Social Media

[Recenze] Alwyn Hamilton: Zrádce trůnu | Poušť v plamenech #2


Název: Zrádce trůnu
Série: Poušť v plamenech
Díl: 2
Autor: Alwyn Hamilton
Překlad: Martina Buchlová
Počet stran: 440
Nakladatelství: CooBoo [březen 2018]

Oficiální anotace: Amání utekla ze svého rodného města na konci světa společně se záhadným cizincem Jinem na hřbetě mytického koně. Tehdy šla jen za svou vlastní svobodou, ale nyní bojuje za svobodu celého Mirádži. Tomu panuje krvežíznivý sultán, který neváhal zavraždit svého otce, by se dostal na trůn. Amání se ocitne jako zajatkyně přímo v sultánově paláci a je odhodlána udělat vše, aby ho sesadila. Zatímco se pídí po tajných informacích na jeho dvoře, snaží se zapomenout, že Jin zmizel, zrovna když to vypadalo, že k sobě mají opravdu blízko, - a taky že je vlastně vězenkyní nepřítele. Čím dele však v paláci je, tím víc pochybuje, jestli je sultán opravdu tak hrozný, jak jí tvrdili, a přemýšlí, kdo je v její rodné vlastně ten zrádce.

Jestli jde Amání něco fakt dobře, je to dostávání se do problémů. Tahle holka se umí ohánět revolverem jako nikdo, dokáže zvednout celou poušť, ale maléry si ji stejně vždycky najdou.

Po tom, co konečně uprchla z Prachova a po boku rebelského prince sledovala začátek revoluce, se Amání ocitne uvězněná v samotném srdci říše, které je zároveň tím posledním místem na zemi, kde by teď zrovna chtěla být – v sultánově paláci.

Situace pro Amání vypadá špatně a je jen jeden způsob, jak ještě může být užitečná – vetření se do sultánovy přízně, aby tak pro povstalce získala užitečné informace.

„Revolver jsem vlastně nepotřebovala. Měla jsem přece celou poušť. Ale vždycky bylo dobré mít na výběr.“ 

Zrádce trůnu nenavazuje na Poušť v plamenech přímo, ale mezi oběma díly uběhlo zhruba pár měsíců, během nichž se toho dost stalo. Nemusíte se ale bát, všechno se dozvíte. Autorka časovou mezeru krásně překlene a já si myslím, že to příběhu prospělo daleko více, než kdyby se začalo přesně tam, kde se v prvním dílu skončilo.

Hned na prvních stranách jsem se zas a znovu zamilovala do Amání a zjistila, že je ještě lepší, než si ji pamatuju. Tahle holka má totiž fakt pěkně prořízlou pusu a pohotové reakce a je úplně jedno, jestli jí zrovna někdo drží nůž pod krkem nebo je naštvaná na svého přítele. Do všeho jde po hlavě a ničeho se nebojí a číst knihu z jejího pohledu je jízda, ať už se děje cokoliv.

Ke konci Pouště v plamenech Amání objevila své demdží schopnosti – má v rukou celou poušť. Jediným pohybem ruky dokáže stvořit písečnou bouři i meč na probodnutí nepřátel. Už s revolverem v ruce byla tahle holka téměř k nezastavení, ale teď? Přesto z ní stále není žádná Mary Sue a autorka přesně ví, jak s Amání zacházet, aby zůstala i nadále skvěle vyvážená. Její schopnosti vyvažuje její zbrklost a impulzivnost a pocity viny zase poukazují na to, že se ne vždycky rozhodne správně, že i legendární Modrooký bandita má nějaké ty chyby.

„Matka mě vychovala na tisících příbězích o dívkách, které zachránili džinové, princeznách vysvobozených z věží, prostých holkách zachráněných před chudobou.
Ukázalo se, že to všechno byly jenom pohádky.
Byla jsem v tom sama.“

Vzhledem k tomu, že Amání skončí zavřená v paláci, daleko od ostatních povstalců a veškeré akce, je jasné, že ve Zrádci trůnu už nebude jedna akce střídat druhou, přesto vám mohu slíbit, že se nebudete nudit a napjatí budete úplně stejně. Amání poznává sultána, zjišťuje, že harém je plný intrik a zas a znovu přemýšlí o povstání, kterého je součástí.

