Social Media

[Recenze] Alwyn Hamilton: Poušť v plamenech | Poušť v plamenech #1


Název: Poušť v plamenech
Série: Poušť v plamenech
Díl: 1
Autor: Alwyn Hamilton
Překlad: Martina Buchlová
Počet stran: 288
Nakladatelství: CooBoo [květen 2017]

Oficiální anotace: Amání je neohrožená pistolnice a osud pouště jí leží v rukou.

Pouštnímu národu země Mirádži vládnou smrtelníci, ale v divokých, holých pustinách se pořád potulují mystická stvoření z dávných pověstí a někde prý stále čarují i samotní džinové. Na městečku Prachov ale nic mystického ani magického není a Amání se už nemůže dočkat, až z něj zmizí.

Jestli zde zůstane, jejím osudem je skončit „buď provdaná, nebo mrtvá“, takže se Amání hodlá z Prachova dostat za pomoci své ostré mušky. Když se na střelecké soutěži setká s Jinem, tajemným a neskutečně přitažlivým cizincem, usoudí, že našla ideální únikovou cestu. Ale za celé roky, kdy fantazírovala o útěku z domova, se jí určitě nesnilo, že odsud uteče před vražednou sultánovou armádou s uprchlíkem hledaným za velezradu na mytickém koni. A určitě nečekala, že se do toho uprchlíka zamiluje… nebo že jí mladík pomůže odhalit mocnou pravdu o tom, kdo Amání opravdu je.


Amání už odmala sní o tom, že společně s matkou uteče z Prachova, malého a k uzoufání nudného městečka, do hlavního města Izmánu, kde jejich životy konečně začnou za něco stát. Jenže pak její matku popraví a z dětského snu je rázem potřeba téměř stejně důležitá jako dýchání.

V životě by ji ovšem nenapadlo, že nakonec neuteče jen před nenáviděným městečkem a dohodnutým sňatkem, ale také před sultánovou armádou, protože po jejím boku bude záhadný uprchlík, hledaný za velezradu.

Původně tou nejdobrodružnější částí mělo být samotné opuštění Prachova, ale s Jinem po boku je najednou všechno mnohem komplikovanější a Amání nemá ani tušení, kam až tohle dobrodružství může zajít.
   
„Kdyby se dalo umřít nudou, z celého Prachova by už dávno zůstaly jen mrtvoly v písku.“

Na rovinu se přiznám, že Poušť v plamenech je přesně ta kniha, která mě na první pohled zaujala víc obálkou než anotací. Nevykládejte si to špatně – ta anotace zní dobře, ale sakra, viděli jste tu obálku? Ta je prostě úchvatná. Když nám pak Olga knihu nabídla k recenzi s tím, že je to naprostý #mustread, bylo mi jasné, že ji prostě musím mít.

Zamilovala jsem se do ní rychle a bezhlavě, hned na první stránce. Autorka téhle knihy mě prostě dostala a totálně si mě obmotala kolem prstu jen tím, jak psala. Bylo to čtivé, poutavé a strhující. Hlavní hrdinka, z jejíhož pohledu je kniha vyprávěna, je neskutečně svá, rázná, nebojácná a prostě okouzlující, ale zároveň neztrácí svou dívčí stránku a kniha se díky ní četla jedna báseň.

Je pravda, že se našlo pár chvil, kdy jsem byla trochu zmatená a úplně jsem nechápala, co se zrovna stalo nebo o čem to postavy právě mluví, nicméně když říkám pár, myslím, skutečně jen pár a na celkovém dojmu se to zas tak výrazně neprojevilo.

Nebyl to ale jen ten styl psaní. Kniha je totiž plná dobrodružství a nástrah a člověka osudy hlavních hrdinů prostě nemohou nechat chladným. Přestože by se tam daly najít věci, které by se možná mohly zdát trochu ohrané, třeba záhadná a tajnůstkářská povaha Jina, autorka to zvládla podat tak, že se to úplně ztratilo. Dokázala to všechno napsat tak, že čtenáři její záměry zůstávají skryty až do té chvíle, kdy se mu je sama rozhodne odhalit. Kromě toho se jí také podařilo vyhnout se těm největším možným klišé a to se prostě cení.

„Příběhy o Izmánu patřily mojí matce. Ale svět byl mnohem větší, než mi moje matka kdy vyprávěla. A jednou nebo dvakrát mě dokonce i napadlo, že bych se v něm mohla vydat kamkoliv.“

Zapomeňte na Ameriku, monogamii, rovnoprávnost a jednorožce. Alywynin svět je plný džinů, ghúlů, mýtických písečných koní búraqi a pravděpodobně i mnoha dalších bájných tvorů, které jsme jen ještě nestihli poznat. Mirádži, země ve které se hlavní hrdinka narodila, je inspirována arabskými zeměmi, vládne tu sultán, polygamie a slovo ženy nemá ve společnosti téměř žádnou váhu. Přestože jde o fiktivní svět, člověk má při čtení nejednou pocit, že když odhlídne od všech těch bájných stvoření, celé by se to klidně mohlo odehrávat u nás na Zemi. Možná nejde o geniálně vymyšlený svět, jaký byste jen tak někde nenašli, není to žádná Zeměplocha, Narnie ani Říše divů, ale v jednoduchosti je krása a Mirádži je toho důkazem. Je vidět, že autorka si ji řádně promyslela a autentičnost jí rozhodně nechybí.

Už jsem se zmiňovala o hlavní hrdince, každopádně za zmínku určitě stojí i ostatní postavy. Zprvu to tak možná nevypadá, ale s postupem času se během čtení seznámíte s hromadou nových a jedinečných postav, z nichž každá je úplně jiná a svá.

Poušť v plamenech mě nakonec přesvědčila, že obálka na téhle knize není zdaleka to nejlepší. Je to jízda a já se při jejím čtení neskutečně bavila. Jak jsem začala číst, už bych ji bývala nejraději zhltla celou na posezení. Věřte mi, tohle je prostě kniha, která ve vaší knihovničce nesmí chybět.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo.
8 komentářů u "[Recenze] Alwyn Hamilton: Poušť v plamenech | Poušť v plamenech #1"
  1. Souhlas, je to skvělá knížka, sepsala jsi to pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mě taky zaujala, ale zatím ještě musí počkat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudák :D Ale ne, tomu samozřejmě rozumím :)

      Vymazat
    2. muj seznam zacina byt nekonecny, az me to depta, nevim co driv si poridit :-D

      Vymazat
    3. Soucítím, děvče, soucítím :D

      Vymazat
  3. Anotace mi zněla dost zvláštně, takže jsem ji neměla v plánu, ale tys mě přesvědčila. Jakmile se vymotám z té hromady knih, která mi tu leží na okně, po zemi a já nevím, kde ještě, začnu ji shánět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To hrozně ráda slyším, že jsem tě naťukla ke změně názoru a věřím, že nezklame ♥

      Vymazat