Social Media

Veganství - co to je a proč to někomu stojí za to?

S veganstvím jako by se v poslední době roztrhl pytel, všude samé vtipy a narážky, obchody rozšiřují své nabídky veganského sortimentu a vznikají nová a nová bistra s touto stravou. Jestli jste o něm tedy doteď neslyšeli, pak trochu nechápu, kde žijete. Každopádně, jak jsem naznačila, vegani často kvůli svému jídelníčku čelí urážkám, posměchu a hlavně hloupým otázkám a přestože toho bylo na tohle téma napsáno už hodně, nemůžu si pomoct a chci přispět i svou troškou do mlýna.


Jó veganství, to je to, jak lidi jedí trávu a všem ji nutí, že jo?!
Ne.  V prvé řadě je nutné si ujasnit jednu věc – veganství není jen o jídle a ačkoliv mi tahle fráze zní hrozně klišoidně, je to pravda – veganství je životní styl. Jídlem to sice začíná, ale pokračuje to přes kožené a kožešinové výrobky až ke kosmetice netestované na zvířatech.

Jídlo je ale samozřejmě to nejvýraznější. Takže, co tedy jí? Lepší otázka je spíš, co nejí - maso, mléko, vajíčka, med, zkrátka a dobře nic z živočišných produktů. A ano, ryby i kuřata jsou zvířata a krávy nemají mléko pořád a není tedy nutné je dojit kvůli jejich vlastnímu zdraví.

A ne, všem to nenutí. Nebo minimálně já neznám nikoho, kdo by to všem nutil (a pomlčme o množství mých sociálních kontaktů). Jasně, určitě se takoví najdou, ale sakra, takoví se najdou úplně všude! Stejně jako se najdou blbci mezi geeky, punkáči, hipstery a lidmi prosazujícími zdravou výživu, se najdou blbci i mezi vegany. Povím vám tajemství – blbci se najdou mezi lidmi bez ohledu na to, kdo jsou a do jaké „subkultury“ či čehokoliv jiného se zařazují.

Počkej, takže trávu ale můžou, to jsem měl/a pravdu?
No jo, ale upřímně, vy byste jedli trávu? Tohle už je otázka osobní preference.

Každopádně, veganská strava není nikterak zásadně chudší než strava neveganská. No jasně, chybí tam maso a živočišné produkty, ale bez toho se dá poklidně žít. Nehledě na to, že se téměř všechno dá nahradit. Pokud jde o mléko, jsou tu mléka rostlinná, nejprofláknutější jsou sójová, ale existuje i plno dalších od mandlových přes rýžová až po ovesná. A není to zásadně drahá záležitost, třeba v DM je mají už od třiceti korun, krom toho si ale hlavně mléka můžete levně a jednoduše vyrobit i doma. Dále existují i veganské náhražky sýrů a jogurtů. Jsou tu také pokrmy (robi, seitan, sojové plátky apod.), které lze upravit obdobně jako maso. A vajíčka? To byste se divili, kolika způsoby je možné je nahradit!

Je mi jasné, že jak plno z vás slyší slovo „náhražka“, už vidí ty chemické a ohromně nezdravé věci. Ubezpečím vás, že to jde bez problémů i bez náhražek. Navíc, s některými těmi náhražkami to není zas tak zlé, jak se může zdát, třeba nedávno jsem měla zeleninové nugetky, jejichž složení nebylo nijak zvlášť pohoršující.

Pokud vás zajímají vitamíny a živiny, jediný, který se nedá získat přirozenou cestou je vitamín B12, ovšem zrovna ten by měli doplňovat i lidé, kteří maso a živočišné produkty jedí. Dá se doplňovat tabletami anebo potravinami, které jsou na B12 speciálně obohaceny. Jinak se dá ale z vyvážené stravy získat všechno potřebné.

Tohle všechno se dá koupit? Kde?
Jak jsem zmínila už na začátku, obchodní řetězce začínají veganský sortiment zásadně rozšiřovat. Tesco, Billa, Albert, Globus, Kaufland a další, všude tady zajisté něco najdete. Je pravda, že na menších pobočkách toho bude k sehnání možná o něco méně než v těch větších, ale něco tam určitě bude. Krom toho tu jsou samozřejmě obchody se zdravou výživou. V Praze je dokonce jeden čistě veganský supermarket.

