Social Media

[Recenze] Jay Asher: Vánoční zázrak

Název: Vánoční zázrak
Autor: Jay Asher
Překlad: Magdaléna Stárková
Počet stran: 248
Nakladatelství: [CooBoo, listopad 2016]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Vánoční romance, která vám zlomí srdce, ale přiměje vás brzo začít znovu věřit…

Sierra vede dva životy. Jeden v Oregonu, kde její rodina vlastní farmu vánočních stromků. A druhý v Kalifornii, kam před Vánocemi jezdí stromky prodávat. A opustit jeden vždycky znamená, že jí schází ten druhý. Tak to je až do posledních Vánoc, kdy Sierra potká Caleba. Caleb je vzorný kluk, jen před lety udělal obrovskou chybu a platí za ni dodnes. Ale Sierra nedá na jeho minulost a rozhodne se mu pomoct. To samozřejmě vyvolá vlnu nesouhlasu, falešných dojmů a podezření, ale Caleb se Sierrou přijdou na to, že jedna věc je silnější než tohle všechno: pravá láska.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Sieřina rodina Vánocemi žije prakticky po celý rok, doslova. Vlastní totiž farmu na vánoční stromečky. A každý rok v období Vánoc na měsíc opouští Oregon, aby prodávali stromky v městečku v Kalifornii.

Jenže tradice malých stánků upadá a spousta lidí si radši koupí stromeček někde před supermarketem, a tak se nad Sierou a její rodinou vznáší hrozba toho, že příští rok se do Kalifornie už možná nevrátí. A je to právě tenhle rok, kdy Sierra potká Caleba.

Od tohohle kluka ji všichni odhánějí a nejen proto, že nechtějí, aby se příliš vázala na někoho, koho bude muset za měsíc zase opustit. O Calebovi totiž kolují děsivé pomluvy a nikdo pořádně neví, co je na nich pravdy. Jak už tomu ale tak bývá, Sierra se rozhodne nebrat na nějaké klepy ohledy a sama zjistit, co je tenhle kluk vlastně zač.

Je to taková typická zápletka, která je ovšem zasazena do nového a neotřelého prostředí. Nemá to být hluboká kniha a tak je romantická linka téměř jediným hnacím motorem, vedle toho se v podstatně menší míře řeší maximálně otázka následujících Vánoc nebo vztah její kamarádky Heather. V anotaci stojí, že vám tenhle příběh zlomí srdce, ale brzy vás přiměje zase uvěřit, no přiznávám, že to mi přijde trochu přehnané, ale dobře.

Není to neprůstřelný příběh a od začátku vám je jasné, jak to skončí, ale upřímně myslím, že tohle je něco s čím musí každý počítat. Je to ten typ knihy, u kterého si máte odpočinout, usmát se nad mladou láskou a užít si čas Vánoc a myslím, že tenhle účel kniha plní dobře. Je pravda, že i podobně laděné knihy často mají ještě něco navíc, ale není to podmínkou.

Pokaždé, když dám Calebovi šanci, dokáže, že si ji zaslouží. Pokaždé, když se za něho postavím, vím, že jsem v právu. Můžu si najít milion důvodů, proč to vzdát, ale když to neudělám, dodá mi to novou motivaci pro to, aby to mezi námi fungovalo.

Kniha se četla dobře, rychle utíkala a vzhledem k tomu, že je opravdu krátká, přečtená byla velmi rychle. Autorovi člověk nemůže vytknout milý a čtivý styl psaní, leč to není nic speciálního.

Trochu problém jsem měla s charaktery. O tom, že Caleb je v knihách s podobným tématem naprosto typický hrdina asi nemusí být řeč a tak si to dovolím vynechat. Sierra mi ale chvílemi přišla taková až moc perfektní, ne že by ji Jay Asher nějak zvlášť vyzdvihoval a zdůrazňoval, jak je úžasná, ale jde především o takové ty náznaky, chování ostatních postav vůči ní. A chování k Sieře samozřejmě ovlivňuje i zbylé postavy – zkrátka a dobře mohly být takové lidštější, skutečnější. Nepochopte mě špatně, není to ten případ, kdy je hlavní hrdinka naprosto perfektní, všichni na ni jen zbožně hledí a vy máte chuť ji přetáhnout židlí po hlavě. Pravděpodobně to většinu knihy budete ignorovat, jen chvílemi se nad tím pozastavíte.

Co je ovšem jednou z nejlepších věcí na téhle knize, je grafické zpracování. Já vím, že to samotný příběh nijak neovlivňuje a kniha by se neměla soudit podle obalu, ovšem tohle je tak strašně hezký a milý. Když jsem knihu poprvé viděla v knihkupectví, už z pohledu na hřbet jsem byla celá rozněžněná, jak roztomiloučká kniha to je a to jsem ještě netušila, že uvnitř mě čekají strany lemované hvězdami!

Zkrátka a dobře, pokud patříte mezi ty, co si potrpí na všemožné vánoční knihy, filmy, písničky a všechno ostatní, Vánoční zázrak vám rozhodně stojí za to a neměl by vám jen tak uniknout. Je to jednoduchý příběh o Vánocích a lásce, což sice není nic neobvyklého, ale ruku na srdce – koho ty příběhy, ať už knižní nebo filmové, kde se kloubí právě motivy lásky a Vánoc, nebaví? Je to taková lehce nadprůměrná dívčí četba, která si ode mě vysloužila tři a půl hvězdičky.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Martinus.cz, knihu u nich můžete zakoupit zde.
4 komentáře u "[Recenze] Jay Asher: Vánoční zázrak"
  1. Moc pěkná recenze :) Na Vánoční zázrak se také chystám :) Jen škoda, že se k němu nedostanu už o Vánocích :) Byla by to pěkná atmosféra s vánoční knihou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, škoda, že to nestíháš. Samotnou mě taky mrzelo přesvědčení, že do Vánoc nejspíš nedorazí... a on dorazil, štěstí jsem měla :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, na knížku se také chystám. Sice nevím jestli to stihnu ještě letos, ale snad příští rok určitě :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za to a víš co, těch vánočních knih zas tak moc není, tak aspoň za rok si snad čas najdeš, když teda ne letos, držím palce :D

      Vymazat