Social Media

[Recenze] Marissa Meyer: Winter | Měsíční kroniky #4


Název: Winter
Série: Měsíční kroniky
Díl: 4
Autor: Marissa Meyer
Překlad: Jana Zejmanová, Martina Šímová
Počet stran: 768
Nakladatelství: Egmont [listopad 2016]

Oficiální anotace: Princezna Winter má obdiv měsíčního národa pro svou vznešenost a dobré srdce, a navzdory tomu, že jí tvář hyzdí jizvy, její krása je prý ještě úchvatnější než královny Levany, její macechy. Winter svou macechu nenávidí a ví, že Levana neschvaluje její city k příteli z dětství – pohlednému palácovému strážnému Jacinovi. Ale Winter není tak slabá, jak si Levana myslí. Společně s kyborgskou mechaničkou Cinder a jejími spojenci by se jí dokonce mohlo podařit rozdmýchat povstání a zvítězit ve válce, která zuří už příliš dlouho. Dokážou Cinder, Scarlet, Cress a Winter porazit královnu Levanu a dopsat šťastné konce ke svým příběhům?

Winter, princezna Měsíce, vyrůstala od chvíle, kdy jí zemřel otec, v paláci bez lásky, a i na ní se podepisuje Levanina krutá vláda. A ačkoliv je často terčem posměchu měsíční smetánky, prostý lid princeznu miluje. Pro její dobré srdce a laskavou povahu je miláčkem Měsíce, a přestože jí tvář hyzdí jizvy, její krása daleko přesahuje tu Levaninu. Není divu, že Levana svou nevlastní dceru zrovna dvakrát nezbožňuje a dost možná by se jí už dávno zbavila, nebýt toho, že by si tím proti sobě pravděpodobně poštvala ohromnou část svých poddaných. A trochu k tomu přispívá i fakt, že je Winter tak trochu šílená, a kdo by toužil po šílené královně?

Vedle toho Cinder plánuje revoluci a je jasné, že se její boj brzy uchýlí ke svému konci. Svatba císaře Kaie s Levanou je na spadnutí a naši hrdinové musí rychle jednat, aby tomu zabránili a definitivně se Levany zbavili.

„Už nebyla dívkou z ledu a skla, ale ze slunečního jasu a hvězdného prachu, protože Jacin bude žít.“

Nevím jak pro vás, ale u mě Winter patřila na seznam mých nejvytouženějších knih – a stejně mi až nepěkně dlouho trvalo, než jsem ji konečně koupila. Měsíční kroniky jsou bezesporu jedna z nejlepších sérií, na které můžete v rámci Young Adult narazit a ani u Winter to není jinak.

Nemá snad ani cenu mluvit znovu o tom, že Marissa píše fakt skvěle. Nezdržuje se zbytečnými popisy, ale zároveň vám dokáže sdělit všechno, co potřebuje, skvěle navodit atmosféru a snad ještě lépe vystihnout různorodost svých charakterů.

Lunar Chronicles - Princess Winter by LauraHollingsworthMyslím, že právě to, jak zvládla napsat postavu Winter, je jejím mistrovským kouskem, alespoň prozatím. Princezna Winter totiž trpí měsíční nemocí. Nemocí, která u Měsíčňanů vznikne, když se rozhodnou nepoužívat svůj dar, a která udělá člověka tak trochu (anebo vlastně docela dost) bláznivým. Winter má vidiny, často vídá krvácet zdi paláce anebo cítí, jak se postupně proměňuje v dívku z ledu. Kromě toho si ale také nese tíhu všeho, co se jí stalo v minulosti. To, jak ji Levana, její nevlastní matka, donutila, aby si vlastní rukou zohavila obličej, protože v její kráse viděla hrozbu. To, jak chtěla použít měsíční dar pro dobrou věc, a pak zjistila, že to byla obrovská chyba. To, jak jí zemřel otec. To, jak ji Měsíčňané považují za zdroj zábavy na královských popravách, i to jak úlisně na ni hledí. Přese všechno je Winter nesmírně dobrá, hodná, milá, upřímná a její duše jakoby byla ztělesněním čistoty. Ani v nejmenším se nepodobá své maceše. Marissa to všechno vzala a vykreslila její charakter se vším všudy, jak by to dokázal jen málokdo. Její příběh a hlavně samotnou Winter si prostě musí každý zamilovat, neboť je naprosto kouzelná.