Nouze není ani o veganská bistra, kavárny a podobná zařízení. Pokud se nepletu, Praha je pro vegany dokonce jedno z nejpřívětivějších evropských měst! Myslím ale, že nemá moc cenu vám tu vyprávět, co a kde všude najdete a místo toho vás odkážu na mapu vegetariánských a veganských podniků v Česku a na Slovensku, ta vám bude zaručeně mnohem užitečnější. Krom toho na odkazovaném webu najdete i mapu obchodů a nově i mapu s vegan-friendly ubytováním.

Mluvila jsi o tom, že to není jen o jídle.
A stojím si za tím. Není to jen potravinářský průmysl, kde zvířata trpí. Běžně se produkty a jejich složky před tím, než se dostanou k nám, testují na zvířatech, kterým to rozhodně není příjemné. Kůže, kožichy, rohy – tohle všechno a mnohem víc patří zvířatům a ne lidem, abychom to nosili pro naše potěšení, ozdobu.

Moje babička říkávala, že přece když už je to zvíře mrtvé, tak proč ten kožich nevyužít, jenže ono to není jen tak. Jsou tu totiž farmy, kde se chovají zvířata v otřesných podmínkách přímo s účelem, že budou ve vhodném věku zabita, aby byl jejich kožich využit v módním průmyslu. Vážně mi chcete tvrdit, že je to v pořádku? Že by lidé nemohli žít bez toho, aby měli kolem krku mrtvého norka? Že syntetická kůže je o tolik horší než ta pravá a je doopravdy nutné, aby lidé i v dnešní době, kdy tu jsou dobře vypadající a funkční alternativy, stále museli takto zneužívat zvířata? Že by to nešlo i bez toho?

Dřív tu možná lidé neměli umělou kůži nebo kožichy, které jsou na pohled téměř k nerozeznání od pravých, ale dnes tohle všechno máme, i ta netestovaná kosmetika se dá sehnat, tak proč?

Ale proč by si takhle vůbec někdo komplikoval život?
Protože má morální cítění a utrpení zvířat mu není lhostejné. Lidé si to často neuvědomují a zavírají před skutečností oči, jenže realita je prostě taková, že podmínky velkochovů, odkud pochází většina živočišných produktů, nejsou nic krásného a nejde jen o masný průmysl, kde jsou zvířata chována na to, aby byla následně zabita. Zvířata se tísní v malých prostorech, mláďata jsou brána od svých matek a podobně, já se tu tím doopravdy nechci nějak podrobně zaobírat, a pokud vás to zajímá více, zapátrejte na internetu. Hodně toho najdete třeba tady. A jestli se toho nebojíte, najděte si videa na youtube, ty toho často řeknou více než tisíc slov.

Mnoho lidí si třeba vůbec neuvědomuje, že krávy mají mléko, stejně jako lidé, jen v případě, že mají telata a často se můžete setkat s prohlášeními o tom, že krávy je přece nutné dojit, poněvadž jinak by jim praskla vemena, takže jim lidé vlastně prokazují službu. Ne, není to tak. Pane bože, vždyť jaký by to mělo význam? Příroda není úplně blbá, aby nechala vyvinout zvířata, jež jsou závislá na tom, že je někdo podojí. Je důležité nezapomínat, že se zvířata nevyvinula proto, aby naplnila lidské potřeby.

Krom toho s sebou živočišný průmysl nese spoustu dalších problémů. Věčně se mluví o tom, jak doprava znečišťuje ovzduší, ale jak často je slyšet o tom, jak moc je ovzduší znečišťováno metanem, který vyprodukují velkochovy? Kácení deštných pralesů kvůli palmovému oleji je také věčné téma, ale víte, že se kácí také kvůli polím, kde se pěstuje krmivo pro hospodářská zvířata? Tušíte, kolik vody se spotřebuje na výrobu jednoho hamburgeru? Tohle a mnohem víc jsou fakta, která jsou před světem skryta. Nevěříte? Nevadí, zapátrejte na internetu, najdete tam toho více než dost.


