Social Media

[Recenze] Kiera Cass: Dcera | Selekce #4


Název: Dcera
Série: Selekce
Díl: 4
Autor: Kiera Cass
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Počet stran: 320
Nakladatelství: CooBoo [červen 2016]

Oficiální anotace: Princezna Eadlyn od malička stále dokola poslouchala vyprávění o tom, jak se potkali její rodiče. Ona ovšem ani náhodou netouží opakovat jejich romantický příběh! O svém životě však nerozhoduje sama. Její protesty jsou naprosto zbytečné, i ona si musí manžela vybrat v Selekci. Nenechte si ujít příběh další generace princeznovské Selekce!

Vzpomínáte na příběh Americy a Maxona? Po dvaceti letech jsou stále spolu, šťastní a navíc obklopeni milovanou rodinou. V zemi se ale zase začínají probouzet nepokoje a to i navzdory tomu, že kastovní systém byl už před lety zrušen. Obyvatele je potřeba nějak rozptýlit a co by mohlo těmto účelům vyhovět více než zbrusu nová Selekce?

Eadlyn vyrůstala v tom, že jednoho dne usedne na trůn, že nikdo nemá takovou moc jako ona, a tak když ji rodiče začnou zničehonic přesvědčovat, aby svolila k Selekci, vůbec se jí to nezamlouvá. Ani náhodou netouží po tom, aby ji svazoval nějaký muž, láska je pro ni slabostí. Nakonec ale otci slíbí, že za určitých podmínek do Selekce půjde a vydrží v ní alespoň tři měsíce, které jim mají pomoct vymyslet, jak nepokoje uklidnit.

Třicet pět chlapců přijde do paláce, aby se ucházelo o její srdce, ale ani jeden z nich netuší, že Eadlyn už má připraveno nespočet plánů, jak zařídit, aby ji nenáviděli a sami odstoupili…

„Tohle není žádná hra, pánové. Tohle je můj život.“

Jestli jste neměli rádi Americu, Eadlyn budete přímo nenávidět. Je namyšlená, rozmazlená a nepříjemná, téměř nikdo jí není dost dobrý. Představa, že s tou holkou budu muset vydržet celou knihu, byla jednoduše děsivá.

První dojmy kniha dobré prostě neudělala. Byla jsem přesvědčená, že tohle už prostě nebude jako ta skvělá série o Americe, že mě to nebude bavit. Jenže pak se soutěž rozjela a Kiera Cass mě celou tou svou princeznovskou tématikou nečekaně dostala, už zase.

I s tou hlavní hrdinkou jsem se nakonec tak nějak smířila a rozhodla se nenechat ji zkazit mi potěšení z knihy. Nejsem si sice jistá, jestli byla tak strašná záměrně anebo to jen mělo být ve stylu „všichni se tváří, jakoby byla hrozná, ale ona vlastně není!“, nicméně na tom ve výsledku asi nesejde. Ačkoliv jsou její rozmary a uvažování občas vážně protivné, alespoň je to svým způsobem takové ozvláštnění od miloučkých princezen, které touží po lásce.

Abych nezazdila ostatní postavy, s těmi si autorka vyhrála. Do soutěže totiž přivedla hromadu neotřelých, různorodých a zajímavých hrdinů. Je pravda, že nedostaneme šanci poznat všech třicet pět, nicméně ti, kteří vytrvají dost dlouho na to, abychom zjistili, jací jsou, se opravdu vyvedli. Eadlininými nápadníky to ale nekončí, opět se shledáme s Americou, Maxonem, Marlee, Lucy, Aspenem i May, které asi není potřeba blíže popisovat. Do toho přibudou také Eadlynini tři bratři – její dvojče Ahren, Kaden a nejmladší rošťák Osten, a děti Marlee – nafrněná Josie, která byla snad ještě o kapku otravnější než Eadlyn, a knihomol Kile. Ani jim nelze upřít jedinečné charaktery.

Cass navíc umí psát. Ačkoliv mi to tak na začátku série možná nepřišlo, dost se vypsala a nenapadá mě nic, na co bych si v souvislosti s jejím stylem mohla stěžovat. A stejně jako u předchozích dílů, i tady platí, že kniha neskutečně rychle utíká. Vážně jsem nechápala jak to, že jsem ji přečetla tak rychle.

Děj je sice průhledný asi jako potravinářská fólie a je tak nějak předem jasné, jak to bude dál, nicméně je to ten typ knihy, kde na tom vůbec nezáleží. Kromě toho vám ale můžu zaručit, že se určitě objeví alespoň jedna věc, která vás překvapí.

Zkrátka a dobře, je to milé, zábavné a čtivé. Kiera Cass rozněžní každé princeznovské srdíčko a svým knihám tak zaručí, že je něžné pohlaví prostě miluje. Má to sice svoje chyby, ale ve chvíli, kdy se ponoříte do čtení, na ně ještě rádi zapomenete. Možná to člověka neobohatí na intelektuální úrovni, ale rozhodně si u toho skvěle odpočinete. Ode mě si kniha nakonec přeci jen vybojovala celé čtyři hvězdičky.

4 komentáře u "[Recenze] Kiera Cass: Dcera | Selekce #4"
  1. Noo, tak to je skvelá recenzia! :D Ako píšeš hneď v prvej vete, že hl. hrdinka je ešte horšia než America.... aaaach, jaj :D Tak to vážne neviem, či prežijem :D :D Ale aj tak... veľmi si ma nalákala.
    Celková séria je v podstate zvláštna. Na jednej strane sa mi vôbec nepáči, no na druhej sa od nej neviem odtrhnúť, lebo je písaná dobre. :D Maj sa krásne a želám krásny deň! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hrozně zvláštní. I když mě úplně původně námět vůbec nezaujal a autorka mi zkraje série přišla nevypsaná, když jsem se pustila do čtení, najednou se prostě nešlo odtrhnout! To jsou šaty a šaty a plesy a jídlo a prostě oh damn! Je to boží, ačkoliv to má zároveň tak moc chyb... :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Mám přečtené teprve první dva díly Selekce, ale oba mě bavily a určitě se chystám i na další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Jsem ráda, že se ti Selekce líbí, je to vážně super série. Na konci třetího dílu to autorka sice trochu zkazila, ale co se dá dělat, stejně je to bezva. :D

      Vymazat