Social Media

Kukátko #8 | Fantastická zvířata, Pasažéři, La La Land, Masaryk


Zjistila jsem, že na to, kolik věcí sleduju, tuhle rubriku neskutečně zanedbávám. Poslední článek vyšel v listopadu a to ještě ke všemu o filmu, který jsem viděla už dávno, no co to je? Jen za tu dobu jsem byla několikrát v kině, viděla několik dalších filmů z pohodlí domova a rozkoukala nějaký ten nový seriál. Inu, čas to napravit. Protože nemyslím, že bych o jednotlivých filmech dokázala napsat samostatné články (ach ta paměť), shrneme si mé základní postřehy a dojmy hromadně.

Původně jsem myslela, že se mi podaří všechny filmy shrnout do jednoho článku, ale ukázalo se, že by to přeci jen bylo na dlouho a pro obě strany bude lepší, když to rozdělím do dvou článků. Pojďme se tedy podívat na článek, kde se s vámi podělím o dojmy z Fantastických zvířat, Pasažérů, La La Landu a Masaryka.

Fantastická zvířata a kde je najít
Film
2016
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy

Fantastická zvířata byla nutnost, přípravy na jejich premiéru pro mě začaly už někdy v létě, kdy jsem se pustila do shánění bílé košile, abych mohla jít na premiéru v kravatě. Košili jsem sice sehnala, ale na premiéru jsem si ji nakonec samozřejmě nebrala. Nevadí. Teď k tomu podstatnému, tedy filmu.

Účastnila jsem se půlnoční premiéry a myslím, že kvalitu filmu nejlépe vystihne fakt, že jsem u něho neusnula. Ne, vážně, musím říct, že mě film vážně potěšil. Kouzelný příběh plný roztomilých stvoření s roztomilým protagonistou - no řekněte, mohl by někdo něco takového nemilovat? Je pravda, že to možná bylo spíše trochu víc pohádkové než nějak zásadně napínavé a akční, ale to vůbec nevadilo. Není to tak, že by napětí a akce ve filmu úplně chybělo, obojí tam naleznete, avšak řekla bych, že tahle dvě kritéria nebyla pro tvůrce to nejzásadnější a je to spíše oddechový film s krásným zpracováním. A hlavně - je to kouzelnický svět, svět, kde se jednou narodí Harry Potter a Lenka Láskorádová a to člověka prostě musí zahřát u srdíčka.

Pasažéři
Film
2016
Dobrodružný / Drama / Romantický / Sci-Fi

Abychom si to ujasnili hned na začátku - já od Pasažérů vážně nečekala nějaké převratné sci-fi dílo, které zfleku nahradí Star Wars. Čekala jsem, že to bude dost založeno na lásce, ale i přesto mě film překvapil. Nejdřív to bylo dobrý, jenže pak už jsem v tom kině seděla a sledovala vyvíjející se (ne)vztah moc dlouho bez toho, aby se cosi pořádného dělo. Nudila jsem se. Když konečně došlo na akci, bylo to trochu - Aha? Cože? To fakt? Trochu moc idylka, trochu moc unreal, ne?

Nejspíš to měl být film, kde si všichni najdou to svoje - děvčata romantiku, chlapci sci-fi z neprobádaných vesmírných koutů. Bohužel v praxi mi to přišlo jako každej druhej romantickej film ze střední školy, akorát s tím rozdílem, že tohle se dělo ve vesmíru. Nechci tím říct, že ten film nestojí za nic (konec konců, já miluju teen filmy z prostředí středních škol), ale tohle mě moc nebavilo. Svoje příznivce si to ovšem bezesporu najde, (pro mě nepochopitelné) hodnocení na ČSFD je toho jasným důkazem.

La La Land
Film
2016
Komedie / Drama / Muzikál / Romantický

Skoro oscarový film, který si tu cenu ovšem zasloužil. Romantický muzikál plný života - a teď nemyslím energie, ale spíš různých životních období, strastí a útrap, radostí, (ne)naplněných snů a prostě všeho, co si jen dokážete představit. Je to ten typ filmu, který nemá nějakou předem danou chvíli, ke které všechno směřuje, ale zkrátka a dobře vypráví o každodenním životě a jednom rodícím se vztahu.

Mám ráda romantické filmy, filmy o životě i dobrou hudbu a La La Land má tohle všechno, takže není divu, že mě bavil a doopravdy se mi líbil. Tedy, až na ten konec. Ten konec pro mě prostě neexistuje, pro mě tenhle film skončil úplně jinak a basta fidli.