Tohle jsou asi hlavní body, které jsem v článku chtěla zmínit. Aby bylo jasno, nemám zapotřebí přesvědčovat vás, abyste se stali vegany. Upřímně, jezte si, co chcete, mně je to jedno. To, co mi vadí, je, že lidé často netuší, odkud jídlo, které jí, pochází, co se za ním skrývá, a když jim to člověk sdělí, zavírají před tím oči, ať už tak, že se vám to snaží vyvrátit a poučují vás o tom, že tak to nikde není a že nesmíte věřit všemu, co si na těch internetech přečtete anebo vám prostě řeknou, ať jste ticho, že to nechtějí slyšet, že se jim tyhle věci nelíbí.

Sama nejsem vegan, nejím maso a snažím se živočišné produkty omezit, jak jen to jde, a věřím, že jednou se k tomu veganství tak nějak dopracuju. Nikdy jsem neprosazovala, že veganství je cestou k záchraně planety, chápu, že někteří lidé se minimálně ze zvyku odmítají masa vzdát, na druhou stranu realita je taková, že lidi se ohání zdravím a živinami, přitom maso jedí především proto, že jim chutná a jedí ho více, než by bylo pro jejich zdraví nutné.

Pokud vás text zaujal, případně vás o dané problematice zajímá něco víc, můžete navštívit třeba následující stránky:
http://soucitne.cz/
http://www.vegan.cz/
http://www.vegan-fighter.com/

A jestli vás zajímají všemožné recepty, podívejte se třeba sem:
http://www.veganotic.cz/
http://www.dewi.cz/
http://www.acotedajis.cz/
http://www.veglife.cz/
http://chudyvegosaurus.blogspot.cz/
http://blueveganpig.blogspot.cz/
https://www.facebook.com/groups/veganskaDIYkucharka

http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Zdroje obrázků:
http://pixabay.com/cs/prase-pet-pigg-r%C5%AF%C5%BEov%C3%A1-tr%C3%A1va-988784/
http://www.veglife.cz/cim-nahradit-vajicko-ve-veganskych-receptech/
http://www.imgrum.net/media/1282127362598691880_3291787635
https://www.obrancizvirat.cz/materialy/
http://pixabay.com/cs/vegansk%C3%A9-go-vegan-soucit-znamen%C3%AD-1343429/
18 komentářů u "Veganství - co to je a proč to někomu stojí za to?"
  1. Krásný článek :). Já byla dlouho vegan, ale musela jsem s tím seknout. Za moje důvody mě samozřejmě jiní vegani chtěli kamenovat. Co se jídla týče, mám od mala problémy s trávením a není pro mě možné být jen na veganské stravě kvůli tomu, že zde by měla být strava obzvláště pestrá, aby se suplementovaly všechny potřebné živiny a vitamíny apod. Bohužel, já spoustu věcí jíst nemůžu, neboť mi je žaludek nezpracuje a já je vyzvracím, například rajčata a nělteré druhy salátů. Takto to mám už od miminka, neustále jsem zvracela i mateřské mléko a dostat do mě něco byl fakt kumšt. Jediné řešení pro mě je vyhnout se potravinám, které mi dělají zle. Co se kosmetiky týče, z přírodní mi vyhovuje jen máloco, jsem odsouzená k používání především dětské kosmetiky se syntetickými parfémy, nebo úplně bez parfému, protože mi dělají zle některé rostlinné výtažky a já nepřišla na to, které to jsou. Ale stejně mám k veganství asi blízko, protože z masa jím jen ryby nebo kuřecí a to jen ve velmi malém množství a opravdu dobře zpracované, jinak taky zvracím. A mléčné věci nemůžu vůbec, jedinou výjimkou jsou výrobky typu Lučina, nebo bílé jogurty s kulturami, ale opět jen v omezeném množství. Suma sumárum jsem většinu času na rostlinné stravě a žeru hlavně rýži :D.

    fellienm.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když máš problémy, tak máš problémy, s tím se nedá nic dělat a nemyslím, že by ti to někdo měl vyčítat. Navíc, když to s tím nepřeháníš, tak jsi na tom pořád mnohonásobně lépe, než asi většina populace, která se těmi živočišnými produkty cpe pomalu ke každému jídlu :D :)

      Vymazat
  2. Velice dobrý článek. Já osobně tedy živočišné produkty jím, nejsem vegetarián ani vegan. Přesto zvířata miluji a jejich utrpení mi není lhostejné. Kosmetiku používám jen netestovanou na zvířatech, stejně jako šampóny atd. Kožešiny absolutně odmítám.

