Social Media

Přečteno v angličtině: From the Notebooks of a Middle School Princess


Olivia Grace Clarisse Mignonette Harrison - není vám to jméno nějak povědomé? Nepřipomíná vám trochu Amelii "Miu" Mignonette Grimaldi Thermopolis Renaldo? Olivia je totiž Miina mladší sestra, o jejíž existenci Mia - a vlastně ani nikdo jiný, kromě jejího otce - neměla ani tušení. Jenže pak Grandmére vyčenichala, co neměla, a samozřejmě se o tom dozvěděla i Mia. A je to Mia - je jasné, že moc dlouho věci tak, jak jsou, nenechá.

Pokud jste četli Royal Wedding, už tak nějak víte, jak to probíhalo z pohledu Mii, ale v prvním díle téhle zbrusu nové série se to dočtete z pohledu Olivie.

Olivia Grace (jo, fakt šíleně se mi to jméno líbí) je neskutečný zlatíčko. Tu holku jsem si zamilovala už ve chvíli, kdy se s ní Mia v Royal Wedding poprvý setkala a číst celou knihu z jejího pohledu? To bylo tak neskutečně kouzelný. Možná je to i tím, že číst z pohledu rozkošné nevinné dvanáctileté dívenky, kterou svět ještě nějakým zázrakem nestihl zkazit je hrozně příjemná změna od všech těch dospívajícíh hrdinek, které jsou ve většině knih, které čtu.

Celý příběh je doplněn hrozně pěknými a milými ilustracemi. Což je super samo o sobě, ale hlavně to deníku dodává zase trochu na autentičnosti, poněvadž i hlavní hrdinka sama moc ráda kreslí.

Kniha je sice určena mladším čtenářům, potažmu čtenářkám, ale je to jedna z těch dětských knih, kterou si určitě zamiluje i mnoho starší, snad i dospělých čtenářů. A není divu - je to Meg Cabot, to by bylo, aby si to nikdo jiný než cílová skupina nezamiloval, no ne?

Nadchla mě ještě jedna věc - ta angličtina. Komu je kniha primárně určena je vidět i na angličtině, je totiž neskutečně jednoduchá. Sama nejsem moc zdatný angličtinář, ale tohle se mi četlo jedna báseň, téměř jako v češtině. Do slovníku jsem musela zabrousit jen párkrát a četla plynule a neskutečně mě to bavilo. Právě tohle knihu činí naprosto bezchybnou volbou, pokud si v angličtině zatím moc nevěřite, ale chtěli byste v ní začít číst.

Pokud byste si ale přesto knihu chtěli přečíst raději v češtině, mám pro vás dobou zprávu - slyšela jsem, že Knižní klub se ji chystá vydat. Vyjít by měla červenci příštího roku. Na jednu stranu jsem vážně nadšená, že se kniha spíše dostane do rukou i českým čtenařům, i kdyby jen těm mladším, na druhou stranu šílím z překladu názvu. Série totiž očividně ponese název "Malá princezna" a konkrétně první díl "Máme ve třídě princeznu". Já nevím, začínám si říkat, že ti čeští vydavatelé se u některých knih vyžívají v absolutním zabíjení šancí, že po tom jen tak sáhne i někdo starší a dávají tomu až zbytečně dětinské názvy. Celkem se děsím, s jakou přijdou obálkou, ehm. V tuhle chvíli jsem fakt šťastná, že už mám knihu v angličtině a další díly budu mít též.

Když jsme u těch dalších dílů, vážně se nemůžu dočkat a trpim při představě, že další vychází až sedmnáctého května. To je tak strašně dlouhá doba! Ale mezitím, v únoru, ještě vyjde sedmý díl Mediátora, kterého se taky nemůžu dočkat. (Ach Jesse, lásko moje! ♥)
7 komentářů u "Přečteno v angličtině: From the Notebooks of a Middle School Princess"
  1. Ten český název zní děsivě. o.o'
    Kousek knížky jsem četla v knihkupectví na praxi (hlavně nenápadně, ať mě nevidí zaměstnanci) a musím souhlasit, že angličtina je vážně jednoduchá a zvládne jí snad každý, kdo umí základy. :) Doufám, že se mi v nejbližší době dostane pod ruku. ^.^

    OdpovědětVymazat
  2. Na procvičení angličtiny zní super! :) Já mám v plánu přečíst The fault in our stars :) tak snad to nebude tak strašné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TFIOS jsem rozečetla před několika měsíci (em, možná před rokem, huh?), tam jsem sázela na to, že jsem to v češtině četla asi 3x, tak i celkem vim, co se kde píše :D Ale nějak jsem to pak odložila a už se k tomu nevrátila, uuuh. Mám pocit, že to sice je trochu náročnější, ale dá se to :)

      Vymazat
  3. Vždycky jsem chtěla zkusit číst v angličtině, ale chtěla bych začít jednodušší angličtinou. Co by jsi mi doporučila a kde to seženu ? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně právě From The Notebooks of a Middle School Princess, to je jednoduchý a i příběhově je to prostě super :D Ale to nevím, jestli někde u nás seženeš, ovšem rozhodně to mají na BookDepository, pokavaď máš možnost objednávat tam :)

      No a pokud tu možnost nemáš, tak mohu doporučit Princezniny deníky, taktéž od Meg Cabot - já jsem z téhle série četla poslední díl v angličtině a bylo to taky dost v pohodě, navíc bych si tipla, že vzhledem k tomu, že v prvních dílech je Mia mnohem mladší, bude tam i ta angličtina snažší :) A ty seženeš, pokud se nepletu, i různě na českejch eshopech, jako Martinus nebo Arara :)

      Sakra, teď si ale přijdu blbě, že ti cpu jen tu Cabotovou :D To není záměr, jen zas o tolik víc zkušeností nemám. Celou jsem přečetla už jen The Shock of the Fall a to doporučit nemůžu, protože to má složitější angličtinu a navíc je to o schizofrenikovi, takže by se v tom člověk ztrácel dost možná i v češtině, natož pak v tý angličtině, když není tolik zběhlej :D (Haha, vím, o čem mluvím. Byla to moje první anglická kniha a pochopila jsem ji tak na půl :D To mám z toho, že podlehnu tomu "Já to chci." záchvatu, když pořádně nevím, o čem to je :'D)

      Ale rozečetla jsem kdysi taky The Perks of Being a Wallflower a to taky nebylo nějak extrémně náročný :) (A tehdy moje angličtině byla ještě horší, než teď, so... :D)

      Vymazat
    2. A zapomněla jsem dodat, že The Perks of Being a Wallflower seženeš poměrně dost v pohodě, třeba i v Neoluxoru anebo Dobrovskym :)

      Vymazat