Social Media

[Recenze] Sara Raasch: Rebelové vln | Rebelové vln #1


Název: Rebelové vln
Série: Rebelové vln
Díl: 1
Autor: Sara Raasch
Překlad: Zdeněk Uherčík
Počet stran: 336
Nakladatelství: CooBoo [říjen 2018]

Oficiální anotace: Magický ostrov Svatý Loray konečně ukončil válku s Argridem, kde vládne církev a strach z kouzel. Při mírovém jednání ale zmizí argridský posel a země žádá odplatu. Z únosu je obviněn pirát Vex. Aby si zachránil krk, rozhodne se pomoci válečnici Lu najít skutečného viníka. Mezitím dostane argridský princ Benat šokující úkol – zbavit svůj lid odporu k magii. Jak se klubko intrik zamotává, musí se Vex, Lu i Benat rozhodnout, co jsou ochotni obětovat pro mír.

Na ostrově Svatý Loray to konečně vypadá, že by se mohlo podařit uzavřít mírovou smlouvu s Argridem, z jehož nadvlády se před lety Lorayanům povedlo osvobodit. Vyjednávání ale naruší zmizení významného argridského vyslance. Z únosu jsou ihned obviněni piráti a Svatý Loray se musí rozhodnout, zda se přikloní na stranu Argridu nebo pirátů. Lu si plně uvědomuje, že obě řešení budou nešťastná a ve snaze zabránit další válce osvobodí z žaláře nechvalně proslulého piráta Devereuxe Bella pod podmínkou, že jí pomůže zmizelého vyslance nalézt.

Mezitím je argrdiský princ svým otcem pověřen nečekaným úkolem, aby využil magii, našel s její pomocí lék na nemoc, která sužuje jejich lid a zbavil tak Argriďany odporu k magii.

Sara Raasch si pro své knihy nevybírá úplně nejběžnější Young Adult témata. V sérii Sníh nebo popel se řešilo vlastenectví, otroctví a pracovní tábory, v Rebelech vln zase hraje velkou roli politika a náboženský fanatismus. A přesně tohle, to, že se do těch témat nebojí jít, je jedna z věcí, které se mi na Saře a jejích knihách fakt líbí.

„Je lepší spoutat vlastní hrdost kompromisem, než ji zalévat krví.“

Důležitost politiky pocítíte už na začátku knihy, protože tam jde převážně o ni. Jak jsem už zmínila na začátku, obecně jsem za ten význam politiky v knize ráda, problém je v tom, že prvních zhruba sto stran je více o politice než o ději a kniha se opravdu strašně pomalu rozjíždí. Prvotní nadšení ze zcela nového světa člověka po chvíli opustí a čekání na to, až se konečně začne něco dít, je vážně zdlouhavé.

Když už se ale konečně něco dít začne, je to dobré. Není to sice nejnapínavější kniha, jakou jsem kdy četla, ale vážně dost mě bavila. Byla jsem velmi překvapená některými zvraty, se kterými na čtenáře autorka vyrukovala, protože upřímně – nečekala jsem, že to v sobě má. Styl, s jakým Raasch píše, vás sice neohromí, protože není v ničem výjimečný, ale kniha se čte dobře, a to je v tomhle ohledu hlavní.

Charaktery jsou opravdu rozmanité, a ačkoliv nedokážu říct, že bych si někoho z nich nějak výrazně oblíbila jako jedince, obecně jsem byla nadšená. Máme tu totiž prince, co je na kluky a to je prostě boží! A později se ukáže, že to dokonce není jediná LGBT postava v knize. Nicméně nutno říct, že vztahy tady netáhnou a romantická linka je upozaděna, takže si na své přijdou i ti, kteří už mají romantických knih po krk.

Rebelové vln sledují osudy tří postav – prince Benata, piráta Vexe a dcery dvou významných politiků Lu. Žádná z postav to v životě nemá nebo neměla moc jednoduché a jejich minulost není nic, na co by rádi vzpomínali, každého z nich potkalo něco, co je učinilo tím, kým jsou. Nejvýrazněji se se svou minulostí pere Lu, která má stále tak trochu problém vypořádat se s věcmi, které musela na popud svého otce vykonat, aby pomohla probíhající revoluci.

V knize se nám střetávají dva světy. Svatý Loray plný obyčejných lidí i několika pirátských syndikátů a Argrid, velmoc, která uctívá svatého Boha, touží svět očistit od všeho hříšného – od magie, která v tomto případě dostala podobu magických bylin, a upalování kacířů je zde na denním pořádku. Autorka má jednotlivé světy, jejich minulost i mentalitu obyvatel dobře promyšlené a je to vidět. Obě země a jejich obyvatele poznáváme trochu jinak, než jsme tomu zvyklí, z velké části díky tomu, že se řeší právě i ty politické záležitosti.

Za zmínku pak stojí i ilustrace magických bylin, kterými je kniha proložena. Není jich mnoho, ale pár se jich objeví a čtení je hned o to zajímavější.

Politika, náboženství, magie, piráti – tohle je podle mě kombinace, ze které prostě nemůže nevzejít zajímavý příběh. Není to dokonalé, nejspíš to nebude to nejlepší, co jste kdy četli, ale rozhodně jde o lehce nadprůměrný příběh, který stojí za vaši pozornost. Sara se pouští do spousty nových věcí a její knihy si zaslouží, aby byly vidět. Velice osvěžující je navíc fakt, že tahle série má čítat pouze dva díly.

http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo.
3 komentáře u "[Recenze] Sara Raasch: Rebelové vln | Rebelové vln #1"
  1. Na Rebely vln se velmi těším. Četla jsem od autorky zatím pouze první díl série Sníh nebo popel. Bohužel si mě knížka moc nezískala. Přesto si chci Rebely vln přečíst, protože tam jsou piráti :D

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka vypadá krásně. Ale zatím jsem knihu neřešila. I na její předchozí sérii nejdřív byla samá chvála a pak se to nějak obrátilo...

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze. :)

    U mě na blogu právě probíhá soutěž o dvě knihy, tak se zapoj. :)
    Woodnote

    OdpovědětVymazat