    Jelikož mám vystudovanou SŠ veterinární a nyní jsem na VŠ zemědělské, tak mám trošku ponětí o tom, jak to v ČR v chovech chodí. Myslím si, že pokud se splňují podmínky podle zákona, nemají se zvířata tak zle. Ovšem jak se k nim lidé chovají, to už je individuální.

    Sama maso jím hlavně z domácího chovu, kde vím, jak se ta zvířata měla. Největší celosvětový problém nevidím v chovech zvířat ani v pěstování rostlin. Podle mě je největší problém plýtvání. Plýtváním všeho. Kdyby lidé přestali nakupovat zbytečně jídlo, které nesnědí a potom vyhodí, mohlo by se pěstovat a chovat mnohem méně rostlin a zvířat.(A hlavně kdyby supermarkety nedováželi taková kvanta ovoce a zeleniny, které stejně neprodají, to samé s masem). A kdyby se dokázalo omezit maso třeba 2-3 týdně, taky by to značně pomohlo. Bohužel jsme společnost zvyklá na luxus a nadbytek, takže si ničeho nevážíme.

    A rozhodně by bylo skvělé, kdyby všichni lidé, nehledě na to, co jedí, pomáhali zvířatům i aktivně - např. pomáhali útulkům, adoptovali si zvíře atd. To samé s přírodou - kéž by se víc sázelo rostlin než betonu. Ale tahle problematika je na dlouhé povídání :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím plýtváním rozhodně souhlasím a s omezováním spotřeby masa jakbysmet, v tomhle mi přijdou skvělé třeba i iniciativy jako "bezmasé pondělky" a podobně. Problém je prostě v tom, že lidi jsou pohodlní a zvyklí, že je všeho dostatek, nestrádají a tak se občas něco vyhodní, no, ostatně to víš očividně sama. Smutné je, že jim je úplně lhostejné, že kvůli tomu třeba umřelo zvíře - a nakonec ještě zbytečněji než kdyby to alespoň snědli.

      I s tím aktivním pomáháním máš bezesporu pravdu, ať už jde o zvířectvo nebo přírodu. Pokud jde o ty útulky - bylo by skvělé, kdyby všichni místo toho, aby si rovnou kupovali štěně, nejdříve aspoň zvážili obhlédnutí útulků. A když už by to štětě kupovali, tak aspoň s PP, aby nedocházelo k tomu neustálému podporování množíren.

      Vymazat
    2. Souhlasím s Tebou. Množírny jsou ale opět jedno velké téma. To bychom si o tom mohly psát hodiny :). Kamarádka si teď adoptovala asi 7 letého psa čivavy, který byl celý život držen v množírně. Je úžasný, ale k ostatním mimo jí je hodně nedůvěřivý, což se nedivím. Ale na tu kamarádku je zlatý, strašně ji miluje. Očividně si sedli :).

      Vymazat
  3. Ja vegan nie som a rozhodne ani nebudem :) nepoznám nikoho, kto by to niekomu tlačil osobne, ale celkovo poznám ľudí, ktorým ide len o akýsi štýl a robia to, aby boli IN. Áno, je toho veľa a robia sa z toho vtipy atď, ja osobne proti tomu nič nemám, nech si každý je čo chce a iba ich obdivujem, pretože ja by som to nedala :D. Milujem zvieratká, ale aj mi chutia a vychovana na zabíjačkových výrobkoch a všetkom čo dajú zvieratká... ja osobne si to neviem ani predstaviť. A u nás sú tie náhrady stravy nekresťansky drahé ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, tohle mi přijde jako jedna z těch věcí, kde vlastně ani tak nevadí, že jde o styl. Protože ať už se na to dali z jakéhokoliv důvodu a jestli to vážně drží a jen o tom všude nemelou, pak je výsledek prakticky stejný, jako kdyby se na to dali ze skutečného přesvědčení :)