Pobyt v paláci a pozorování samotného sultána a jeho názorů v Amání i v nás čtenářích vyvolává nemálo otázek. Sultán, o kterém se celou první knihu jen mluvilo, najednou stojí před námi a je úplně jiný, než jsme si ho přestavovali. Nepůsobí sice jako důvěryhodný člověk, ale ani jako šílený despota.

Kromě toho se ale Amání musí vyrovnávat i se svým osobním životem, obzvlášť protože se jí v životě zničehonic znovu objeví někdo, o kom si myslela, že už ho nikdy neuvidí. A tak přemýšlí o své minulosti, o Prachově i o rozhodnutích, která od té doby učinila. Přemýšlí o svých rodičích i vztahu s Jinem, na kterého je pořád naštvaná, protože ji opustil, když ležela v bezvědomí s kulkou v břiše.

Takhle to nejspíš zní, že kromě přemýšlení Amání snad nic jiného ani nedělá, ale nenechte se zmást. Je to Amání a ta prostě nevydrží jen tak sedět na zadku. Slídí, kde může a riskuje sebe i celé povstání. Věřte tomu nebo, harém, ve kterém se ocitla, není žádné milé místo a dívky tady jsou schopné všeho proto, aby přežily. A Amání s těmi svými velkými modrými kukadly je trnem v oku nejedné z nich. Takže člověk si možná odpočine od nekončících bojů uprostřed pouště, ale Alwyn Hamilton mu předkládá nový typ dobrodružství a nuda rozhodně nehrozí.

Skvěle vyřešená je i romantická linka knihy, která se řeší jen tak vedle. Přestože tu na ty myšlenky o lásce dojde o něco častěji než v prvním dílu, pořád to není to, co čtenáře nutí pokračovat. Nicméně upřímně, hrozně mě bavilo, jak se Amání na Jina vztekala jako úplně obyčejná holka.

Je známo, že druhé díly u trilogií často bývají jen takovým vyplněním mezi začátkem a finální bitvou, která nadejde až v té poslední knize. Zrádce trůnu se tohle rozhodně netýká a člověk si knihu užívá úplně stejně jako první díl. Velký podíl na tom mají postavy, které jsou prostě skvělé a vyvážené. Zkrátka a dobře, řeknu to už tak po sto padesáté, ale nemůžu si to odpustit – tahle kniha je vážně pecka a bezesporu jde o jednu z nejlepších YA fantasy pod sluncem. Hravě se vyrovná i takovým peckám, jako je třeba populární kniha Šest vran.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo.
5 komentářů u "[Recenze] Alwyn Hamilton: Zrádce trůnu | Poušť v plamenech #2"
  1. Všude vidím samé nadšení, tak nechápu ty problémy ohledně vydání dvojky. Já si zatím počkám, jestli bude série celá. Doma mám těch nekompletních už víc než dost... :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já těmi problemy s vydáním byla také hodně překvapená, tak doufám, že všechno to nadšení napomůže tomu, aby kniha vyšla. Je vidět, že i CooBoo má velkou snahu sérii zachránit, tak snad. :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) První díl se mi moc líbil a tak jsem natěšená i na druhý :) Jen jsem slyšela že poslední už nebude a to mě dost mrzí, je to skvělá série :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě nic není jisté! :) Taková šance tu je, nicméně pokud by se s vydáním druhého dílu prodeje zvýšily (a já moc doufám, že k tomu dojde), tak by třetí díl vyšel. Na CooBoo je vidět, že oni sami mají o záchranu série zájem. Teď je důležité knihu hlavně propagovat a přimět lidi, aby ji kupovali - protože všichni moc dobře víme, že to stojí za to. :D

      Vymazat