Social Media

Syndrom #bookstagrammer


#Bookstagram zaplavil knihomolskou scénu, a jak jsme si již vysvětlili v Knihomolském starter packu, každý správný knihomol už jeden takový má - a pokud tvrdí, že ne, tak buď lže anebo prostě není správný knihomol. Smiřte se s tím, jinak to nefunguje. U některých ale obyčejná záliba v instagramování přerostla v něco většího, v něco, co vědci (tedy já) odborně nazývají „Syndrom #bookstagrammer“. Jak poznat, zda se tenhle syndrom týká i vás? V dnešním článku vám přináším seznam těch nejčastějších příznaků.

1. Neustále podvědomě přemýšlíte o dekoracích, které by se krásně vyjímaly na fotkách
O tomhle vám mohu povědět z první ruky. Co jsem podlehla kouzlu bookstagramu, strašně ráda se procházím po obchodech s dekoracemi a obchody jako Nanu-Nana nebo Tiger jsou mou životní vášní. Jenže tam to nekončí - všechno, na co se podívám, podvědomě hodnotím z bookstagrammerského úhlu pohledu, a když pak uvidím krásný podtácek, první co mě napadne, je: „Ježiš, to by na fotkách vypadalo tak krásně!“ Občas si pak přijdu úplně retardovaná, když vidím hrneček nebo čokoládové bonbony a už přemýšlím o fotkách.

2. Fotíte, fotíte, fotíte. Kdykoliv a kdekoliv!
Nemůžete mít bookstagram bez fotek, to je snad nade vše jasné. A tak vám nezbývá nic jiného než fotit, fotit a zase fotit. Doma nebo venku, je to úplně jedno. Když jste venku, pro jistotu s sebou pořád nosíte nějakou tu knihu a něco, čím můžete fotit. Je vám jedno, že je kolem vás třicet lidí, kteří nechápavě koukají, proč tu knihu pokládáte do mokrého listí a fotíte ji. Úplně nejlepší jsou na focení ale kavárny - což je vlastně taky ten jediný důvod, proč do nich sem tam zavítáte.

3. Přemýšlíte o focení
Když zrovna nefotíte, alespoň o focení přemýšlíte. Všude kolem vás je totiž tolik inspirace! Třeba támhle ten strom by vypadal skvěle! A co to prkýnko?! A jak bych to mohl/a vyfotit, aby to vypadalo nějak jinak, nezvykle? Jak bych mohl/a poskládat tu kompozici? No, ale chce to nějaké dekorace, aby to nevypadalo tak chudě. Jé a co...

4. Funko POP, potřebujete Funko POP
Existuje ještě vůbec bookstagrammer bez nějaké té Funko POP figurky? Těžko říct. Tyhle figurky teď na instagramu fakt strašně letí a není divu - vždyť jsou naprosto úžasné! A je jich tolik, neumím si představit člověka, který by alespoň po jedné netoužil. Bookstagrammeři je samozřejmě hojně využívají na fotky a tyhle figurky jim ve funkci modelů plnohodnotně nahrazují lidi. Ať už Funko POP vyfotíte jakkoliv a kdekoliv, můžete se vsadit, že ta fotka prostě bude mít úspěch.

5. Podzimní theme, zimní theme, halloweenské theme...
Každá roční doba se vyznačuje nějakými typickými prvky a vy si prostě nemůžete pomoct - musíte je zdůraznit i na svých fotkách. Na podzim rádi fotíte s barevným listím, v zimě ve sněhu a na jaře zase máte na všech fotkách květiny. A svátky jako Halloween nebo Vánoce jsou pro vás teprve něco! Dýně, lebky, svíčky... Hlavně aby z vašeho feedu byla cítit ta správná dobová atmosféra!

6. Ale taky vám ten feed prostě musí ladit
Zároveň ale nikdy nepřestáváte myslet na to, jak váš feed vypadá jako celek. Musí to nějak ladit. Jakým způsobem toho docílíte je už různé - něčí feed září všemi barvami duhy, druhý je celý postavený na daném ročním období, další se snaží být minimalistický, třetí má na každé fotce nějaký jeden stejný prvek, který to celé pojí dohromady... A pak také musíte myslet na to, jestli nebudete mít dvě až moc podobné fotky vedle sebe, jestli vám pod sebe nevyjdou fotky se stejným povlečením nebo knihou... No, je to prostě pekelně náročná disciplína!

7. #Hashtagy
Hashtagy jsou základ. Kdo to chce na instagram někam dotáhnout, a není ještě známý někde jinde / něčím jiným, bez hashtagů se to jednoduše neobejde a vy to moc dobře víte. Někdo se soustředí především na ty české, jiný chce proniknout do zahraničí a většina to kombinuje. Ono je to jedno, hlavně aby tam byly! Člověk by pomalu nevěřil, kolik těch knižních hashtagů, co letí, je a přece.

8. Lajkujete
Nebudeme si nic nalhávat, čas od času to děláme všichni - projíždíme profily jiných bookstagramů a rozdáváme lajky v naději, že si nás dotyčný všimne a taky nám nějaký ten lajk hodí anebo nám v tom lepším případě rovnou dá i follow. Jsme schopní tímhle strávit třeba hodinu, protože přeci jen ona je to i jistá forma získávání inspirace a poznávání nových lidí. A na instagramu čas vždycky tak rychle utíká!