      Když si to neumíš představit, nejjednodušší je to zkusit - vyhradit si jeden den veganskej den v týdnu, zkusit to na týden, cokoliv. Tím tě nechci nijak nutit, samozřejmě, jen podotýkáým :D

      S těmi cenami to tak není až tak hrozné, jak se na první pohled zdá. Jak říkám v článku, mléka seženeš od třiceti korun, ale vyrobit je doma je naprosto jednoduché, k ovesnému potřebuješ jen hrnek vloček a ty rozhodně moc nestojí. Jogurty (čokoláda, vanilka) kupuju za dvacku, což je sice rozhodně dražší, než ty levnější mléčné, ale je nutné uznat, že ty dražší někdy stojí podobně. Pokud máš na mysli klasické bílé, uznávám, že s těmi je to zásadně horší. Sojové plátky stojí okolo třiceti korun a je jich v balení dost, já z nich dělávám řízky a nemůžu si stěžovat. Nejhorší jsou sýry a takové ty veganské párky, šunky apod., ty jsou doopravdy drahé, na druhou stranu nevím, jak jsi na tom s nimi ty, ale třeba já se bez nich většinou obejdu a kupuju je jen výjimečně. A abych nezapomněla - co se týče másla, perla s vitamíny je vegan, pokud to mám prozkoumané dobře a ta taky nestojí tolik, aby člověka zruinovala :)

      Vymazat
  4. Děkuji za článek. Sama jsem vegetriánka a oceňuji, když se o to někdo z objektivního hlediska zajímá ;)

    OdpovědětVymazat
  5. V realitě jsem nezažila moc vegetariánů ani veganů, kteří by mi vnucovali svůj názor, ale na internetu je to bohužel jinak :(
    Nejsem ani veganka ani vegetariánka. Vegankou se asi nikdy nestanu, ale maso se snažím omezovat na minimum. Nevím, jestli časem dojdu k vegetariánství, ale zatím nevidím ani to.
    Upřímně nechápu, kdo se zdravým rozumem by chtěl nosit kožich. Přijde mi to k těm zvířatům neuctivé. A to, že kvůli kožichu vraždí nevinná zvířata, je nejhorší :(
    A co se týká kosmetiky, tak mi přijde jako nesmysl trápit kvůli řasence nebo krému zvířata. Mělo by to být testováno na lidech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jich právě moc nezažila ani na internetu, nějaké určitě, ale mnohem častěji tedy vídám hloupé narážky, vtipy a podoboně. Ovšem samozřejmě, každý na internetu naráží na jiné věci, tak jsem zatím možná jen měla štěstí.

      Nevinná zvířata se vraždí a jen tak to nepřestane. Je to smutný. Právě proto se někteří snaží na tomhle nepodílět. Nicméně, pokud jde zrovna o kožichy a tak, i ty můžeš pomoct - podepsat petici, zúčastnit se nějaké akce, kde se tohle řeší, přispět neziskovce, jež se touhle tématikou zabývá a podobně.

      A k tomu testování - ty by ses přihlásila, aby chemické sloučeniny testovali na tobě? Teď to možná vypadá, že si protiřečím, ale neboj. Nejsem ani pro testování na lidech, ani na zvířatech, ovšem dnešní doba nabízí spoustu alternativ. (Jinak, právě s těmi složkami, tedy chemickými sloučeninami, je totiž největší problém. Samotné výrobky by v EU sice na zvířatech být testovány neměly, ale o složkách se nemluví a v tom je kámen úrazu. Možná to víš, každopádně já to doplňuji hlavně proto, že v článku jsem to nerozváděla, neboť se téhle tématice chystám věnovat jiný článek, tak abys případně nekoukala, že co, proč melu o nějakých chemikáliích :D)

      Vymazat
    2. Možná, že za pár století se s tím přestane. Člověk se vyvíjí, tak možná zmizí i ten instinkt z dřívějška, kdy člověk musel lovit, aby přežil. A teď možná budu znít jako pokrytec vzhledem k tomu, že maso jím, ale nechápu, jak někdo může s klidným svědomím zabít zvíře. Těžko říct, co by kdokoli dělal v jakékoliv situaci, ale já si nedokážu představit, že bych to někdy udělala. Nezabíjím ani pavouky a to z nich mám hrozný strach.

