Social Media

Přečteno v angličtině: Thirteen Reasons Why


Počítám, že v tuhle chvíli jste pojem "Thirteen Reasons Why" už snad všichni slyšeli a pěkná řádka z vás viděla i populární seriál. Někteří už možná dokonce četli i knihu. Ze seriálu se stal ohromný hit, nicméně můj článek bude věnován trochu opomíjené knižní předloze.

Na Thirteen Reasons Why jsem, světe div se, nenarazila až díky seriálu. Poprvé jsem se s ní setkala už před více jak dvěma lety, tedy před celým tím boomem, a od té doby z mého wishlistu nezmizela. Mám dojem, že to je kniha, na kterou jsem si brousila zuby fakt asi nejdéle ze všech bez toho, aby mě to časem přešlo. Nicméně jsem prostě nějak nebyla schopná koupit si knihu dřív - v češtině pořád vycházelo tolik super titulů a koupit si českou knihu bylo podstatně snazší, než objednávat další knihu z Bookdepository.

Každopádně, abych vás moc neunudila svým zdůrazňováním, že jsem tu knihu znala a chtěla ještě dřív, než všichni začali zbožňovat seriál, vrhneme se na to podstatné - na knihu.

Hned, co jsem na knihu narazila, mě prostě dostalo to téma sebevraždy, protože pro podobná témata mám jednoduše slabost. Navrch to mělo velmi kladná hodnocení a vypadalo to tak trochu jako kniha snů. A nakonec kniha byla ještě mnohem lepší, než jsem si kdy představovala.

Během čtení mi postupně začalo docházet, že vlastně pořádně nevím, co jsem od té knihy očekávala. Jasně, čekala jsem, že bude dobrá, ale to bylo všechno. Ani ve snu mě nenapadlo, že bude tak čtivá, že budu nedočkavě otáčet každou další stranu, že budu chvílemi zapomínat dýchat, že mě tak moc pohltí.

Nebyla jsem napjatá ani tak kvůli tomu, co se stalo dál, jako spíš kvůli tomu, co udělal Clay. Byla jsem nervózní s ním, s každou další nahrávkou jsem urputně doufala, že se konečně dozvíme, proč ho Hannah dala na seznam. Přestože ten kluk nedostal zas tak moc prostoru, abychom ho mohli blíže poznat, měla jsem ho ráda.

O Hannah se mi mluví těžko, protože prostě tak úplně nevím. Občas jsem si říkala "Hey, holka, a tohle je důvod dát někoho na ten seznam, jo?", ale jak vyprávěla příběh dotyčného dál, ukázalo se, že ten důvod byl hlubší a dával daleko větší smysl.

"It may seem like a small role now, but it matters. In the end, everything matters."

Setkala jsem se s názory, že se jí sice staly špatné věci, ale i přesto to nebylo nic, přes co by se nedalo přenést. Slyšela jsem, že si až moc vyčítala věci, za které nemohla. Ani s jednou z těchto věcí ale nemůžu souhlasit. Jasně, byly tam věci, přes které by se některý člověk mohl přenést, jenže celé to jde mnohem hloub a my prostě nemůžeme vidět do mysli nemocného člověka, nemůžeme pochopit, jak a co cítí. Ono se to lehce řekne "Měla udělat tohle a tamto tím a tím způsobem.", jenže ten člověk to celé pravděpodobně vnímá úplně jinak.

Je pravda, že celou dobu mi vrtala hlavou jedna věc - jak je možné, že se všem podařilo sehnat něco, na čem kazety přehrát? Minimálně tedy ti před Clayem, o kterých víme, že pásky slyšeli. Kdybych na jejich místě byla já, nejdřív bych fakt zoufale hledala starý dětský magnetofon, který by s trochou štěstí mohl stále fungovat a kazety přehrát, přitom by mě ale pozorovala matka s babičkou a jakmile bych ho našla, chtěly by si kazety poslechnout také, což by nebylo úplně ideální (jenže, to bych zjistila až ve chvíli, kdy by bylo pozdě). V tom horším případě bych tuhle hračku nenašla, neměla nikoho, kdo by mohl takový přehrávač mít a vyvstala by otázka - stojí mi ta zvědavost za to, abych si ho sháněla a kupovala? Stály by mi ty peníze vůbec za to? Taky by Hannah bývala mohla do krabice přibalit i jednoho toho walkmana, aby měla jistotu, že její kazety všichni uslyší.

Angličtinu to má fakt snadnou. Čtení pro mě nebylo téměř žádný problém (tedy až na to, že jsem se občas začetla do Hannina vyprávění tak, až jsem vůbec nezaregistrovala přechod na vyprávění Claye a pak jsem se musela zmateně vracet). Bála jsem se, že mi to kvůli té angličtině bude trvat hrozně dlouho, ale realita byla úplně jiná - kniha mi trvala zhruba dva dny.

Thirteen Reasons Why je prostě něco neskutečně úžasného a skvělého. Jasně, má to sem tam nějakou tu mouchu, ale sakra - je to tak moc báječný. Kašlete na seriál, přečtěte si knihu. Skutečně vám nelžu, když říkám, že to stojí za to.

P.S. Pokud jde o seriál - hned po dočtení jsem se rozhodla, že teda rovnou sjedu i ten. Zvládla jsem první díl, u kterého jsem permanentně nadávala, kolik věcí bylo špatně, takže to vidím tak, že ani on nebude o článek ochuzen.
10 komentářů u "Přečteno v angličtině: Thirteen Reasons Why"
  1. Já jsem n knihu narazila o chvíli dřív než měl vyjít seriál a řekla jsem si proč to nezkusit. A strašně moc se mi ta knížka líbila a když vyšel seriál řekla jsem si no, tak to asi nedopadne dobře. U prvního dílu jsem taky nadávala, že je to úplně jinak. Ale když jsem to zkoukla celé jsem ráda, že to bylo uděláno, tak jak to udělali, protože v tom seriálu jsou vidět reakce a změny charakteru postav a celkově celá jejich psychika, když se dozví, co se stalo. Moc se mi líbilo jak na to každý reagoval jinak a my jsme se vlastně dozvěděli i něco o postavách, která v knížce nedostaly žádný prostor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím, jak je to pojaté a že i ostatní dostali nějaký prostor, jsem se nakonec smířila a uznávám, že to dává smysl a není to špatný nápad. Nicméně co mi vážně vadí je, jak úplně překopali vztah Hannah a Claye, přijde mi, že tím úplně zničili tu myšlenku toho, proč Clay vůbec neví, co na pásce dělá a podobně. A také se mi nelíbí, že z Claye udělali hrozného nerda a asociála, což v knize tak úplně nebyl.

      Vymazat
  2. Ja som to mala opačne. Najprv seriál, potom kniha. Ešte počas pozerania som začala čítať a bola som pomerne vtiahnutá do toho. Tie odlišnosti tam boli, hlavne jedna z nich mi náramne prekážala, ale inak dobre :)) Podľa mňa príbeh na zamyslenie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohu se zeptat, která ti právě tak moc překážela? Zajímalo by mě, jestli to bude něco, co nedovedu překousnout ani já. :D

      Vymazat
    2. Spôsob jej samovraždy... :D to mi vadilo najviac :D

      Vymazat
    3. Aha, tak k tomu jsem se ještě nedostala. :D

      Vymazat
  3. Já jsem viděla seriál, ale chtěla bych si přečíst knížku, protože seriály/filmy podle knihy bývají často ořezané :/

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám za sebou sice asi jen tři díly, ale zatím mi přijde, že tohle je ten případ, kdy to není vyloženě moc ořezané. Jasně, přijdeme o spoustu Clayových myšlenek, na druhou stranu dostáváme navíc pohled na ostatní postavy, takže se dá říct, že to je zkrátka a dobře něco za něco.

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Na knihu se chystám, ráda bych si ji přečetla a pak zkoukla i seriál :) Snad mě nezklame :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se k ní brzy dostaneš. Je vážně báječná! :)

      Vymazat