A Jacin, kterého jsme mohli trochu poznat už v předchozím díle, zde konečně dostane větší úlohu a i my ho mnohem více poznáme. Mimo jiné také pochopíme, proč v minulém díle udělal to, co udělal. Jacin se s Winter přátelí již od dětství a za své životní poslání považuje její ochranu. Je jedno, co všechno bude muset obětovat, pokud bude moci chránit Winter, je to v pořádku. Moc dobře totiž ví, že nikdo nikdy nemůže Winter ochránit lépe než on. Winteřino bezpečí jako by svým způsobem bylo středobodem jeho vesmíru.

Opomenout samozřejmě nesmím ani postavy, které už známe, nicméně tady není moc, co dodávat. Všechny jsou stále své, skvělé, a pokud jste četli předchozí díly, tak je sami moc dobře znáte. Jo a mimochodem – Vlkova vlčí láska ke Scarlet byla v tomhle díle snad ještě rozkošnější než v těch předchozích.

„Dokáže Cinder plavat?“

Nikoho snad nemůže překvapit, když vám povím, že kniha je akcí doslova nabitá. Ono by to u Měsíčních kronik snad ani jinak nešlo, a teď, když Cinder chystá revoluci… Přestože Winter čítá bezmála osm set stran, věřte, že ji moc dlouho číst nebudete. Strany ubíhají neskutečně rychle, napětí se stupňuje a revoluce vrcholí. Člověk nemá nejmenší tušení, co čekat dál, protože úplně všechno se může pokazit a pravděpodobnost, že se všem hrdinům povede vyváznout živí, se nezdá moc vysoká.

Konečně se navíc dostaneme na Měsíc, o kterém se zatím celou dobu jen mluvilo! Zjistíme, jak vypadá a jak zdejší společnost funguje. Uvidíme, jak zdejší obyvatelé vnímají Levanu i princeznu Winter, stejně jako uvidíme, čeho všeho je Levana schopná pro to, aby si udržela svou korunu. A možná, možná také konečně zjistíme, jestli je Levana skutečně tak krásná, jak se říká, anebo je to jen její měsíční kouzlo.

Když nadešel konec, bylo mi neskutečně smutno. Nějak mi pořád nedocházelo, že je to konec, že nic dalšího už nepřijde, a že až se dostanu k souboru povídek Hvězdy nad hlavou, žádné nové příběhy o zdejších hrdinech už nejspíš neuslyším. Jsou série, které mají téměř zbytečně hromadu dílů a pak jsou tu Měsíční kroniky, které by si těch dílů zasloužily mnohem víc, jenže prostě nejsou. Nejspíš proto, že autorka sama ví, že zbytečné protahování sérií málokdy končí dobře. (Ačkoliv si myslím, že Měsíční kroniky by byly právě tou výjimkou, která potvrzuje pravidla.)

Budete se smát, uculovat, rozplývat a možná i brečet. Kniha vám uteče až příliš rychle a vy si budete přát, aby těch stran bylo alespoň dvakrát tolik. Pokud jste se do téhle série ještě nepustili, vážně nevím, na co ještě čekáte – přečtěte si to už konečně! Je úplně jedno, jestli nemáte rádi re-tellingy, dejte tomu šanci a uvidíte, že tuhle sérii si prostě zamilujete.

 http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

3 komentáře u "[Recenze] Marissa Meyer: Winter | Měsíční kroniky #4"
  1. Opravdu detailní a rozpracovaná recenze, díky moc :)
    Já Winter četla rok zpátky. Nejvíc se mi ale asi líbila Scarlet :)

    OdpovědětVymazat
  2. Winter je úžasná, ostatně jako celá série. Je škoda, že už končí. Ale aspoň se můžeme těšit na další autorčiny projekty :)

    OdpovědětVymazat