      Hádám, že nikdo rozumný by se na to nepřihlásil. Ale nedivila bych se, kdyby se našel někdo, kdo by byl kvůli penězům schopný podstoupit cokoli. Ale tou větou jsem chtěla spíše říct, že když to chtějí lidi, měli by si to zařídit bez týraní zvířat, i kdyby to mělo znamenat, že to otestují na sobě. Zvířatům to k ničemu není. Ono vlastně nejde jen o kosmetiku, ale i o léky, ty se také jako první testují na zvířatech a až pak na lidech. I když je pravda, že na rozdíl od kosmetiky některé využívají i zvířata. Ale stejně mi to nepřijde správné.

      Vymazat
    3. Možná, taky mě to občas napadá a leč to zní hrozně utopicky, je to hezká myšlenka. Nicméně, teď se, prosím, neuraž, stejně jako ty to s tím zabíjením zvířat má mnoho lidí (já na tom byla stejně), ale sama jsem zastáncem toho, že když už člověk to maso jíst chce, měl by si ho sám ulovit. Což mě ještě přivádí k tvé zmínce o instikntu k lovu - já bych řekla, že právě tenhle instinkt jako takový už člověk nemá, neboť upřímně - ukaž mi kolik lidí běžně jde a uloví si nějaké zvíře? Běžně jich moc nepotkáme, jsme zpohodlnělí a všechno si to kupujeme v obchodech a utrpení, které za tím vším stojí, nás ani nenapadne, a když už na to dojde, často o něm radši ani nechceme slyšet, protože se nám to nelíbí.

      Jojo, s myšlenkou souhlasím. Testování léků jsem si vědoma a ani s ním nesouhlasím, na druhou stranu, tady se dá alespoň argumentovat tím, že ty léky jsou k něčemu doopravdy nutné, mohou zachránit miliony životů, přestože v oběti padnou desítky, stovky (?) zvířat. Bez šamponu bychom ale žít mohli. Tím ty testy nechci samozřejmě ospravedlňovat, nelíbí se mi, nesouhlasím s nimi, nechci je podporovat a upřímně doufám, že se od toho co nejdříve začne ustupovat.

      Vymazat
  6. Tenhle článek byl pro mě hrozně zajímavý :) Poslední dobou jsem o veganství hodně přemýšlela, bavila se se spoustou lidí a v budoucnu to chci určitě vyzkoušet - začala bych už teď, ale problémem je moje rodina, která s velkochovy a ošklivým zacházením se zvířaty sice nesouhlasí, ale odmítá měnit jídelníček a začít se víc zajímat o jídlo celkově, o náhražky za živočišné produkty etc. Další věc je taky školní jídelna, ale jsem si jistá, že kdybych hodně chtěla tak si zvládnu vařit sama a najdu si na to i čas. Zatím se snažím spíš omezovat hlavně maso, to je totiž jak jsem zjistila největší součástí mého jídelníčku, což mi nepřijde taky úplně v pořádku. Jinak jsem hrozně ráda, že jsi sem hodila odkazy na ty recepty a tak, fakt děkuju moc! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje rodina to sice smaa neřeší, ale s mou stravou se smířila, protože co jim taky zbývá, že jo :D Můžeš to zkusit postupně - tuhle zkusit ukuchtit tohle, onehdy koupit a podstrčit jim tamto... :D

      Pokud jde o tu školní jídelnu, je to asi dost individuální, ale bývá možné se domluvit, že ti budou připravovat nějakou alternativní možnost, stejně, jako to dělají třeba pro lidi s bezlepkovou dietou. Ale netuším, jak je to u vás. U nás to třeba možné je, ale já jsem v jídle hrozně vybíravá, luštěniny a podobný věci skoro nejím, tak jsem radši přestala chodit úplně :D

      Za recepty určitě nemáš zač! Já děkuju za pozitivní ohlas a tak <3

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat