Social Media

7 nejsilnějších knižních hrdinek


Každý máme své oblíbené knižní charaktery, některé nás ale přeci jen zasáhnou o něco více než jiné. Na jednom se ale shodneme asi všichni - milujeme ostřílené ženské hrdinky, které se jen tak něčeho nezaleknou. A tak jsem sedm takových vybrala a napsala o nich článek, protože jestli si to někdo zaslouží, pak jsou to právě ony.

Sedm není zas tak vysoké číslo a tak je jasné, že by si místo v tomto článku zasloužila i spousta dalších, tyhle mám ale osobně asi úplně nejraději. Jen pozor, než se do článku pustíte - místy se mohou  objevit a taky objeví spoilery.

1. Cinder (Měsíční kroniky)
Cinder vyrůstala v adoptivní rodině, kde neměla po smrti otce zastání v nikom jiném, než v nevlastní sestře, která toho oproti matce a své starší sestře také moc nezmohla. Situaci Cinder neulehčoval ani fakt, že je kyborg a velká část jejího těla byla nahrazena robotickými protézami. I přesto se téhle holce, která byla věčně umazaná od montážního oleje, povedlo osvobodit a stát se nejhledanějším zločincem na Zemi i na Měsíci. A co víc - právě téhle holce se povedlo svrhnout krutou vládu měsíční královny Levany.

Nejde ale jen o to, co dokázala, jde hlavně o to, jaká byla. Neskutečně nadaná mechanička, která rozuměla každé technologii. Skromná holka, která se postupně proměňovala od nejistého děvčete v královnu Měsíce. Holka, pro kterou přátelé znamenali všechno.

2. Kady Grant (Akta Illuminae)
Pokud jde o počítače, Kady si poradí snad s čímkoliv a nic pro ni není překážkou. A věřte nebo ne, hackování je sakra skvělá schopnost. Navíc to není ten typ geeka, co jen sedí za počítačem, ale jak jde o reálný svět, radši se drží stranou. Kdepak, Kady se nebojí pustit do akce i ve skutečném světě, a když na to dojde, je schopná učinit i ta nejnáročnější rozhodnutí, která zahrnují třeba i zastřelení svého nemocného spojence. Přidáme-li k tomu ještě její smělost, ostřílenost (a růžové vlasy), vznikne prostě skvělá hrdinka, která člověka nemůže nebavit.

3. Amání (Poušť v plamenech)
O tom, jak moc zbožňuju Amání už možná víte - mluvila jsem o tom totiž už několikrát.

Kromě toho, že je Amání holka od rány, která se ničeho nebojí a s osudem se raději rve, než aby se před ním schovávala, je Amání hlavně skvělá pistolnice a to je prostě TAK boží! Hrdinek, co střílí z pistole totiž moc není a Amání je prostě skvělá. Je to rázné děvče, které vychovala poušť a její prořízlá pusa ji nejednou dostala do potíží. A stejně to vypadá, že se snad nikdy nepoučí a nenaučí se, že občas je lepší držet jazyk za zuby.

4. Ferius Parfax (Divotvůrce)
Ferius Parfax jsem si zamilovala hned, jak se objevila. Nosí parádní klobouk, ničeho se nebojí a kapsy má plné karet ostrých jako břitva. Do toho neustále srší chytrými i sarkastickými poznámkami a rozdává životní moudra, jejichž význam je někdy vážně složité najít. Člověk u ní nikdy pořádně neví, o co jí vlastně jde a vždycky dokáže překvapit.

5. Inej Ghafa (Šest vran)
Inej si musela před tím, než se stála obávanou Morou, pravou rukou Kaze Brekkera, dost vytrpět. Se vším se ale dokázala porvat a přitom neztratit svou životní víru. Víru v dobro, víru ve spravedlnost, víru v naději na lepší budoucnost. Stále v lidech hledá to dobré a to je něco neuvěřitelného. Často odkazovala na sulijská moudra, která byla má oblíbená. A i její ostatní schopnosti jsou fakt cool - chodí po laně, leze po stěnách a chodí tak tiše, že ji jen stěží zaregistrujete.


6. Nina Zenik (Šest vran)
Ninu jsem si zamilovala zejména kvůli její ráznosti, lásce k jídlu a nebojácnosti. Je tvrdohlavá a její odhodlání získat to, co si zamane, nezná meze. Nenechá sebou jen tak zametat a nebojí se určovat si vlastní podmínky. Hlavně je s ní ale legrace a její schopnost flirtovat a přivádět Matthiase do rozpaků je neuvěřitelně zábavná. Svým lidem zůstává za všech okolností věrná a je na ni spoleh. Dokázala se pro záchranu ostatních poprat s drogou, která všechny ostatní zabila, a statečně čelí i následkům. Následkům, které mimo jiné znamenají i to, že se kompletně změnila její moc. Následkům, které znamenají, že tahle holka umí ovládat mrtvoly.

7. Lenka Láskorádová (Harry Potter)
https://pre00.deviantart.net/1076/th/pre/i/2016/301/1/8/luna_lovegood_by_ludmila_cera_foce-damhz03.jpg
Na konec jsem si nechala jednu z nejjediněčnějších postav na světě - Lenku Láskorádovou. Tahle holka se v životě musela popasovat se stránou mamky, nepochopením ze strany spolužáků a spoustou posměšků. Přesto se Lenka nikdy nenechala zviklad, nikdy se nevzdala a dál bojovala za to, v co věřila. Nikdy nepřestala být svá a to je něco, za co ji nesmírně obdivuji. Přátelé pro ni byli vším a vždy byla ochotná s nimi jít do každého dobrodružství. Přežila zajetí Mozkomorů, bojovala v bitvě o Bradavice a byla prostě neuvěřitelně skvělá. Možná, že byla trochu šílená, ale kdo není?

A které další hrdinky by na tomhle seznamu zaručeně neměly chybět podle vás?


Zdroje obrázků:
9 komentářů u "7 nejsilnějších knižních hrdinek"
  1. Pro mě je asi nejsilnější knižní hrdinkou Tess z knihy Tess z d'Ubervillů... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý seznam... Z hlavy bych to nedala, nejspíš bych si musela stoupnout před knihovnu a podle názvů knih přemýšlet, kterou bych sem přidala :-D

    OdpovědětVymazat
  3. To je hodně těžká otázka. Nečetla jsem skoro žádnou zmíněnou knihu, proto jsem ani nečetla popisky u postav a jen to proletěla očima. S Amání souhlasím, ta je opravdu skvělá. Jenom jsem zatím přečetla prní díl a kdo ví, třeba by se můj názor po druhém díle změnil :D
    Každopádně bych sem rozhodně zařadila i Ciu z Univerzity Výjimečných. Jinak musím říct, že čtu převážně romanťárny a nevím jestli se mezi nejsilnější můžou řadit i takové "hrdinky" :D Kdyby to byl ale seznam "nejtupějších" hrdinek, joooo to bych hned věděla dlouhý seznam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, Amání je skvělá i ve druhém díle! :D

      Seznam nejtupějších hrdinek! To je skvělej nápad! :D To bych taky mohla někdy sepsat, kdyby ti to nevadilo. :D

      Vymazat
  4. Já bych měla táák dlouhý seznam :D značnou část by tvořily postavy ze sérií o Lovcích stínů :D ale mimo to bych určitě řekla i Milwu, ze série Zaklínač :) tu sem si hodně oblíbila, i když občas bych na facku, ale taky si zažila svý :)

    OdpovědětVymazat
  5. Luna je zlatíčko. :3 Ostatní hrdinky neznám, nicméně v mém seznamu by určitě byly Ciri ze Zaklínače, Meddie a Alyss z Hraničářova učně a Natsumi, Alice a Jitřenka z trilogie Spad.

    OdpovědětVymazat
  6. Vybrala bych je nejspíš úplně stejně :D

    OdpovědětVymazat