Social Media

[Recenze] Francesca Zappia: Uvnitř mé hlavy

Název: Uvnitř mé hlavy
Autor: Frencesca Zappia
Překlad: Klára Kučerová
Počet stran: 368
Nakladatelství: Yoli [červen 2016]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace:  Alex je „divná“, alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou. Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má Alex u sebe taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem. Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy. Nevymyslela si ho náhodou? Proč by zrovna on měl mít o její společnost zájem...?
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Jako malá Alex za pomoci Modroočka, jejího prvního kamaráda, osvobodila v supermarketu humry z nádrže. A to byla ta chvíle, která o dva roky později způsobila, že se jí život jednou provždy změnil. Žádné humry totiž neosvobodila. Místo toho se ukázalo, že trpí schizofrenií.

Rozeznat halucinace od reality je pro ni často velmi těžké, právě proto se naučila nosit u sebe foťák a všechno neobvyklé fotit, to skutečné totiž na fotografiích vydrží. Není to ale jen schizofrenie, co Alex trápí, krom toho taky trpí paranoiou. Každé jídlo musí před konzumací prohledat, aby se v něm náhodou neskrývaly štěnice nebo jed, a také má strašný strach z komunistů a nacistů a toho, že ji pronásledují.

To ale není to jediné, čím je jiná – její vlasy jí moc nepomáhají, jsou totiž červené jako jahody nebo Blesk McQueen. A ve svém věku se stále radí s Kouzelnou osmičkou, dětskou hračkou.

Poslední ročník střední školy je pro ni také prvním ročníkem na East Schoal, protože z její bývalé školy ji vyhodili. A právě do téhle školy chodí taky Miles, protivnej samotář, o kterém je přesvědčená, že je členem mafie.

Samozřejmost reality byla luxusem, který mi zůstal odepřen. Nemohu říct, že bych nenáviděla ty, jimž byl dopřán, protože to byli prakticky všichni. Ne, necítila jsem k nim nenávist. Nežili v mém světě.
Ale to mi nebránilo přát si, abych směla žít v tom jejich.

Pokud čekáte, že kniha se schizofrenní protagonistkou bude celá pochmurná, zamyšlená a rozhodně ne veselá, tak se plete. Až mě překvapilo, jak moc vtipná tahle kniha je. Pravda, s postupem času na vtipu ubývá a začínají se řešit vážnější věci, ale to je tak nějak přirozené. Není to násilné a autorka prostě jen ví, kdy je humoru potřeba víc a kdy míň.

Celé je to takové zvláštní. Chvíli úplně normální, chvíli vám to celé přijde přitažené za vlasy a tak nějak neskutečné, až sami váháte nad tím, kolik z toho je skutečnost a kolik jen výplod Alexiny nemocné mysli. A v určité části toho přijde tolik, že nakonec jen s hrůzou čekáte na konec příběhu a to, co všechno se tedy nakonec doopravdy stalo a co ne.

Tohle je taky důvod, proč člověk knize vlastně po dějové stránce nemůže moc vyčítat, co se týče nějaké zmatenosti, nesmyslnosti, přehnanosti a tak podobně. K Alex to totiž všechno tak nějak sedí.

Občas se toho děje víc, občas míň, tak jak tak, nudit se nebudete a kniha vám vážně rychle uteče. Ačkoliv je psaná místy trochu zvláštně, čte se skvěle a rychle odsýpá.

Bylo to, jako by sem nějakým zvláštním způsobem patřil. Jako by patřil do světa fénixů a čarodějnic, kde jsou věci příliš fantaskní, než aby byly skutečné.

Alex je skvělá hlavní hrdinka a těžko si představit, že by se někomu mohla příčit. Má svůj styl, je vtipná a zkrátka okouzlující. Obecně jsou postavy dost povedené, ať už jde o Milese nebo učitele angličtiny. Všichni totiž mají svou vlastní osobnost, něco, čím jsou význační a nejsou jen nastrčené loutky, kterých je k příběhu sice potřeba, ale zase ne tolik, aby byly něčím charakteristické.

Co bych vytkla, jsou chyby, většinou tedy hloupé a naprosto zbytečné překlepy. Není jich sice několik na každé straně, ale prostě myslím, že ve chvíli, kdy člověk začne registrovat, že se objevuje již několikátá, je něco špatně. To ale přirozeně není chybou samotné autorky, nýbrž českého vydání.

Uvnitř mé hlavy není ani trochu typický příběh a tak nějak vyčnívá mezi všemi těmi víceméně obyčejnými love story. A je to dobře. Je dobře, že pořád se dají napsat příběhy o lásce a přátelství, plné dobrodružství, které jsou jiné a nové. Já osobně si celkem libuju v těhle knihách s tématikou psychických potíží, nemocí a podobně, takže je asi jasné, jak moc nadšená a natěšená jsem na tohle byla. Přiznávám, že to bylo trochu jiné, akčnější, než jsem čekala, ale tak jak tak, bylo to dobré. Fakt, že jo. Ať už milujete knihy o lásce, jedinečné hrdiny, vtip nebo vás jen zajímají mentální choroby, Uvnitř mé hlavy je fakt skvělej příběh a stojí za zkoušku.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Martinus.cz, knihu u nich můžete zakoupit zde.
8 komentářů u "[Recenze] Francesca Zappia: Uvnitř mé hlavy"
  1. Parádní recenze, tahle knížka vypadá dost zajímavě. I když tuším že je to jedna z těch knih, co bych si ráda přečetla a nikdy se k nim nedostanu. :I :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale chyba! Honey, však tu musíš mít doma, už jen kvůli té obálce a co teprv, když ti přijde dost zajímavá i obsahově... :D

      Vymazat
  2. Super recenzia! Vyzerá naozaj skvelo, chcem si ju prečítať už dlhšie, no ešte som sa k nej nedostala :D

    Pozývam ťa na letnú Giveaway, ktorá práve prebieha na mojom blogu :)
    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  3. Táto knižka sa mi k celku páčila, ale zase nemôžem povedať, že by som si ju zamilovala. Je zvláštna, iná... a to mám väčšinou na príbehoch rada, no tentoraz mi tam niečo nesadlo. Lenže neviem čo. No niekedy si to ešte prečítam a ktovie, možno sa mi to bude fakt moc páčiť :). Super recenzia :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to občas možná ani není nic konkrétního, co člověku nesedne, prostě to není ono, řekla bych :)

      Vymazat
  4. Tahle knížka mě hodně láká. Mám ráda příběhy, kde postavy trpí psychickou nemocí.

    OdpovědětVymazat
  5. Hezky napsaná recenze :). Určitě jde o originální knížku! Jestli budu mít v průběhu školního roku čas, možná se po ní mrku, zajímá mě psychologie.

    karolina-kahounova.blog.cz

    OdpovědětVymazat