Social Media

Soňa doporučuje: Podělaným navrch


Molly a Cassie jsou dvojčata, ale i tak jsou úplně rozdílné. Vzhledově – Cassie je hubená, Molly při těle, sexuální orientací – Cassie je na holky a Molly na kluky, povahou – Cassie je divoká, Molly má ráda svůj klid a malý okruh přátel. Obě dívky mají ovšem jedno společné téma a tím je láska. Jako malé si vysnily, že jednou budou chodit s nejlepšími kamarády. A teď se Cassie do života připlete jedna holka a Molly čeká nelehký úkol. Nebyl by tak obtížný, kdyby se jí do života nepřipletl ještě jeden kluk z práce.

Zamilovaný příběh o dospívajících sestrách od autorky Probuzení Simona Spiera. Čekáte bombu? Máte ji mít. Tahle kniha se totiž povedla snad i o trochu více než Simon Spier v knižní podobě. Líbila se mi Molly, jakožto teenagerka, která se neustále zamilovává, ale nikdy se neodváží dotyčného oslovit. Cassie, která se mi ke konci knihy zdála trochu protivná, která je nespoutaná, chodí do klubů, pít a bavit se s přáteli a svojí dívkou. Autorka díky volbě povah hrdinek skvěle vystihla dospívání dvojčat. To, že se jedna z nich už nezajímá o to, co dříve, neznamená, že by byly o to méně sestry a s touto myšlenkou se naprosto ztotožňuji.

Nemusíte se bát, že by vás kniha nudila, po pravdě se čte velmi snadno a je rychlá. Nerozebírá žádné složité téma, tudíž bych ji zvolila jako oddechovku, například mezi náročnými sériemi nebo k proložení klasiky.

Jedno musím opravdu vychválit a vystihnout. Ještě jsem to v žádné knize neviděla a nemyslím si, že by se toto téma mělo opomíjet. Rodičovství leseb a gayů je naprosto normální a právě tady máme jeho krásnou knižní ukázku. Molly a Cassie mají totiž dvě matky. Navíc je Cassie lesba a to opravdu ne kvůli rodičům, ostatně i takovým poznámkám musí v knize čelit. Na celém nápadu mi vadí akorát to, že jsem měla pocit, že se to až nepřirozeně moc omílá dokola. Ano, opravdu už na 150. straně vím, že mají hrdinky dvě matky, nemusí mi to autorka připomínat znovu.

Knihu hodnotím kladně, bavila mě více než Probuzení Simona Spiera a moc ráda bych ji viděla filmově zpracovanou. Snad se toho jednou dočkám. Chtěla bych ji doporučit zejména náctiletým, nemyslím si, že by se v tomto případě jednalo o knihu, která by bavila i starší, ale samozřejmě je to o vkusu každého.

Hodnocení:

4 / 5

Název: Podělaným navrch
Autorka: Becky Albertalli
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 280


 
1 komentář u "Soňa doporučuje: Podělaným navrch"
  1. I když anotace zní vskutku dobře, knížku odkládám na neurčito :P

    OdpovědětVymazat