9. Malujete, kreslíte, tvoříte anebo alespoň nakupujete
Těžko budete mít fakt hezký instagram bez nejrůznějších dekorací, a tak nezbývá než malovat, kreslit a tvořit vlastní záložky, obrázky nebo cokoliv jiného, co dodá vašim fotkám ten správný šmrnc. A jestli nejste moc na tyhle tvůrčí činnosti, alespoň chodíte po obchodech a hledáte ty správné věci, které by na vašich fotkách vypadaly fakt krásně (což nás vlastně přivádí zpátky k bodu 1), nebo rovnou nakupujete výrobky ostatních bookstagrammerů, kteří se rozhodli, že když už něco umí, mohla by to být i dobrá možnost přivýdělku.

10. Pozor, Shout Out Session!
Každý bookstagrammer sní o tom, že jednoho dne bude mít stovky lajků na fotkách a tisíce sledujících. To ale nepřijde samo a je třeba na tom pracovat, no a Shout Out Sessions jsou naprosto skvělou formou, jak si k pár sledujícím dopomoci. Jakmile nějakou tu Shout Out Session zahlédnete, už běžíte, screenujete a sdílíte, čím rychlejší budete, tím lépe, protože je vždycky lepší být hned mezi prvními sdílenými profily. Vy sdílíte je, oni vás a všichni jsou šťastní a spokojení, protože je jejich profil na 24 hodin někde vidět.

11. Tagy a challenge
Existuje vůbec sociální síť, kde by se tagy a challenge nevyskytovaly? Najdete je na blozích, YouTube i facebooku, takže je jasné, že ani instagram s bookstagramem nemohli zůstat mimo. A že je z čeho vybírat. Jsou tu ty klasické tagy ve stylu „5 postav, které mě inspirovaly“ i měsíční challenge, kdy je na každý den dáno jedno téma, na které se pak zveřejňuje fotka. Někdo miluje oboje, někdo zběsile taguje všechny své kamarády a doufá, že ho taky do něčeho tagnou a někdo se bezhlavě vrhá do každé výzvy.

12. Chcete, aby počet vašich followerů byl vyšší než počet lidí, které sledujete vy
No dobře, tohle se týká nejspíš téměř většiny uživatelů instagramu, ale na bookstagrammery to platí dvojnásob, obzvlášť vezmeme-li v potaz, že to mají snad i trochu těžší. Takový bookstagrammer má těch oblíbených účtů obvykle hromadu, protože je vážně z čeho vybírat. Občas to vypadá, že bookstagramem tajně žije téměř celý svět. Pak nastává taková ta existenční otázka „Měl/a  bych dát follow každému účtu, který se mi líbí a baví mě, anebo jen těm, které mě fakt výrazně zaujmou?“ Ať už se rozhodnete jakkoliv, stejně sníte o tom, že jednou bude ukazatel vašich sledujících ukazovat vyšší číslo než ten, jenž říká, kolik profilů sami sledujete. A když ta chvíle konečně nastane, máte klid v duši a cítíte, že váš život nabírá úplně nový smysl.

13. Postujete tak často, jak to jen jde
Nejdřív jste postovali párkrát do týdne, pak jste tomu dali nějakou tu pravidelnost, nakonec jste postovali každý den a teď? Nejraději byste postli rovnou osm fotek denně (a někdy to i nadšeně realizujete). Čas od času vás napadne, jestli už to není trochu moc a tak do stories hodíte anketu s dotazem, jak to vlastně vyhovuje vašim sledujícím. Jestli se toho ale nakonec vážně vydržíte držet, je už druhá otázka.

Pasuje na vás alespoň 67 % procent výše zmíněných bodů? Pak vám mohu oficiálně diagnostikovat syndrom #bookstagrammer. A protože vás znám, nezapomeňte ke svým fotkám na instagramu od teď přidávat i patřičný hashtag - #syndrombookstagrammer, ať to o vás všichni ví!
12 komentářů u "Syndrom #bookstagrammer"
  1. Bože, tohle je tak PŘESNÝ! :D Prakticky na každý bod jsem souhlasně pokývala hlavou. :D To ani není možný. :D Navíc když si vezmu, že jsem nijak neplánovala být bookstagramer, jenže ono mě to nějak chytlo a už to jelo. A teď mě to fakt strašně baví. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ani nevíš, jakou radost z toho tvého komentáře mám! :D Taky jsem paradoxně původně bookstagrammer být neplánovala, vlastně jsem si říkala, že to je něco, co fakt nechci. A pak se to najednou stalo... :D

      Vymazat
  2. Rozhodně tímhle syndromem trpím :D Díky za skvěle výstižný článek!

    OdpovědětVymazat
  3. Většinu jsem odkývala, ale spíše z pohledu ostatních. Některé se mě bohužel (nebo snad naštěstí) netýkají. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen počkej, beztak ten zbytek časem přijde i na tebe. :D

      Vymazat
  4. :-D to je přesný, mám jasnej #syndrombookstagrammer

    OdpovědětVymazat
  5. Totálně to na mne sedí :D akurát nemám Funko POP figurku. Krásný článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Jen se neboj, ty Funko POP jsou jen otázkou času. :D

      Vymazat