Masaryk
Film
2016
Životopisný / Drama / Historický

Českými lvy ověnčený film popisující život Jana Masaryka, českého diplomata a syna muže, který založil Československou republiku. Přiznávám, že na film jsem šla bez toho, abych znala víc než název a plakát a tak ve chvíli, kdy film začal v roce 1948, chvíli jsem na to koukala jak na posvícení - vždyť touhle dobou už měl prezidentovat Beneš, ne? Tak jsem blbá já nebo oni? O co jako jde? Až pak se ukázalo, že film vůbec nevypráví o Tomáši Garrigueu Masarykovi, ale o jeho synovi.

Mně se film líbil a všem těm oceněním se vůbec nedivím. Je pravda, že nejsem historik a pokud tam byly nějaké nepřesnosti, jen těžko bych je zaznamenala, pokud by nešlo o něco opravdu výrazného. Neuvěřitelně mě fascinovalo, jak skvěle tvůrci dokázali vystihnout vlasteneckou atmosféru té doby, to pro mě bylo něco neskutečného. Vidět, jak moc pro ty lidi ten stát znamenal, jak moc ho milovali. Vidět Jana Masaryka, který celou dobu opakoval, že nechtěl být politik, jak moc mu na tom státě záleželo. Wow, prostě jen wow. Mám pocit, že právě tímhle si mě film získal úplně nejvíc.
14 komentářů u "Kukátko #8 | Fantastická zvířata, Pasažéři, La La Land, Masaryk"
  1. Fantasticka zvirata byla uzasna, strasne me film bavil. Na Pasazery a La La Land se teprve chystam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti budou líbit :) Obzvlášť ten La La Land stojí za to :D

      Vymazat
  2. O La La Landu jsem už hodně slyšela, tak na něj asi taky zajdu.
    Pasažéry jsem viděla a moc se mi líbili :D

    www.ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajdi, je to fakt bezva. Navíc v kině si tu hudbu přeci jen vychutnáš víc než doma :D

      Vymazat
  3. Fantastická zvířata byla přesně taková jak jsi je popsala - taková oddychová a kouzelná, a prostě mě ten film hrozně příjemně překvapil :) Na Pasažérech jsem taky byla a opět s tebou musím souhlasit, takový romantický průměr :D La La Land jsem nedokoukala, protože nemám moc ráda muzikály, ale neměla jsem na to ani úplně náladu, takže tomu chci ještě jednou dát šanci. A Masaryk - k tomu už se sakra musím konečně dostat! :D Skvělý článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten La La Land je škoda, na druhou stranu chápu, že když nemáš ráda muzikály, asi tě to zas tak moc neuchvátí. Na Masaryka se určitě podívej, vážně se to povedlo :)

      Vymazat
  4. Moc hezký článek :) La La Land i Fantastická zvířata jsem viděla, na Masaryka se chci co nejdříve podívat :)

    https://in-the-name-of-art.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Zatím jsem žádný z filmů neviděla, ale až na Masaryka mám všechny v plánu. Nejvíc se těším na Fantastická zvířata, ale jak se znám, bude ještě pár měsíců trvat, než se na ně podívám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zrovna s Fantastickými zvířaty je taková škoda otálet! :D Ale chápu, že když třeba není čas, nedá se moc dělat.

      Vymazat
    2. Já vím! Ale to je prostě... tohle je film, který si musím užít, ale můj mozek permanentně zaměstnávají myšlenky na školu, takže i když mám čas, nedokážu se plně soustředit, potřebuju léto... i když léto, sluníčku... :D

      Jinak Masaryk je jediný film, který jsem neměla v plánu vidět a uvidím ho jako první, jelikož musím jít do kina se školou :D No, přoád lepší než ekonomie. Každopádně fakt doufám, že je film tak dobrý, jak si řekla :)

      Vymazat
    3. Tak to pak chápu, že odkládáš :D


      Jinak vidím, že školy mají podobné nápady, taky na Masaryka půjdeme :D

      Vymazat
  6. Na Masarykovi jsem dneska byla v kině a musím říct, že mě to velmi překvapilo. Nic moc jsem od toho nečekala a najednou taková dávka emocí. Opravdu skvělý film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně ti rozumím, taky jsem vůbec nečekala, že tam těch emocí zvládnou nacpat tolik :)

      Vymazat