. Ačkoliv já taky sotva zjistila, že to má pokračování, no.

      Vymazat
  4. Pěkná recenze. :) Knížky jsem pořád ještě nečetla, nechci si je kupovat a u nás v knihovně jsou pořád vypůjčené. Ale po tvé recenzi, se budu ještě více snažit si je sehnat. :)

    OdpovědětVymazat