Social Media

5 důvodů, proč je Poušť v plamenech tak boží


Pokud aktivně sledujete tu naši young adoultovskou knižní bublinu, o Poušti v plamenech jste v poslední době prostě museli alespoň jednou slyšet. Ukázalo se totiž, že druhý díl přijde s novou obálkou, protože se první díl málo prodával a nakladatelství doufá, že právě nová obálka ke knize přiláká další čtenáře. A tak se rozjel #ZachranteSerii a všichni, co jsme knihu četli, urputně doufáme, že to vyjde a nakonec se vydá i ten závěrečný díl.

Upřímně vám povím jedno - v životě by mě nenapado, že se právě tahle série málo prodává. Je tu hromada jiných titulů, leč mnohdy také kvalitních, o kterých by mě taková informace nepřekvapila, ale Poušť? Cože? A to je jak možné? Vždyť tahle série má všechno - úžasnou obálku (teď myslím tu modrou od prvního dílu), skvělé postavy, napínavý děj, nový a neokoukaný svět a navrch je to celé skvěle napsáno!

No a tak jsem se rozhodla sepsat seznam 5 hlavních důvodů, proč je tahle série tak strašně super. Snad to alespoň někoho z vás, kdo jste knihu ještě nečetli, konečně přesvědčí ke koupi. A jestli ne, tak už vážně nevím, co by mohlo, nejspíš jste prostě navždy zatraceni.

1. Badass hlavní hrdinka
Dost bylo ukňouraných hlavních hrdinek, co se těžko sžívají s vlastním osudem, snad všichni totiž mnohem víc milujeme hrdinky, které jsou pěkně od rány a nebojí se jít za tím svým. Přesně taková a ještě lepší je Amání. Je to holka, která se odmítá smířit s osudem, který by ji čekal v Prachově a je odhodlaná udělat snad téměř vše pro to, aby odtamtud konečně vypadla. Ale hlavně - Amání je pistolnice. Sakra dobrá pistolnice a zkuste si říct, že to prostě není boží! Schválně, kolik dalších hrdinek, které jsou s pistolí jedna ruka, mi dokážete vyjmenovat? Přesto všechno ale neztrácí ani svou dívčí stránku, a tak je jako postava fakt skvěle vyvážená. Navíc Amání rozhodně není žádné ztělesněné dobro, není perfektní. Chybuje a kromě svých světlých stránek má i ty tmavé, jak to taky má být.

2. Trochu jinej svět
Ať už jde o fantasy, dystopie nebo paralelní verze našeho světa, věřte, že svět, ve kterém se odehrává Poušť v plamenech, pro vás stejně bude neotřelý a neokoukaný. Autorka stvořila fiktivní svět, kde čerpá mnoho inspirace z arabské kultury, jejích mýtů i minulosti.

V Mirádži vládne sultán a polygamie a slovo ženy nemá ve společnosti prakticky žádný význam. Kromě toho je tu ale také spousta úchvatných mýtických stvoření, jako jsou třeba džinové, ghúlové, pouštní koně búraqi a mnoho dalších.

Nutno dodat, že džiny byste si neměli představovat jako legrační človíčky, kteří vám splní tři přání, pokud setřete lampu, v níž přebývají. V lampách nežijí a jediným způsobem, jak je ovládat, je znát jejich pravé jméno, které si pečlivě střeží. (A ghúlové vážně nejsou jako ti, které možná někteří znáte z mangy a anime Tokyo Ghoul.)

Já nevím jak vy, ale strašně jsem si to zamilovala. Je to totiž něco úplně jiného než všechny ty příběhy z Ameriky a tak to jako čtenář vítám jako příjemnou změnu. Ono taky koho by pořád bavilo číst o dracích nebo vílách? Mě tedy ne, ačkoliv mi to taky pořádně došlo až ve chvíli, kdy jsem se pustila do Pouště v plamenech a uvědomila si, kolik jiných možností tu stále je.

 http://iceybooks.com/blog/wp-content/uploads/2016/04/rebel-1920x1080.jpg

3. Napínavá jízda od začátku až do konce
Autorka umí skvěle psát, takže není divu, že je to celé tak čtivé, že se vám nebude chtít od knihy odtrhnout oči ani na minutu. Amáníno dobrodružství započne hned na první straně a od té doby se napětí jen a jen stupňuje. Kniha je nabitá akcí a jakmile začnete, až do konce nebudete myslet prakticky na nic jiného a budete jen chtít číst a číst a číst, takže vám ta kniha nakonec uteče až moc rychle a vy budete celí zoufalí nutně potřebovat další díl. Věřte mi, znám to z první ruky.

Budete fandit hlavní hrdinům a doufat, že to všechno dobře dopadne. Budete zvědaví, co přijde dál a jaká tajemství vám kniha odhalí. Budete zoufalí, když všechno půjde do kopru a nadšení, když protagonistům jejich plány vyjdou.

4. Postavy
Už jsem vám do nebes vychválila Amání, ale je důležité, abyste věděli, že to není ten případ, kdy si autorka vyhraje s hlavní hrdinkou a zbytek postav nechá nemastný, neslaný. Nebojte ale, nechystám se tu básnit jen o Jinovi, se kterým je Amání na útěku, ačkoliv si jsem jistá, že pro spoustu z vás to bude jeden z těch záhadných hrdinů, které si naprosto zamilujete. Čím dále se v příběhu dostáváte, tím více postav poznáváte a zjišťujete, že jsou jedna lepší než druhá. Ráda bych vám některé z nich popsala blíže, ale mám strach, že bych se jen těžko obešla bez spoilerů a tak vám asi nezbyde než mi věřit a sami se o mých slovech přesvědčit.

5. Romantika netáhne
Věřte nebo ne, ale Poušť v plamenech není nikterak romantická kniha. Jasně, romantická linka tu nechybí, ale Amání i všechny ostatní postavy mají starostí nad hlavu a zajímají je daleko jinačí věci než nějaká láska a vztahy. A ani vy rozhodně nebudete celou knihu číst s tím, že celou dobu akorát čekáte, kdy se ti dva dají dohromady a odejdou spolu ruku v ruce do západu slunce. Poušť v plamenech vám dá totiž drobrodružství, které nějakou romantiku odsune až na vedlejší kolej. Autorka přesně věděla, jaký poměr romantiky si může dovolit, aby to z knihy neudělalo jen další příběh o lásce, a fakt se jí to povedlo. Knih o lásce je totiž hrozně moc a tak je příjemné jednou číst knihu, kde láska nehraje prim.

A co vy? Už jste Poušť v plamenech četli, nebo teprve teď obouváte boty, abyste si pro ni zaběhli do nejbližšího knihkupectví?

5 komentářů u "5 důvodů, proč je Poušť v plamenech tak boží"
  1. Na Poušť v plamenech se chystám už hrozně dlouho a jsem na tu knížku šíleně zvědavá. A teď, když koukám tady na těch pět bodů, těším se ještě víc. Hlavně první a poslední bod mě navnadil :)

    OdpovědětVymazat
  2. Čítala som, dnes mi akurát dorazila trojka a nemôžem sa dočkať, kým sa do nej pustím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto souhlasím, je to pecka :D

    OdpovědětVymazat
  4. Stejně jako tebe, ani mě by nenapadlo, že tahle série není tolik prodávaná. Článek se ti moc povedl, a tak nějak mě přesvědčil k tomu, že si knihu brzo musím pořídit :D :)

    OdpovědětVymazat