Social Media

[Recenze] Rainbow Rowell: Eleanor a Park

Název: Eleanor a Park
Autor: Rainbow Rowell
Překlad: Jana Kunová
Počet stran: 328
Vydání: Yoli [listopad 2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Rainbow Rowell s Eleanor a Parkem prakticky udělala díru do světa. Tuhle knihu milují čtenáři po celém světě a mezi její fanoušky patří i taková Gayle Forman, autorka knih Zůstaň se mnou a Jen jeden den, a dokonce i světově proslulý John Green, kterého všichni znají v prvé řadě jako autora bestseleru Hvězdy nám nepřály.

A čemu, že se Rainbow v tomhle počinu věnovala, že tím ohromila celý svět? Lásce, samozřejmě. Té úplně první.

Všechno to začne, když ta divná nová holka nastoupí do autobusu a Park ji nakonec neochotně pustí sednout vedle sebe. Jak je asi jasné, ani omylem to nebyla láska na první pohled. Ti dva se zprvu prakticky nemohou vystát.

Jenže pak si Park všimne, že když čte, Eleanor čte s ním. Jednoho dne jí tedy přinese na půjčení hromádku komiksů a tak to pokračuje každý den. Začínají spolu mluvit a seznamovat se a postupně zjišťují, že jejich první dojmy byly úplně špatné.

Jejich vztah ale komplikuje Eleanořina životní situace. Se svou matkou, čtyřmi sourozenci a nevlastním otcem žijí v ne zrovna lákavém baráku, sama Eleanor musí sdílet malý pokoj se všemi sourozenci, kteří musí spát na zemi. Nemají ani zubní kartáčky. A Richie, muž její matky, je zkrátka vzteklý ožralý hovado. Nejednou se Eleanor v noci vzbudí a slyší z ložnice matčin křik a pláč.

Eleanor Richie nesnáší ze všech nejvíc. Dokonce ji na rok vyhodil z domu. Radši si ani nepředstavovat, co by se asi stalo, kdyby se dozvěděl o ní a Parkovi.

Každé ráno se Eleanor bála, že nastoupí do autobusu a Park si nesundá sluchátka. Že stejně náhle, jako se s ní bavit začal, se s ní taky bavit přestane… A kdyby se to náhodou stalo, kdyby jednoho dne nastoupila a on nezvedl hlavu, nechtěla, aby viděl, jak je z toho zdrcená.

Moje první dojmy byly jako „Ježiš marja, nenene, to je hrozný, to číst nechci.“, přirozeně šlo o reakci na první setkání s Eleanor a její rodinou. Věděla jsem, že to bude zlý už předem, tak jsem nečekala, že mě to zas tak zarazí. Zarazilo. Ale přiznám se, že šlo jen o prvních několik stran, pak si prostě tak nějak zvyknete. Samo sebou si ale budete i nadále klást otázky, jak to, že na ně ještě nikdo nezavolal sociálku, že se nikdo víc nestará, že je s tím Eleanořina matka tak smířená.

Kniha je střídavě psaná z pohledu obou hrdinů, ale ne tak, jak jsme zvyklí. Nestřídají se po kapitolách, nýbrž i v rámci jedné kapitoly. A tak můžeme nepřetržitě sledovat jednu a tu samou situaci jednou z pohledu Parka, jednou z pohledu Eleanor. Musím říct, že se mi tahle koncepce hrozně líbila.

Pokud jde o naše hrdiny, přiznám se, že mě nijak zásadně neohromili, přestože všechny postavy byly zpracované fakt dobře. Všichni v téhle knize měli své charakteristické rysy, chování a ani omylem nebyli černobílí. Měli dobré vlastnosti a špatné vlastnosti a zkrátka byli lidi.

Přál si, aby všechno to, co mu právě řekla, bylo to poslední, co uslyší. Chtěl usnout a v uších aby mu pořád znělo „jako chci já tebe“.

Styl psaní Rainbow není špatný, je příjemný a čte se dobře, ale je prostě takový obyčejný, sám o sobě nijak nevyčnívá a není to ten, který byste si prostě zapamatovali. Normálně je to naprosto v pořádku, jenže tady je to jinak. Kniha je přeci jen založena víc na pocitech, než na ději samotném a tak by tu nějaký osobitější, čtivější sloh přišel vhod. Autorka se ale zřejmě snažila jak mohla, kniha je plná na první pohled krásných a romantických vyznání, jenže já měla neustále pocit, že to jsou jen prázdná slova, jako by tomu chyběly ty skutečné city. Prostě jsem měla pocit, že Rainbow zapomněla přidat jednu zásadní přísadu, která by tomu dodala tu skutečnou dynamiku.

Přestože kniha neoplývala zázračnou čtivostí a často jsem se těšila na konec kapitoly, abych mohla knihu bez výčitek odložit, když jsem se tam konečně dostala, bylo tu něco, díky čemu jsem chtěla začít další a tak se to většinou ještě pár kapitol opakovalo, než jsem knihu konečně odložila.

Jak jsem již zmínila, Eleanor a Park prostě nejsou založení na ději. Většinou se neděje nic moc zásadního, spíše jen takové ty drobnosti každodenního života. Samozřejmě, v případě Eleanor je to trochu jinak, ale snad víte, jak to myslím? Skutečná akce přijde až ke konci, který byl ze všeho asi nejlepší, nejčtivější.

Hodně lidí se zmiňuje o konci a já vlastně nevím, co si o něm myslet. Z technického hlediska. Jestli to byl dobrej nebo špatnej tah. Z praktického úhlu pohledu mě nijak netrápí.

Shrnuto, podtrženo, je to fajn kniha, ale mohla být o něco lepší. Takhle je to takový průměr. Pokud jste romantické duše, ale máte plné zuby těch typických středoškolských romancí, rozhodně po téhle sáhněte, protože je vážně jiná, má super nápad a ani zpracování není nijak zlé. Pro mě to jsou tři hvězdičky.
 http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png 
6 komentářů u "[Recenze] Rainbow Rowell: Eleanor a Park"
  1. Souhlas, neni to typicky, je to jiny a to se mi na tom libilo. Jak byla Eleanor sarkasticka a tak :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se kniha moc líbila, byla to taková oddechovka a četla jsem ji zrovna v čas, kdy jsem na ni měla akorát tu správnou náladu :-)
    Mrs. Jungová

    OdpovědětVymazat
  3. Mě to taky nijak zvlášť neohromilo. Byla to fajn kniha, ale asi jsem od ní čekala víc :)
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
  4. Túto knižku mám na poličke už dlhšiu dobu a bojím sa ju čítať. Som totižto strašný odporca romantiky. Viem, že Eleanor a Park sú výnimoční a ja mám výnimočných hrdinov veľmi rada, ale aj tak.
    Bol to darček, keď sa mi nebude páčiť, asi ju niekomu posuniem :D

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka se mi až na konec líbila, po delším uvažování nakonec i ten konec byl přijatelný, takže za mě ano :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kniha se mi moc líbila, ale konec mě zklamal.

    OdpovědětVymazat